Pazar, Temmuz 15, 2007

YE #24 Limonlu & Fıstıklı Biscotti

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu ayın etkinliği limon olunca aklıma sadece limonlu kurabiyeler ve kekler geldi.. Güzel konu için limon çiçeğine teşekkürler. Bir dahaki etkinliğe biz ev sahipliği yapıcaz bakalım bizim konumuzu beğenicek misiniz?

Aslında etkinlikte benim yaptığım sadece aşağıdaki muffinler olucaktı ama dün gece uykum kaçınca ve biscotti denemek isteyince bir kaç tarife baktım ve sabah altıda tepsideki kırıntıları camdan kuşlara atarken kendimi biraz fırıncılar gibi hissettim. İyiki yapmışım görünüş olarak kupkuru ve şekilsiz olsalar da lezzetleri özellikle çay veya kahvenin yanında çok güzel. Yani ilk biscotti denemem için sonuca bakarak söylüyorum daha çok yapıcam sanırım bunlardan. Bir dahaki sefere çikolatalı düşünüyorum. Asıl tarif; portakallıydı ve mahlep yoktu. Fıstıklar çekilmemişti. Ben kendi malzemelerime ve damak tadıma göre biraz değiştirdim. Uzun zaman önce Ekoloji fuarından aldığım organik tam buğday unumu kullandım tabii siz normal un kullanabilirsiniz.

Malzemeler;

  • 1 + 3/4 bardak organik tam buğday unu
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/8 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 8 yemek kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 bardak ince çekilmiş toz şeker (Bunun için normal toz şekeri robotta veya blenderda bir kaç dakika çektim. Ne pudra şekeri kadar ince ne de toz şeker kadar kalın oluyor.)
  • 2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi (İsterseniz portakal kabuğu rendesi de olabilir)
  • 5 tatlı kaşığı limon suyu (yaklaşık yarım limon)
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı toz fıstık bence çekilmemiş fıstıkla daha güzel olur onun için 1 bardak kabuklu (zarlı) fıstık


  • Hazırlanışı;
    1. Un, karbonat, kabartma tozu, tuz, mahlep ve vanilyayı beraberce bir kaba eleyin ve bir kenara koyun.
    2. Tereyağı, limon kabuğu ve şekeri kremamsı olana kadar elektrik mikserinin en yüksek derecesinde çırpın. Çırparak tek tek yumurtaları ekleyin pürüzsüz olana kadar çırpın. Limon suyunu ve fıstıkları ekleyin tekrar çırpın ve unlu karışımın hepsini de ekleyip mikserle düşük hızda çırparak hamur haline getirin. Hamur kabının üzerini kapatarak buzlukta yarım saat veya buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
    3. Fırını 170C ısıtın. Tepsiye pişirme kağıdı serip yağlayın ve biraz un serpin.
    4. Vakit dolunca, hamuru bir spatulayla kaptan çıkartın zaten tek parça halinde geldiğini görüceksiniz. Tezgahı ve elinizi biraz unlayın. Hamuru iki parçaya bölün ve 4 cm çapında iki rulo yapın. Ruloları Tepsiye 10 cm uzaklıkta yerleştirin (Çok yayılıyorlar bu tavsiyeme mutlaka uyun). Benim rulolarımdan biri daha uzun oldu sanırım eşit bölememişim bu yüzden ikiye böldüm ve üç rulo halinde piştiler. Tepsiyi fırına yerleştirin ve yaklaşık 30 dk hafifçe kızarana kadar pişirin.
    5. Rulolar kızardıktan sonra tepsiyi fırından çıkarın ama fırını kapatmayın. 5 - 10 dk kadar biraz soğumasını bekleyin. İnce ve keskin bir bıçakla ruloları 1 cm kalınlığında diyagonal (verev) olarak dilimleyin ve dilimleri kesilen kısım üste gelicek şekilde tepsiye dizin. Tekrar fırına yerleştirip 10 - 15 dk daha biraz kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp biraz soğuduktan sonra servis tabağına alabilirsiniz veya isterseniz hava geçirmeyen bir kapta 2 hafta kadar oda sıcaklığında bayatlamadan saklayabilirsiniz.

    YE #24 Limonlu Muffinler

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Bu minik kekleri annemin doğumgünü için yapmıştım. Pek anlaşılmasa da üst katta "HAPPY" alt katta ise "BIRTHDAY" yazıyor. Tarif limonlu olduğu için etkinliğe sakladım. Keki çok hoşuma gitti üstündeki "kaplama" ise benim için çok tatlıydı ama annem beğendi.

    24 minik kek (kalıp olarak hazır kullanıp atmalık kağıt muffin kalıplarından kullandım. Kalıpların içlerine ayrı olarak muffin kağıtlarından yerleştirdim.)

