Cuma, Mayıs 11, 2007

Profiterol (1)

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Nursen ablanın sofrasından kalan tarif. Aslında profiterol üstüne bol çikolatalı sos dökülerek yapılıyor genelde. Ama bu şekli biraz dekor yönünden biraz da servis kolaylığı sebebiyle tercih ediyorum. İlk tarifi aldığım abla böyle yapıyordu bu da bir etken. Ama biraz daha hafif olduğu için bizim aile bunu tercih ediyor bu en büyük etken. Tahinlisi, çileklisi derken onu da bir aile şekline getimiş aslında hamarat hanımlar. Benim yaptığım tek şekil bu.
Malzemeler;

  • 1 ölçü şu hamuru

İç krema malzemesi;

  • 500 gr. süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 barda şeker
  • ½ bardak un
  • 100 gr. tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi

Üstü için;

  • 200 gr. küçük doğranmış çikolata
  • ½ çay bardağı süt

Hazırlanışı;

  1. Bir ölçü şu hamuru tarife uygun hazırlanır, pişirilir.
  2. Tereyağ hariç krema malzemeler bir tencereye koyulur mikserle çırpılır. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirilir. Kaynayınca tereyağ ilave edilerek ocaktan alınır.
  3. Krema krema torbası veya şırıngayla hamurların içlerinee doldurulur.
  4. Küçük doğranmış çikolata benmari usulü eritilir. Eritirken süt yavaş yavaş karıştırarak ilave edilir.
  5. Hamurlar önce eritilmiş çikolataya sonra dövülmüş fıstık, fındık veya hindistan cevizi rendesine batırılır. Servis için bir tabağa dizilir.

Arzuya göre hamurlar krem şanti, hazır pasta kreması veya farklı kremalarla doldurulur.

Şu Hamuru (Puf Hamuru)

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

Malzemeler;

  • 100-125 gr. tereyağı
  • 1 su bardağı su (200 gr.)
  • 1 su bardağı un
  • 4-5 yumurta
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • ½ çay kaşığı tuz

Hazırlanışı;

  1. Su ve yağ bir tencerede ateşe koyulur. Şeker ve tuz ilave edilir. Kaynamaya başlayınca elenmiş un ilave edilir ve karıştırarak 5- 10 dakika pişirilir, ateşten alınır.
  2. Hamur ılınınca yumurtalar teker teker kırılarak yoğrularak hamura yedirilir. (Yumurta ölçüsü hamurun kıvamına ve yumurtanın büyüklüğüne göre değişir. Hamur ne katı ne yumuşak olmalı)
  3. Arzuya göre bir tatlı kaşığı yardımıyla, veya krema torbasıyla az yağlanmış tepsiye sıkılır.
  4. Önceden ısıtılmış sıcak fırında pembe renkte 35- 40 dakika pişirilir. (Fırın açılmamalı ve pişen hamurların içi boşalmış olmalı)

Akrabalar - 7

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Akraba toplantımızın 6. sının fotoğraf ve tarifleri İrem'de. Benim eklediklerim 7. toplantı. Ben bu aralar biraz uzaklara gideceğim. Ve umuyorum, diliyorum gelene kadar İrem onları ekler. Bu ay Nursen abla misafir etti bizi. Her ay bize parmağını sallayarak bu kadar çeşit yapmayın ikazlarına kendisi uymuş çok az çeşit yapmıştı? Tarifleri biraz gecikmeli olarak alacağım çünkü o gün yazamadım. Menü de sadece;

  • Mercimek çorbası
  • Fırında tavuk but
  • Ev yapımı döner
  • Kıymalı içli krep
  • Pilav
  • Peynirli börek
  • Zeytinyağlı fasülye
  • Zeytinyağlı enginar
  • Zeytinyağlı yaprak sarma
  • Zeytinyağlı kabak
  • Patlıcan salatası
  • Patates yuvası
  • Mevsim Salatası
  • Çilekli jöleli pasta
  • Profiterol

vardı. Kesin uymuştu verdiği söze. Biz farkedemediksede. Bir de lavaş ekmek almışlardı dönerin yanına ekmek de yazılmaz demeyin zannedersem fırının o gün pişirdiği bütün ekmekleri almışlardı. Ekmekte bahar indirimi veya iki ekmek alana bir bedava kampanyası mı vardı? Bilemem ama bütün evlere birer çanta dağılacak kadar arttı. Şaka bir yana ev sahibimiz çok cömertti ve eski adetlere uyarak diş kiralarımızı vererek uğurladı bizi. Teşekkürler...



Pilav temel tariflerde olduğu için yazmadım. Tavuk butları sosa bulayıp torbada pişirmişti.



Böreği sorduğumda yufka böreği dedi ama yakın bir zamanda tarifini almalıyım.

