İskender Kebap

Çarşamba, Şubat 20, 2008

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



İsmiyle müsemma kebap. Benim nadir yerlerde sevdiğim İrem'in her daim sevdiği bir yemek çeşiti desem çok açıklayıcı olmaz. Dönerle yapılan, döneri kadar kullanılan tereyağ, sos, altındaki pide ve yanındaki yoğurtunda tadında olması gereken bir kebap. Etin çok çok yağlısı kokar az yağlısı kurur. Bursa şehrine ait bir kebap. İnternette yaptığım küçük bir araştırmaya bakarsak ;İlk olarak Antakya'dan Bursa'ya göç eden İskender Bey tarafından 1867'de yapılmaya başlamış.(Doğrusunu Bursalılar bilir) Bu günlerde torunları devam ettiriyor bu sanatı. Sanat diyorum çünkü yemek de bir sanat ve erbabının elinde güzel. Ehli olmayanın eline düşünce vay haline. Diğer şehirlerde açılan İskender kebapçılar ne kadar başarılılar bu tartışılır. Nadir yerler gerçekten güzel sunum yapıyor. Çoğunluk önünüze bu kebabı koyarken bunlar ömürlerinde Bursa 'ya gitmemiş ya da İskender kebep yememiş gibi davranıyor. Köfteyle karışık kebabı önüze sürüyor. Camlarına en hakiki İskender kebap yazsalar da bu değişmiyor. Köfteyi severim ama kendi özel tarifleriyle. İskender kebap kandırmacasıyla önüme sürülünce olanlar oldu ve ben İskender kebap için ya Bursa'yı ya da evde yapılmış olanları bekler oldum. Evde yapılan mangal lezzetinden mahrum olsa da kıyma karışmıyor içine. Bizim ayda bir yaptığımız akrabalar toplantılarından birinde (sayıyı kaçırdım kaçıncı oldu bilemiyorum) halam yapmıştı. Çok güzel olmuştu ama aradan 3 ay geçti. Fotoğrafı İrem çekmişti o gün. Bir kişilik malzemeyi veriyorum bu sefer;
Malzemeler;


  • 250 gr. dana eti (but)
  • 120 gr. tereyağ
  • 100 gr. yoğurt
  • 1 küçük pide
  • 1 su bardağı et suyu
  • 1 yemek kaşığı salça (domates - biber karışık)

Hazırlanışı;

  1. Et çok ince kıyılır. ( biz dolapta dondurduktan sonra kıyıyorduk)Bir tavada çok az tereyağıyla kavrulur.
  2. Başka bir tavada bir kaşık tereyağ eritilir, salça ilave edilir biraz karıştırıp et suyu eklenir ve kaynadıktan sonra ocaktan alınır.
  3. Pide küçük kareler halinde doğranır üstüne bir kaşık tereyağ gezdirdikten sonra bir tavada veya fırında hafif kızartılır.(2-3 dakika)
  4. Pideler servis yapacağınız tabağa alınır. İki kaşık et suyu gezdirilir. Sonra bir kaç kaşık salçalı sostan gezdirilir.
  5. Dönerler (aslında kavurma tarzı ama biz döner diyoruz) pidelerin üstüne alınır. kalan salçalı sos üstüne gezdirilir.
  6. Kalan tereyağ eritilir ve kebabın üstüne dökülür. Közlenmiş biber, domates ve yoğurtla servis yapılır.

You Might Also Like

8 Comments

  1. Tülin abla'nın bizden sakladığı büyük sırrını açıklıyorum dolaplarından birinin bir köşesinde çürümekte olan ve hiç kullanılmamış küçük bir iskender pişirme makinesi mi denir ne denir ondan bulunuyor bilemiyorum bir gün kaçırıp yapalım diyorum ben :P ama ben eti kesme aşaması için bir kılıç istiyorum :P

    YanıtlaSil
  2. Cok lezzetli görünüyor,ellerinize saglik.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Harika bi görüntü, ellerinize sağlık..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. çok lezzetli görünüyor.zaten ben dışarıda isterder yemekten nefret ediyorum.ama evdekinin tadına doyamıyorum.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık nefis görünüyor..Ben de geçenlerde bayat ekmekle denedim öylede güzel oldu.


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. kadinlar gunun kutlu olsun
    yeni adresim
    http://ninomutfakta.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Kübra, Sinem, Nihan, Ab-ı hayat, Sihirli eller gelmişsiniz teşekkürler. Ama biz kayıplardayız ya geç cevaplıyoruz.halam hazırlamıştı biz sadece tabaklara koyduk.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil

Subscribe