© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Aklım epey karıştı. Diplomat çorbasını ilk internet ortamında gördüm. Gayet rahat söyleyebilirim. Ülke sayısı kadar tarifi var neredeyse . Her ülkenin diplomatı farklı mı yaptırmış nedir? Bir yumurtadan sekiz yumurtaya kadar artıyor yumurta sayısı ki tek yumurtadan kaçan ben şaşkına döndüm. İlk gördüğümde bu bizim damak tadımıza uyar diyerek başladım çünkü içinde turşu suyu var. (nasıl güzel ifade ediyorum değil mi zevklerimizi?) Ama sonuçtan memnun kaldık biz. O günlerde bir hastamız vardı. Ona da ikram ettik. Hastamız ne düşündü bilmiyorum? Kendisi bizim çevrede şef aşçılardan biri olarak bilinir. İlla ki lokanta ya da otel de olmaz bana göre şef aşçılar. Bazen yanı başınızdadır. Evet sözün özü vakit kıtlığından ayda bir tarif ekliyoruz hikayesi tarifinden uzun oldu.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Tavuğu haşladıktan sonra bir çok yerde hindi eti kullandıklarını okudum. Ama hani "Atı alan Üsküdar'ı geçmiş" tabirine uygun bir durum tavuğu alan mutfağa geçmişti.
Ve ahh fotoğrafım geçenlerde bir yemek fotoğrafçısının röportajını okumuştum. En kötü poz veren sebze maydanoz ve bir sebze daha ama unuttum (ben unuttum) demiş. Imm ben bu kereviz yaprağını geçecek bir sebze bulamadım ama çorbayı ikinci yapışıma kadar buna sabredeceksiniz.
Aklım epey karıştı. Diplomat çorbasını ilk internet ortamında gördüm. Gayet rahat söyleyebilirim. Ülke sayısı kadar tarifi var neredeyse . Her ülkenin diplomatı farklı mı yaptırmış nedir? Bir yumurtadan sekiz yumurtaya kadar artıyor yumurta sayısı ki tek yumurtadan kaçan ben şaşkına döndüm. İlk gördüğümde bu bizim damak tadımıza uyar diyerek başladım çünkü içinde turşu suyu var. (nasıl güzel ifade ediyorum değil mi zevklerimizi?) Ama sonuçtan memnun kaldık biz. O günlerde bir hastamız vardı. Ona da ikram ettik. Hastamız ne düşündü bilmiyorum? Kendisi bizim çevrede şef aşçılardan biri olarak bilinir. İlla ki lokanta ya da otel de olmaz bana göre şef aşçılar. Bazen yanı başınızdadır. Evet sözün özü vakit kıtlığından ayda bir tarif ekliyoruz hikayesi tarifinden uzun oldu.
Malzemeler;
- 1 küçük tavuk
- 1 kereviz
- 1 patates
- 1 kuru soğan
- 1 kabak
- 1 havuç
- 2 çorba kaşığı tel şehriye
- 2 litre tavuk suyu
- ½ litre turşu suyu
- 3 yumurta sarısı
- 8-10 kornişon turşu
- 2 yemek kaşığı un
- 150 gr tereyağ
- Kereviz yaprakları
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı;
- Tavuk haşlanır. Suyu ayrılır. İnce didilir. Sebzeler küp küp doğranır.
- Tereyağın yarısı eritilir. Soğan ve şehriye ilave edilir hafif pembe kavrulur. Doğranmış sebzeler ilave edilir 2- 3 dakika sote edilir.
- Tavuk suyundan bir bardak ayrılır kalan tencereye boşaltılır. Tuz ve karabiber ilave edilir kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Küçük bir tencerede kalan tereyağda un hafif pembe kavrulur ve bir bardak tavuk suyu ilave edilir blendırdan geçirilir kaynayınca çorba tenceresine boşaltılır.
- Turşu suyu ve 3 yumurta sarısı çırpılır çorbaya ilave ettikten sonra bir taşım kaynatılır. Ocaktan alınır.
- Servisten önce küçük doğranmış kornişonlar ve ince kıyılmış kereviz yaprakları ilave edilir.
Tavuğu haşladıktan sonra bir çok yerde hindi eti kullandıklarını okudum. Ama hani "Atı alan Üsküdar'ı geçmiş" tabirine uygun bir durum tavuğu alan mutfağa geçmişti.
Ve ahh fotoğrafım geçenlerde bir yemek fotoğrafçısının röportajını okumuştum. En kötü poz veren sebze maydanoz ve bir sebze daha ama unuttum (ben unuttum) demiş. Imm ben bu kereviz yaprağını geçecek bir sebze bulamadım ama çorbayı ikinci yapışıma kadar buna sabredeceksiniz.