Çarşamba, Aralık 12, 2007

Muzlu Frambuazlı Minik Yaş Pastalar

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Minik dediysem o kadar minik değil hani porsiyon usulü oldu. Dilim dilim değil. Akşam üzeri alel acele fotoğraf çektim. Hasta ziyaretine gittik. Çok sevdiğimiz bir aile dostumuz. Aslında dostluktan öte bir şey bu . Kardeşlik. Ve nasıl kardeşiniz hastayken siz rahat edemezseniz babam da öyle. İki aydır aklı orda. Gittiği zaman da üzgün gitmediği zaman da. Bazı hastalıklar fırtına gibi gelip küçük esintilerle gidiyor maalesef. Ankara'dan gelen misafirleri yaptığım tatlıların tarifini sormuştu. Birini ekliyeyim ikinci yarına kalsın;
Muffin Malzemeleri;

  • 3 yumurta ( çok küçüklerdi)
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabatma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 muz rendesi
  • 2 yemek kaşığı ince çekilmiş badem veya fındık
  • 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi

Islatmak için;

  • 1 limon suyu
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay badağı şeker
  • 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi

Krema için;

  • 2 paket krema
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 100 gr. frambuaz

Muffinlerin Hazırlanışı;

  1. Yumurta ve şeker koyulaşıncaya kadar çırpılır. Yağ süt ilave edilir iki dakika çırpılır.
  2. Un, kabartma tozu, vaniya bir kasede harmanlanır elenir. İlave edip bir kaşıkla karıştırılır.
  3. Portakal kabuğu rendesi, badem ve muz rendesi ilave edilir karıştırılır. Muffin kalıplarına boşaltılır. (24 adet)
  4. Fırından çıkıp soğuduktan sonra ortadan iki kat olacak şekilde kesilir. Bol şekerli limonatayla ıslatılır. (Tercihim portakal suyuyla karışık olması ama evde yoktu)
  5. Krema, şeker koyulaşıncaya kadar çırpılır. Frambuaz ilave edilir tekrar çırpılır.
  6. Muffinlerin aralarına ve üstlerine sürülür. Frambuazla süslenir.

Ben derin dondurucudan kullandığım için üstünü süslerken sulandı. Jöleyle kaplıyabilecek vaktim olmadığı için bunu bir dahaki sefere erteledim.

Fıstıklı Makaron

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Bir kaç kurabiye çeşiti var ki içine yumurta sarıları konuyor akları açıkta kalıyor. Buna çare beze oluyor genelde ama
Bizim Pastane'de Zinnur'un hazırladığı fıstıklı makaronları görünce hevesleniyorum. Biraz okuyup başlıyorum tamam da hepsini oku. Hamurun parmağınıza bulaşmayacak kıvamda olması lazım satırını atlayıp kurutulması lazım kısmını okumuşum. Bir kaç saat sonra tekrar baktığımda mutfağa koşup hemen pişirdim. Yanlız sonuçtan annemler çok memnun kaldılar. Aynur abla da çok beğendi tarifi onun için acele ekledim;
Makaron hamuru için malzemeler;

  • 3 yumurta akı
  • 1 su bardağı pudra şeker
  • 120 g ayıklanmış tuzsuz antep fıstığı içi
  • Bir çimdik tuz
  • 5 yemek kaşığı seker

Fıstıklı Krema için:

  • 30 gr ayiklanmıs tuzsuz antep fıstığı
  • 1 bardaktan bir parmak eksik pudra sekeri
  • 4 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • Vanilya

Hazırlanışı;

  1. Fıstık ve pudra şekeri mutfak robotunda çekilir. (Ben toz fıstık kullandığım için kısa süreli çektim)
  2. Yumurta akları ve pudra şeker mikserle önce orta devirde tepecikler oluşmaya başlayınca da hızlı devirde çırparken 5 yemek kaşığı şekeri de yavaş yavaş eklenir.
  3. İki dakika çırptıktan sonra parlak ve pürüzsüz görüntülü bir köpük elde edilir.
  4. Robottaki karışımın yarısı köpüğe ilave edilir bir kaşıkla karıştırıp diğer yarısıda eklenir. Karışım tek bir renk oluncaya kadar karıştırılır.
  5. Hamur sıkma tüpüne kaşık yardımıyla doldurulur. (Ben üşendim çok eski bir tüp vardı onla doldurdum şekilde biraz bozuk oldu) Pişirme kağıdı serilmiş tepsilere 3 cm aralıklarla sıkılır.
  6. Makaronların yayılması ve hava kabarcıklarının ortadan kalkması için tepsiler mutfak tezgahına orta kuvvetle bir kaç sefer vurulur.
  7. Makaronların kurutulması için bir saat bu tarif için yeterli. Kuru parmağınıza yapışmayacak kıvama gelince fırın 175 derecede ısıtılır. Tek tepsi olarak 10 -12 dakika pişirilir.
  8. Makaronlar tepsiden soğuduktan sonra çıkarılır.
  9. Krema için fıstık ve pudra şekeri robottan geçirilir. Bu karışım ve vanilya oda sıcaklığındaki tereyağıyla çatalla karıştırarak birleştirilir.
  10. Aralarına krema sürülerek iki makaron birleştirilir. Bir gece buzdolabında bekletilirse tadı daha güzel oluyor.

Zinnur' teşekkür ediyorum bu güzel tat için. Daha teferruatlı bilgi için orayı ziyaret edin diyorum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...