Pazar, Mayıs 11, 2008

Etli Kurutulmuş Fasülye

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Buraya etli kuru fasülye yazsam olmaz, bizde Çırtma denir ki o da olmaz yani bilmeyen anlamaz bu şekilde yazdım. İlk olarak fasülyeler yıkanır ve ince ince kesilir, kurutulur. Eskiden malum derin dondurucular yokmuş babaanneler,anneanneler her şeyi yerinde hazırlamışlar. Kışlığı yazdan, yazlığı kıştan. Bir iki sene Erzurum'da kalmıştık yazın helvaya kullanmak için kışın kar gömerlerdi toprağa. Yani hala güzel adetleri devam ediyordu. Bence zararı olmayan yeniliğe bir zararı olmayan bütün eski adetler güzeldir. Bunu da malum yazdan kuruturlarmış. Şimdi konserveler, tufandalar ve derin dondurucular var. Ama farklı bir lezzeti olduğu için biz hala bulduğumuzda severek yiyoruz. Belki eskiye özlem belki damak zevki. Hımm vakit kısa bilgisayar eski ve tarif;
Malzemeler;

  • 300 gr. kurutulmuş fasülye
  • 500 gr. kuzu kuşbaşı
  • 150 gr. kurutulmuş domates
  • 1 kuru soğan
  • 150 gr. tereyağ
  • 1 yemek kaşığı karışık domates, biber salçası
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı;

  1. Fasülyeler bol suda haşlanır. Tereyağ eritilir. Etler suyunu çekene kadar kavrulur.
  2. İnce yemeklik doğranmış kuru soğan ilave edilir. Biraz daha kavrulur. Kurutulmuş domates yıkanır ve haşlanmış fasülyeyle birlikte ete ilave edilir.
  3. Biraz karıştırılır. Suyu ilave edilir. 45 dakika pişirilir. Servis yapılır.

1 yorum:

  1. eline sağlık tadının çok nefis olduğuna eminim kuru patlıcan dolmasın çok severim kurutulmuş fasulyeyı hıç yapmamıştık biliyormusun kayseride kabağın çiçeğinden dolma yaparız ama toplar toplamaz doldurmak lazım yoksa çiçek solar tarifini vermeyi isterim ama çiçeği elde edemezsiniz herhalde

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...