Çarşamba, Nisan 04, 2007

Kuzunun Ahı & Kuzu Dolması

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Üç hafta olacak kardeşim gıda üstüne yaptığı tezi tamamladı. (bana söz verdiği yazıyı yazmadı,biliyorum yazmayacakta) Zaten tezi hatırımız için bitirmiş gibi geliyor bana. Bunu kutlayacağız ama nasıl derken aile dostumuz Vasfi Bey amca(aslında eşi babamın hastasıydı hasta- doktor ilişkisi dostluğa dönüştü zamanla iyi ve kötü gün dostu)"Trakya tarafında küçük süt kuzuları oluyor kendime alırken sizede alayım mı demiş" babamın canına minnet zaten istiyordu bulamıyordu tamam demiş. Bir iki hafta sonra geldi bizim Trakyalı kuzu.
Geldi gelmesinede bu aralar yapılan dolap temizleme operasyonlarında büyük tenceremiz hayli büyük olduğu için gelmemek üzere evin dışına çıkmıştı. Kalan büyük tencereye kuzunun butlarını (arka bacaklarını) keserek sığdırdı annem. Bu arada fındık yeğenlerimden biri mutfağa girip kuzuya öyle iltifatlar yağdırıp sevdi ki sormayın. Yanlız bebekçeydi ben anlayamadım onunla kuzu arasında... Bir tarafdan söyleyip bir taraftan gülüyor.
İşin kesme faslında bir ah mı aldık bilmem annemin beli tutuldu. Vazgeçse olacak ama o iki iğne olup devam etti işine. Kardeşim yutdışına gidecekti çünkü. Olmasına çok güzel oldu ama üç haftalık bir ızdıraba mal oldu ona. Sahi şeklini bozduğumuz için kuzunun ahı tutmuş olabilir mi?
Sakın yediğiniz için demeyin biz yemesek kurtlar yer...

KUZU DOLMASI






Malzemeler;
İç Pilav için:

  • 6 su bardağı pilavlık pirinç (jasmin kullandık)
  • 250 gr. tereyağ
  • 200 gr. kuzu ciğeri
  • 8 su bardağı su
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı;

  1. Pirinç ayıklanır, yıkanır kaynar tuzlu suda ıslatılır.
  2. Ciğer yıkanır çok küçük küpler halinde doğranır. Bir tavada 75 gr. tereyağında kavrulur.
  3. Kalan tereyağ eritilir pirinç süzülür ve tereyağda şefaflaşıncaya kadar kavrulur.
  4. Su, tuz ve karabiber ilave edilir kaynayınca ciğerler ilave edilir karıştırılır kapağı örtülür. 5 dakika hızlı , 15 dakika ağır ateşte pişirilir. Ocaktan alınca yarım saat kadar üstü örtülü olarak dinlendirilir. (demlendirilir diyenler çoğunlukta)

Kuzu için;

  • 250 gr. tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Su

Üstüne sürmek için sos;

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1çay kaşığı kızrmızı biber

Hazırlanışı;

  1. Kuzu yıkanır, kurulanır. (Kağıt havluyla) Dışı kırmızı toz biber ,tuz içi
    dışı karabiber, tuzla ovulur.



  2. Kesilen butlarada aynı işlemi uyguladık.
  3. İç pilav bir kaşıkla kuzunun içine doldurulur. Kuzunun karnı karşılıklı birleştirilir dikilir. (Yorgan iğnesi ve ipliği kullandı annem)
  4. Büyük bir tencerede tereyağ eritilir kuzu tereyağda arkalı önlü her tarafı kızartılır.
  5. Kızartma işlemi bitince kuzunun üstünü örtecek kadar su ilave edilir. Kaynayana kadar hızlı ateşte kaynadıktan sonra ağır ateşte pişinceye kadar kaynatılır.
  6. Piştikten sonra her tarafına sos sürülür, 15 dakika fırında kızartılır.
  7. İkinci bir şık ; Ki biz bu şekide yaptık tereyağında kızarttıktan sonra aliminyum folyaya sarıp kısık ayarda (150 derece)iki saat pişirilir.
  8. Sos malzemeleri karıştırılır aliminyum folyo açılır sos her tarafına sürülür tekrar fırına verilir 15 dakika kızartılır.
  9. Fırından çıkarılır servis için tabağa alınır karnı sökülür, servis yapılır.



Yukarıda yazmıştım tekrar yazıyorum, tenceremiz yeterli büyüklükte olmadığı için butlarını kestik. Aynı işlemleri kestiğimiz butlarada yaptık. Yani kızarttık, sos sürüp fırınladık. Ve tabaklarımıza aldık;




Biz yanına sadece ayran ve salata yaptık. Ağır bir yemek olduğu için çorba bile yapmadık. Salataya kuzu kulağı doğramıştım ve tadına doyamadım. Salatanın değil kuzu kulağının. Bundan devamlı alalım dedim annem beni hüsrana uğrattı sadece baharda olur kızım ve pazarda dedi.
Zeytinyağlı olarak ebegümeci, tatlı olarak kabak vardı.



Not:Kitap ve yemek programlarındaki iç pilavlarda bu ölçüde; 2 kuru soğan 3 çorba kaşığı şam fıstığı, 3 çorba kaşığı kuş üzümü, 1 demet dereotu, tarçın, yenibahar, 2 yemek kaşığı toz şeker bulunur. annem memleket usulü yaptığı için bunları kullanmadık arzu edenler ilave edebilirler

Pirinçli Mantar Çorbası

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Her güne bir çorba düşer mi acaba elimdeki tariflerle çok merak ederim. Denemeye değer buluyorum. Yanlız yetiştiremiyorum. Gerçek şu ki mutfak yarı yarıya size bakınca çok mesut oluyormuşsunuz. Geçtiğimiz on beş günde bunu iyi anladım. Ve geçtiğimiz pazar hafif seslerle mırıldanmaya başladım "Mutfağa dön anneciğim tabakların seni çok özledi"... Annem on beş gündür rahatsızdı. Asrımızın faciası bel fıtığı feci coştu. Bazen yemekleri yapınca resim çekemedim tariflerini yazmak ise oldukça zordu bu karmaşada.
Bu gün başladım, ama çorbadan;
Malzemeler;

  • 250 gr. mantar
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 1 kahve fincan pirinç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 5 yemek kaşığı tereyağ
  • 5 su bardağı tavuk suyu
  • Tuz, karabiber
  • Üstü için rendelenmiş kaşar peynir

Hazırlanışı;

  1. Mantar yıkanır ince kıyılır. Patates ve havuç soyulur rendelenir.
  2. Tereyağ tencerede kızdırılır. Havuç, patates ve mantar 5 dakika kavrulur. Pirinç ve 5 bardak su eklenir pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
  3. Un, yumurta, süt çırpılır ve kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş eklenir. Karıştırarak 5 dakika pişirilir tuz ve karabiber eklenerek ocaktan alınır. Rendelenmiş kaşar peyniriyle servis yapılır.

Not: Yemek Zevki dergisinin Şubat ayı sayısından yaptım Gülnur Aygün hanıma ait bu tarifi. Biraz tereyağ miktarını artırdım, tavuk suyu kullandım fark olarak. Ve limonla güzel oluyor.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...