Cuma, Ekim 05, 2007

Altunizade Çorbası

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Kalabalık malzeme listesine sahip olan çorba çeşitlerinden biri. Hazırlamaya başladığımda bir iki eksiği farkettim onlarsız olmaz dedim. Tamamladılar. Benim eskiden küçücük olmazlarım vardı. Şimdi bir sürü olmazsa olmazım var. Bu kötüye alamet değil mi? Kabul etmek bu gidişatı durdurur mu? İşin daha fenası ben bu halden memnunum. "İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur" derler. Acaba aradan geçen zaman dilimi atlanarak mı yetmişinde aynı oluyor? Yani 63 sene farklı huylardan sonra yetmişe gelince yedideki huylara dönülüyor. Bu ince bir konu biraz daha uzarsa elimde kalır kopar. En iyisi malzemelere dönmek;
Malzemeler:


  • 1 kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 10 mantar
  • 100 gr. kıyma
  • 2 yemek kaşığı maydanoz
  • 7 su bardağı et suyu
  • 150 gr. tereyağ
  • 2 yemek kaşığı tel şehriye
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 limon suyu
  • Pul biber, karabiber, tuz

Hazırlanışı;

  1. Tereyağın 100 gramı bir tencerede eritilir. Yemeklik kıyılmış soğan, sarımsak ve kıyma kavrulur.
  2. Haşlanmış küçük doğranmış patates, havuç ve bezelye ilave edilir karıştırılır.
  3. Et suyu (ben tavuk suyu kullandım), karabiber, tuz ve ince kıyılmış mantarlar ilave edilir.
  4. Kaynayınca tel şehriye ilave edilir kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  5. Yumurta sarısı ve limon suyu blendırda çırpılır. Ağır ağır çorbaya ilave edilir.
  6. Kıyılmış maydanoz ilave edilir, ocaktan alınır.
  7. Kalan yağ eritilir biberle sos yapılır çorbanın üzerinde gezdirilir ve servis yapılır.

Arka arkaya çorbaları yazdım ama gerçekten şu günler iştahsız günlerimiz. Neyse ki çorbaya hayır diyemiyoruz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...