Pazartesi, Mart 19, 2007

Chicken Paupiettes {Ispanaklı Tavuk Rulo}

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bir kaç gündür evde değilim, Tülin ablanın yanına geldim ufak bir çalışmaya başlayacağız ve sizin düşüncelerinizi de öğrenebilmek için gün gün çalışmalarımızı ayrı bir blog'da aktarmaya karar verdik o yüzden bir süre daha burada kalacağım, ortaya sadece bir şeyler değil çok güzel şeyler çıkarmak istiyoruz.. Konu hakkında ufak bir ipucu veriyim hımmm, kadınların karşı koyamadığı şeylerin başında geliyor diyebiliriz :)...

Ama bunlara başlamadan önce sıkı bir şekilde karnımızı doyurma çalışmaları yapıyoruz, yayınlayacağım sofralar o kadar çok biriktiki.. Önce bu ayın YE etkinliği için yaptığım yemeğin sofrasını yayınlıyorum..

Menü;

  • Mercimek Çorbası
  • İtalyan Usulü Tagliatelle
  • Chicken Paupiettes
  • Zeytinyağlı Kereviz (Misafirimiz Esra abla gelirken getirmişti, çok lezzetliydi)
  • Hazır Yufkayla Mantı ve Ispanaklı Börek
  • Mantı için Yoğurt ve Sos
  • Karışık Salata


    Asya'nın seçtiği konu Yurdumuzun Yenilebilir Otları olunca tamamen otlardan oluşan bir yemek yapmak lazımmış gibi geliyor.. Ama Ispanak Yemeğini daha yeni yaptığımız için ve uzun zamandır bu tarif de kenarda durduğundan bunu denemek istedim.. İçinde bir ot olduğu için konumuza da uyuyor kısmen.. Kendim yaptım diye demiyorum yiyenler çok lezzetli bulduğundan rahatlıkla mutlaka denemelisiniz diyebilirim. Ocaktan hemen tabağa alınarak servis yapılmasını tavsiye ediyorum.

    Tarifi Williams-Sonoma'da buldum ve kendi damak tadımıza göre biraz değiştirdim. Orijinal ismi de Chicken Paupiettes, Paupiettes Fransız mutfağına özgü bir yemek türü, dövülmüş et, tavuk veya balığın sebze vb. ile doldurulup sarılarak hazırlanıyor.



    Malzemeler;

  • 12 geniş ıspanak yaprağı
  • 1 havuç, soyulmuş ve jülyen doğranmış
  • 2 tavuk göğsü, derisiz, dövülmüş ve ikiye bölünmüş
  • Tuz ve taze çekilmiş biber
  • 300 gr mantar, limonlu suda yumuşayana kadar haşlanmış, dilimlenmiş
  • Çok az zeytinyağı


  • Hazırlanışı;
    1. Küçük bir sos tenceresine bir miktar su koyup kaynatın. Önce ıspanak yapraklarını atıp 5 saniye bekletin ve çıkarın. Ardından havuçları koyun ve 2 dakika kaynatın. En son mantarları haşlayabilirsiniz.
    2. İsterseniz tavuğu kendiniz evde de bir et dövücüsüyle 1/2 cm kalınlığında oluncaya kadar dövebilirsiniz, biz kasapta alırken dövdürdük.
    3. Dövülmüş tavukları tuz ve biberle iyice ovun. Düz bir yere yayın kenarlardaki fazla kısımları keserek düzeltin. Önce 3 tane ıspanak yaprağını tavuğun üzerine eti tamamen kaplayacak şekilde yayarak yerleştirin. Mantar dilimlerini dizin, üstüne jülyen havuçları yerleştirin ve en kısa kenardan başlayarak sıkıca rulo yapın. Kalın bir iple ruloyu 5 cm aralıkla bağlayın. Kalan malzemeyi de aynı şekilde uygulayın 4 adet tavuk paupiette elde edeceksiniz.
    4. Kalın tabanlı mümkünse teflon veya yapışmaz bir kızartma tavasına, dibini örtücek kadar az zeytinyağı dökün. Ruloları tavaya yerleştirin. Ağır ateşte tamamen piştiğinden emin oluncaya kadar yavaş yavaç çevirerek kızartın. Tarifte 8-10 dakika yazmasına rağmen biz en az yarım saat pişirdik