Çilekli Jöleli Pasta

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Annemden öğrendiğim yemekleri kendim yapmadan buraya yazamıyorum. Aldığı kadar un, göz kararı yağ, tutacak kadar yumurta... Bunlar gram yerine geçmiyor malum. Nursen abla da tarif verirken benzer bir yol izliyor. Acaba üç bardak su mu koydum şu kadar mıydı ki? Kız ben onu nasıl yapıyorum biliyor musun? Tabii ki bilmiyorum. Bilsem niye sorayım. Anladım ki mutfakta 20 seneniz geçince eliniz gözünüz gram yerine geçiyor. Ve anlayabildiğim kadarıyla tarif;
Malzemeler;

  • 3 paket jöle (çilekli veya vişneli)
  • 2 paket kakaolu bisküvi
  • 1 kg. çilek veya arzu edilen meyve

Hazırlanışı;

  1. Bir paket jöle iki bardak kaynar suda eritilir, ocakta bir iki kere tıkırdatılır.
    Soğumaya başlayınca donduracağınız kalıba dökülür meyveler ilave edilir. Buzdolabında dondurulur.
  2. İkinci paket aynı şekilde eritilir, bisküviler ilave edilir, karıştırılır. Donmuş olan jölenin üzerine dökülür. Tekrar dondurulur.
  3. Üçüncü pakette hazırlanır meyvelerle birlikte donmuş olan pastanın üzerine dökülür, dondurulur. Ters çevrilir servis yapılır.

Nursen abla bazen son paketi yapmadığını söyledi. Yani dublex oluyor triblex değil. Jöleli pastanın fotoğrafını çekmek için özel bir teknik mi gerekir yoksa bu pasta benden daha mı inatçıydı en güzel poz bu oldu. İrem bir kaç poz daha çekse eriyecekti. Kenarları döküldü bile.

Kıyma İçli Krep

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bir yerden başlamak lazım ama nereden ? Çorba çok güzeldi ama sitede var. Kreplerden başlıyayım. Güzel görünüyorlardı. Lezzeti de öyle olmalı ki; ağzımı açamama rağmen yiyebildim.
Malzemeler;

  • 5 yumurta
  • 3 su bardağı süt(750 gr.)
  • 2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ (pişirmek için)

Hazırlanışı;

  1. Yumurtalar bir kaba kırılır bir kaç dakika çırpılır. Süt ilave edilir tekrar çırpılır.
  2. Elenmiş un ve tuz yavaş yavaş çırpılarak ilave edilir. Mikserle veya çırpma teliyle topaklanmamasına dikkat edilerek çırpılır.
  3. Buzdolabında bir veya iki saat bekletilir.
  4. Teflon bir tavaya yarım yemek kaşığı sıvıyağ dökülür. Tava sallanarak yağın yayılması sağlanır. Yarım kepçe hamur dökülür.
  5. Tavayı tekrar sallayarak hamurun yayılmasını sağlanır. Arkalı önlü pişirilir. Bir tabağa alınır.
  6. Tava iki tanede bir yağlanarak bütün hamur bu şekilde pişirilir.

Tavayı her krepte yağlayabilirsiniz. Ben yaptığımda tereyağ kullanmıştım. Bir de kabartma tozu kullananlarda var.(bu ölçüye 2 kaşık) Nursen abla söylemedi ben yazmadım. Krep hamurlarına hazırlanan kıymalı içi koyup sarılır. Üstüne bol kaşar peynir rendelenir, servis yapmadan 15 dakika önce fırına verilir. Kaşarlar eriyince fırından alıp servise sunulur.


Kıymalı iç

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Malzemeler;

  • 500 gr. kıyma
  • 200 gr. tereyağ
  • 3 ince kıyılmış soğan
  • 3 küp küp doğranmış domates
  • 1 demet ince kıyılmış maydanoz
  • 2 ince kıyılmış sivri biber
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı;

  1. Bir tavada tereyağ eritilir soğanlar hafif pempe kavrulur. Kıyma ilave edilir kavrulur. Suyu çekilene kadar kavrulur.
  2. Doğranmış domates ve biber ilave edilir. Biraz karıştırıp ocaktan alınır. Maydanoz ve baharatlar ilave edilir.

Patates Yuvası

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu ismi ben koydum aslında. Tatil günleri en yakınımı bile telefonla arayıp görüşmek bana zor geliyor. Zor geliyor derken karşı tarafı rahatsız etmek düşüncesi var. Bu tarifleri almak maalesef Cumartesi gününe kaldı. Bu yüzden kısa kesmek için uğraştım ve ismini almamışım.
Malzemeler;

  • 1 kg. patates
  • 3-4 yemek kaşığı mayonez
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • ½ limon suyu
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Üstü için;
  • 200 gr. yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 demet ince kıyılmış dereotu

Hazırlanışı;

  1. Patatesler haşlanır, rendelenir. Mayonez, zeytinyağ, tuz, limon suyu ve karabiber ilave edilir. Bir kaşıkla karıştıtılır.
  2. Küçük yuvarlak toplar yapılır. Ortaları oyulur. Etrafları ince kıyılmış dereotuna batırılır.
  3. Sarımsaklar soyulur, rendelenir ve yoğurda ilave edilir bir kaşıkla çırpılır.
  4. Patates toplarının ortasına kaşıkla koyulur. Üstlerine biber serpilir servis yapılır.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...