Cumartesi, Mart 03, 2007

Tijen Hanımın Güzel Fikri ve Küçük Bir Akşam Yemeği Menüsü

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Geçen hafta Tijen Hanımın bloğunda "Bu sitede neler yoktur; margarin, boyalı gazozlar, katkı maddeleri, mevsim dışı sebze ve meyve, rafine edilmiş tahıl ve bakliyat..." yazısını görünce şaşırdım çünkü bu fikri kabul eden sayılı insan var sanıyordum (Aslında devamı da hoş ama görmek isteyen zaten oraya bakmalı). Bütün olarakta aslında uymamız gereken bu fikrin tereyağ kısmına özellikle uyuyoruz. Çevremizde bir kaç kişiyle konuşurken "ya bizde kullanıyoruz da işte kek kurabiye güzel olmuyor çocuklara ağır geliyor" derken aslında nadiren tereyağ kullanıyoruz manasına geliyor bu konuşma. Aslı falan bu biz senelerdir kullanmıyoruz. Ve zararlarını bilen hiç bir kişininde kullanacağını sanmam. Buraya babam ve İrem'in babası ve bir kaç arkadaş açıklayıcı (sağlık ve beslenme ile ilgili) yazılar yazacaklardı. Ama çoook bekleriz gibi geliyor bana. Yanlız internette biraz gezinice aydınlatıcı bilgi çok.(/www.iyibilgi.com,..). Ben bir bakın derim. Yalandan hoşlanmam Tijen hanım gibi (boyalı gıda maddeleri, ve mevsim dışı meyve sebzeye) uyamıyoruz ama güzel bir şeyin bütünü yapılamıyorsa, yapabildiği kadarını da elden kaçırmamak lazım. Bu arada Tijen hanım diyorum ama görüşmemiz bir kaç mailden ibaret "hanımların yaşı erkeklerin maaşı sorulmaz" sözüne uyarak yaş bilmediğim için genel bir hitap tarzını kullandım umarım hata olmaz. Ve akşam yemeğim;
Annem haklı aslında. Ama o söylüyor o duyuyor. Bir yemeği yapacağım zaman yarım saate biter gibi geliyor. Sofraya oturmaya bir saat kala başlayınca işler sarpa sarıyor. Onlar yerken ben dağıttıklarıma sarılıyorum toplamak için. Sonra oturup tek başıma yiyorum. Bazen yiyecek iştah bile kalmıyor. Ama bu sefer yedim (yarı yarıya yedim, salata tabağım elimden düştü). Bizim aile son derce açık sözlüdür beğenmedikleri zaman ziyan olmuş bu malzeme ve emek derler. Böyle bir şey demediler. Gerçekten güzel olduğunu söylediler. Artık inanmakla inanmamak arasında gidip geliyorum.

Küçük Menü;

  • Mantar Çorbası
  • Mantarlı Tavuk
  • Sebzeli Karışık Salata


  • Mantar Çorbası

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Malzemeler;
    • 20 mantar(küçük)
    • 4 su bardağı et suyu
    • 1 limon suyu
    • 1 su bardağı süt
    • 3 yemek kaşığı un
    • 100 gr. tereyağ
    • 50 gr. kaşar peynir rendesi
    • 1 çay kaşığı hindistan cevizi
    • Tuz, karabiber, kırmızı biber

    Hazırlanışı;

    1. Mantarlar temizlenir, yıkanır küçük doğranır.Üstlerine limon suyu dökülür.
    2. Tereyağ eritilir, mantarlar ilave edilir hafif sotelenir ve et suyu ilave edilir.
    3. Un, süt çırpılır yavaş, yavaş kaynamakta olan çorbaya ilave edilir ve kaynayıncaya kadar karıştırılır.
    4. Tuz, karabiber, hindistan cevizi ve kırmızı biber ilave edilir.
    5. Kaşarpeynir rendesi, hindistan cevizi veya kırmızı biberli yağla servis yapılır.

    Ben biberiye de kullandım tavsiye ederim.

    Sebze Salatası


    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
    Malzemeler;

    • 2 kabak
    • 2 havuç
    • 10 kornişon turşu
    • 5 közlenmiş kırmızı biber
    • 20 tane küçük mantar
    • 20 tane yeşil dolma zeytin
    • 1 çay bardağı mısır
    • Yarım çay bardağı sıvıyağ

    Sosu için;

    • 2 kaşık mayonez
    • 2 kaşık yoğurt
    • 1 limon suyu
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 2 diş sarımsak
    • Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik
    • 1 kaşık nane

    Hazırlanışı;

    1. Kabak ve havucu kibrit çöpü gibi doğrayıp az sıvı yağda ayrı ayrı soteleyin.
    2. Diğer malzemeleri doğrayıp sotelenmiş sebzelerle karıştırın.
    3. Sos mazlemelerini karıştırıp salatanın üzerine dökün.

    Bu salatayı ilk İrem'de yemiştim. Çok hoşuma gitti ben tarifini yazacak diye bir ümit bekledim. Geçen gün sordum yaptıktan sonra sordum nihayet salatadaki malzemeler bunlar mı? Evet dedi. Babam mayonez, krem şanti ve benzerlerini hiç sevmez hal böyle olunca sadece zeytinyağ ve limon döktük onun salatasına fakat o kendi salatasının daha güzel olduğunu söyledi. Yani mayonez ve yoğurtsuz da deyebilirsiniz.
    Küçük bir not ; İlk bakışta tuhaf gelebilir, üçü de mantarlı ama mantar bizim evde çok sevilir.

    Mantarlı Tavuk

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.




    Malzemeler;

    • 6 tavuk bonfile
    • 1/2 su bardağı sıvıyağ
    • 20 küçük mantar
    • 2 domates
    • 1 kuru soğan
    • 3 diş sarımsak
    • 1 sivri biber
    • 3 kaşık un
    • 1 tatlı kaşığı biber salçası
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1 yemek kaşığı sirke
    • 2 defne yaprağı
    • 150 gr. tereyağ
    • Tuz, pul biber, karabiber (arzuya göre)
    • Üstü için;
    • 2 kırmızı biber
    • 100 gr. kaşar peynir rendesi

    Hazırlanışı;

    1. Tavuk bonfileler dövülerek inceltilir, yıkanır. Beyaz biber ve tuzla ovulur. Kızgın sıvı yağda iki taraflarıda kızartılır (akşamdan marine edilince daha lezzetli oluyor).
    2. Tereyağ eritilir. İnce doğranmış soğan, sarımsak hafif pembe kavrulur. Biber salçası, rendelenmiş domatesler, ince doğranmış mantar, sivri biber ve un ilave edilir.
    3. Kaynayınca; sirke, toz şeker, tuz, defne yaprağı ve baharatlar ilave edilir. Koyulaşınca ocaktan alınır.
    4. Tavukların içine iki kaşık konularak sarılır. Kürdanla tutturulur.
    5. Közlenmiş kırmızı biber ince şeritler halinde kesilir, tavuklara sarılır ve rendelenmiş kaşar peyniri üstüne dökülür.
    6. Önceden ısıtılmış fırında kaşar peynirler eriyip kızarana kadar pişirilir.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...