    Zeytinyağlı Ebegümeci

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Babaannemi rahmetle anıyorum. Çok faydalı şunun için pişirdim bunun için pişirdim diye anlatırdı. Ama ben sadece suyunu içmiştim. Yine duyduğum bir kaç faydası için. Yanlız bütün güzel şeyler gibi kullandığınız sürece iyi geliyor bıraktığınızda eskiye dönüyor her şey. Ve bana sürekli kullanmak zor gelmişti.

    Malzemeler;
    • 500 gr. ebegümeci
    • 2 kuru soğan
    • 2 domates
    • 3 diş sarımsak
    • 1 su bardağı nohut
    • 1 çay bardağı zeytinyağ + 2 yemek kaşığı
    • 1 su bardağı su
    • 1 küçük limon suyu
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • Karabiber, tuz

    Hazırlanışı;
    1. Ebebümeci ayıklanır, yıkanır ve ince doğranır.
    2. Kuru soğanlar ve sarımsaklar soyulur, ince doğranır. 2 yemek kaşığı zeytinyağda hafif
      pembeleştirilir.
    3. Başka bir tencereye domates dilimleri sıralanır. Doğranmış ebegümeci tencereye yerleştirilir. Aralarına soğandan koyulur, üste karabiber serpilir ve domates dilimleri yerleştirilir.
    4. Haşlanmış nohutlar ilave edilir. Toz şeker, tuz, zeytinyağ,limon suyu ve bir bardak su ilave edilir. Kaynadıktan sonra 20- 25 dakika kısık ateşte pişirilir.
    5. Soğuduktan sonra servis tabağına ters çevrilir.

    Bademli & Fesleğenli Brokoli Çorbası

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Sağlıklı bir hayat için çok gerekli olan bu gıdaları yeme sıklığımızı hatırlama fırsatını bize veren bu etkinliğin ev sahibi asyayusof'a teşekkürler. Çünkü benim yeme sıklığım diğer yiyeceklere oranla bayağı düşükmüş. İşleri son güne bıraktığım içinde ısırganlar elimde kaldı. Ama bu güne kadar yemediğim kuzu kulağını tattım ki bu bana göre harikaydı.
    Çarşı kazan biz kepçe (bulunduğumuz semte yakın çarşı) fesleğen aradık nafile bulamadık. Kuru veya yaş her hali kabulümüzdü halbuki. Fakat bulabilenler için ismini ve malzemesini değiştirmeden yazdım. Ama biz fesleğen yerine naneyle idare ettik bu sefer.

    Malzemeler;
    • 250 gr. brokoli
    • 1 pırasa
    • 2 kuru soğan (küçük)
    • 10 dal dereotu
    • 1/2 su bardağı krema
    • 2 kaşık zeytinyağ
    • 100 gr. tereyağ
    • 100 gr. badem
    • Fesleğen
      Karabiber, pul biber
    • 4 bardak et suyu

    Hazırlanışı;

    1. Kuru soğan ince doğranır zeytinyağ ve iki kaşık tereyağda hafif pembeleştirilir.
    2. Pırasa yıkanır ince doğranır. Brokoli yıkanır, sapları kesilir ve ince doğranır. Dereotu ince doğranır.
    3. Soğana ilave edilir bir kaç sefer karıştırılır iki bardak et suyu ilave edilir ve sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
    4. Krema ve karabiber ilave edilir ve blendırdan geçirilir. Kalan et suyu ilave edilir ve kaynayıncaya kadar karıştırılır.
    5. Kırmızı biberli yağ, kıyılmış badem ve fesleğenle servis yapılır.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...