Tavuklu veya Etli Börek

Cumartesi, Haziran 21, 2008

© 2005-2008; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bazı şeyler vardır alışkanlık halini alan ve yokluklarında nerdedir diye düşünülen. Bu günlerde onlardan biriyle daha doğrusu birileriyle başımız dertte. Bu muhteşem varlıklar her sene yaz aylarında mutfağımıza gelir uzun süreli misafirliklerinde bizi helak eder sonra sanki hiç bir şey yapmamış gibi çeker giderlerdi. Arkalarından ballar ve reçeller dökerek uğurlardık. Çünkü mutlaka bir kaç kardeşleri kavonozlara sızar şeker komasından çıkamazdı.İki senedir görünmeyince ne yalan söyliyeyim gözüm aradı. Bir de halk arasında bereket ,bolluk sembolü olarak görülür ya keratalar. Üzüldüm kıtlık mı olacak diye? Geldiler ve sanırım bunlar Japonya'da eğitim alıp geldiler. Ben Amerika'ya danışmadan hemen kimyasal silahlara sarılıyorum. Pearl Harbor'dan derslerini alan Japon karıncalar bir yerlere mevzilenip tozun tesiri geçince tekrar saldırıya geçiyorlar ki tam taarruz. Sağlı sollu önlü arkalı. İki gün banyoyu onlara tahsis ediyoruz. Banyo son arzusu bir tabak bal veya buğday olan arzusuna kavuşamamış karıncalarla doluyor. Sonrasında banyoyu temizliyoruz. Piyasada karınca yemi namıyla anılan ama görünüm olarak bir porselen oyuncağa benzeyen ilacı alıp onlara sunuyoruz. Sonuç; son hücumda bir çok yakınını kaybeden karıncalar kırgın , üzgün ama bir o kadar mağrur Yıkılmadık! dercesine birer ikişer geri dönüyorlar. Zafer karıncaların! Yemin ederim dışarıda üstlerine basmamak için zıplayarak yürürüm. Çalışkandırlar, hoşturlar ama evde çekilmiyorlar. Var mıdır bildiğiniz bir başka kimyasal veya biyolojik silah? Söz BM duymayacak!
Börek için ;

Malzemeler;


  • 750 gr dana kuşbaşı veya tavuk göğsü
  • 150 gr tereyağ
  • 2 kuru soğan
  • 1 su bardağı bezelye
  • 2 havuç
  • Tuz, karabiber
  • 4 yufka
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tereyağ
  • 2 yumurta sarısı
  • Çörek otu , susam veya kişniş

Hazırlanışı;

  1. Etler küçük doğranır. Bir tencerede 2 bardak su ilave edilerek suyunu çekene kadar haşlanır. 120 gr tereyağ ilave edilerek kavrulur ve ince doğranmış soğan ilave edilir. ( tavuk etini haşlamadan kavurmak yeterli)
  2. Küçük küpler halinde doğranmış havuç ilave edilir. Havuçlar pişince haşlanmış bezelyeler ve baharat ilave edilir.
  3. Yağ ve süt karıştıtılır. Bir yufka masaya serilir. Bu karışımdan yufkaya serpilip her tarafına yayılması sağlanır.
  4. Yufka önce karşılıklı kapatılarak ortada birleştirilir. Sonra tekrar katlanır ve bir dikdörtgen elde etmiş olmalısınız. Bir bıçakla eşit olarak dört kareye bölünür.
  5. Hazırlanan etli veya tavuklu iç kaşıkla ortalarına koyulur ve bohça şeklinde kapatılır.
  6. Bir tepsiye kapatılan tarafları alta gelecek şekilde dizilir. Yumurta sarısı çırpılır ve böreklerin üstüne sürülür.
  7. Arzuya göre çörek otu , susam veya kişniş serpilir. Börek ayarında pişirilir.

Bunu evde yufka açarakta yapıyorduk ama sağlıksız günler bizden yufka açma şansımızı aldı.

You Might Also Like

1 Comments

  1. Talk pudrasını denemediyseniz hemen denemenizi tavsiye ederim. AYŞE

    YanıtlaSil

Subscribe