    Malzemeler;

  • 2 limon
  • 2 + 1/4 bardak un
  • 1 + 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 3/4 tatlı kaşığı tuz
  • 12 yemek kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 + 1/2 toz şeker
  • 2 yumurta, oda sıcaklığında
  • 3/4 bardak süt
  • 2 su bardağı pudra şekeri
  • Eğer siz de kaplamayı pembe yapmak isterseniz, kürdanın ucuyla azıcık kırmızı gıda boyası ve üzerini süslemek için yenilebilir boncuklar


  • Hazırlanışı;
    1. Limonların kabuğunu rendeleyin. Rendeleme bitince sularını sıkıp bir kenara koyun.
    2. Bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu beraber eleyin ve iki tatlı kaşığı limon kabuğu rendesini katıp iyice karıştırın.
    3. Çırpma kabında tereyağını kremamsı hale gelinceye kadar çırpın. Toz şekeri ekleyip iyice karışına ve soluk bir renk alıncaya kadar çırpmaya devam edin.
    4. Yumurtaları bir kaseye kırın ve çatalla hafifçe çırpın. Yarısını tereyağlı karışıma ekleyip mikserle çırpmaya devam edin sonra kalan yarısını da ekleyin, tekrar çırpın.
    5. Un karışımının yarısını çırpma kabına ekleyin, mikseri düşük ayarda çalıştırıp iyice karışına kadar çırpın ve sütü ekleyin, pürüzsüz oluncaya kadar çırpın. Kalan unu ekleyip karışına kadar çırpın.
    6. İki büyük kaşık kullanarak hamurdan bir kaşık alın ve diğeriyle kalıba sıyırın. Kalıbın yarısına kadar dolmasına dikkat edin, yarısını geçmemeli. Böylece bütün kalıpları doldurun.
    7. 160C ısıtılmış fırına kalıpları yerleştirin. Üzerleri kızarana kadar (20 - 25 dk) pişirin. Kekleri fırından çıkarıp 10 dk dinlendirin. 10 dk sonra kalıplardan çıkarıp fırın telinin üzerine dizin ve 30 dk kadar soğumalarını bekleyin.
    8. Bu arada bir kaseye 2 su bardağı pudra şekerini koyun ve 3 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Çırpma teliyle çırpın eğer çok aşırı katı geldiyse yavaş yavaş limon suyu ekleyebilirsiniz ama dikkat edin, ben en fazla bir kaşık daha ekledim. Çırptıkça yoğun bir kıvam aldığını görüceksiniz (eğer renklendirmek istiyorsanız bu arada biraz gıda boyası katabilirsiniz veya limon suyunu hesaba katarak vişne veya çilek suyu ekleyebilirsiniz). Bu karışımı çok fazla bekletmemelisiniz çünkü kuruyor. Hemen keklerin üzerlerine bir bıçakla çok kalın olmayacak şekilde sürün. Üzerlerine eğer beyaz kaplama yaptıysanız biraz limon kabuğu rendesiyle süsleyebilirsiniz veya benim gibi boncuklar kullanabilirsiniz.


    Sonuç olarak keki yumuşacıktı ve çok güzel kabardı. Limonlu tadı da çok hoşuma gitti.

    YE #24 Limon Bulutu

    © 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Limonlu tarifler logosunu görünce neler yaparım neler demiştim ama yapmadaki marifetim söylediğimle eşit olamadı sadece bir çeşitte kaldı. Ama tadı hafif, yapılışı pratik, malzemesi ekonomik;
    Malzemeler;

    • 1 poşet krem şanti
    • 250 gr. şeker ( 1 bardak )
    • 250 ml. süt ( 1 bardak )
    • 3 limon suyu
    • 1 kutu jöle (250 gr.)
    • Meyve

    Hazırlanışı;

    1. Krem şanti, süt ve şeker mikserle çırpılır.
    2. Jöle üzerindeki tariften yarım bardak az suyla hazırlanır.
    3. Hazırlanan krem şanti, jöle ve limon suyu bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
    4. Donduracağınız kalıba boşaltılır. 4-5 saat buzdolabında dondurulur.
    5. Servis yapacağınız tabağa ters çevrilir.

    Donduğu zaman altta krem şanti üstte jöle hoş bir görünüme sahip olyor. Ama bütün malzemeleri karıştırıken kaşık yerine mikser kullanırsanız iki kat görünümlü olmuyor. Kivi hariç bütün meyveler ilave edilebilir. Meyve arzunuza kalmış. çilek, vişne, ananas hepsi olabilir. Yanlız kuzenim kiviyle yaptığı iki denemesinin de başarısız olduğunu söyledi. İtiraf edeyim bende gül kalıp yerine borcama döktüğümde görüntü daha güzel oluyordu.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...