Pazartesi, Mayıs 26, 2008

Damla Çikolatalı Çilekli Kek

© 2005-2008; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Evet evet bir tarif daha ekliyorum, bu aralar mutfağa biraz girebildim çorba ve bu kek fotoğrafını çekmeye sabredebildiklerimden.. Bir de uzuuunn zamandır hayalini kurduğum "Melon Pan" yaptım geçen günlerde onu Sahra tatilinden döndüğünde onun için tekrar yapıp o zaman fotoğrafını çekicem.

Dolapta ezilmekte olan çilekleri görünce önce çilekli pie tarifi aradım (çünkü çilekler ne tamamen ezilmişler ne de taze olarak kullanılabilecek durumdalar) hem pişmiş bir çilek hem de kolay bir tarif derken çilekli kek denemeye karar verdim.

Aslında bulduğum tarifte doğranmış çilek yerine bir su bardağı çilek reçeli vardı (çilek reçelli halini başka bir zaman denicem) tarifle biraz oynadıktan sonra (biraz yoğurt koyalım biraz da limon suyu damla çikolata da güzel olur vs.) son hali aşağıdaki gibi;

Malzemeler;
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 tatlı kaşığı muskat
  • 1/2 su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • Çeyrek limonun suyu
  • 1 su bardağı doğranmış çilek
  • 1/2 su bardağı damla çikolata


Hazırlanışı;
  1. Un, tuz, muskat, tarçın, kabartma tozunu beraber bir kaba eleyin.
  2. Başka bir kapta tereyağı ve şekeri kremamsı olana kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam edin.
  3. Yoğurt ve limon suyunu ekleyin.
  4. Unlu karışımı yavaş yavaş ekleyip karıştırın. En son olarak çilekleri ve damla çikolatayı ekleyip çilekleri ezmeden spatulayla yavaşça karıştırın.
  5. Yağlanmış küçük boy kalıbınıza hamuru dökün 180 derecede yaklaşık 30 dk pişirin.

Yeşil Mercimekli Sebze Çorbası

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Yorumlardan birinde neden blog bu kadar az güncelleniyor denmiş.. Hayat gailesi, iş-güç, yaz tatili zamanı vs derken ya yaptıklarımızın fotoğrafını çekmeye üşeniyoruz ya da fotoğraflara tarifleri yazmaya...

Fransız Mutfağı Kitabımıda en çok çorbalardan memnun kaldım diyebilirim daha önce bu kitaptan deneyip de bloga eklediğim Fesleğen Soslu Sebze Çorbası var. Bu Yeşil Mercimekli Sebze Çorbasının görünüşü çok "karışık" (diyelim) olabilir ama inanın tadı harika tabi mercimek sevmeyenler için bir şey diyemem.

Bu tarifteki ölçüler 8 kişilik denmiş ben herşeyi yarım ölçü yaptım ama yine de çok oldu, bunu göze alarak uygulayın.

8 kişilik

Malzemeler;
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/4 su bardağı tereyağı
  • 3 adet büyük soğan, kıyılmış
  • 2 adet pırasa, çok ince doğranmış
  • 2 diş sarımsak, kıyılmış
  • 8 sap kereviz, kıyılmış
  • 3 su bardağı havuç, çok minik küpler halinde doğranmış
  • 1,5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kıyılmış taze kekik yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı kimyon (ben koymadım)
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 1/4 su bardağı domates salçası (ben 3 domatesi püre yapıp + 1 tatlı kaşığı domates salçası koydum)


Hazırlanışı;
  1. Mercimekleri kaynar suda 15 dakika bekletin ve süzün.
  2. Tencerede tereyağını kızdırın; soğan, pırasa, sarımsak, kekiği beraber kavurun.
  3. Kerevizi ve havuçları ekleyin 10 dk daha kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
  4. Tavuk suyunu, domates püresi + salçayı ve mercimeği ekleyin. Eğer su oranı sizin için çok azsa biraz da normal su ekleyebilirsiniz.
  5. Tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar pişirin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...