Pazar, Ağustos 05, 2007

Badem Çorbası

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bademli çorba Osmanlı yemeği ve tarifi Asitane Restaurant'ın şefi (ama 2004 yılındaki şefi) yemek zevki dergisinde vermiş. Hem Osmanlı ve Türk yemekleri hem de niye restaurant ? Böyle de ilerledik. Bu sene alış verişlerde hesap öderken kasiyer cash mi ? diye soruyor. Uzatırsam tadı kaçar. Çorbanın tarifi;
Malzemeler;

  • 1 su bardağı süt
  • 75 gr. badem
  • 25 gr. acı badem
  • 50 gr. file badem
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 kaşık tereyağ
  • 1 adet muskat (Hindistan cevizi)
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı su
  • 6-7 dal maydanoz

Hazırlanışı;

  1. Bademler akşamdan ıslatılır, haşlanır kabukları soyulur. Blendırdan geçirilir.
  2. Tencerede tereyağ eritilir un ilave edilir ve 5 dakika hafif ateşte kavrulur.
  3. Süt, su ve çekilmiş bademler ilave edilir, 20 dakika kaynatılır.
  4. Hindistan cevizi rendelenir ocaktan indirmeye yakın ilave edilir.
  5. Bir tavada iki kaşık tereyağ eritilir,biraz kemik suyu ve ince doğranmış maydanozla beraber bir iki karıştırıp çorbaya ilave edilir.

Bu benim kullandığım ölçülerdi ve 6 kişiye yeterli oluyor.
Servis sırasında nar taneleri serpip ikram edin deniyordu ama nar yoktu evde. Aslında kış meyvesi olmakla birlikte kış ve yaz ayrımı kalmadı meyve ve sebzede maalesef.
ÂSİTAN:İstanbul'un eski adı. Farsça'da "devletin eşiği" manasına gelirmiş...

Mor Keyif

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Zevkler ve renkler tartışılmaz denir ama tartışılır bence. İnsanlar en doğal hakları olan tartışmayı bunda da yapar. Bizim evde mor tartışmadan kabul edildiğinden masamıza mor hakimdi o akşam. O akşamdan bu akşama bir ay olacak nerdeyse. Ama İrem yukarıda açıklamış hastalıklı ve çok kullanıcılı bilgisayarım büyük engellerimden biri. Hasta değilse internet kopuktur her ikisi afiyetteyse ... her neyse. Masamızda ikizler fırtınası vardı arzuladığım noktaya getiremedim. Ama iyi ki vardı. Akşam yemeği menümüz küçüktü;

  • Bademli Çorba
  • Annemin hindi butu
  • Fırında çöp şiş
  • Patates kızartması
  • Su böreği
  • Zeytinyağlı Dolma
  • Çoban Salata
  • Fıstıklı kadayıf
  • Portakallı ve vanilyalı kiraz şekerlemeli truffle.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...