Pazartesi, Ağustos 23, 2010

Limonlu Tavuk ve Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı


Erikli Keki yaptığımız akşam annem Limonlu Tavuk ben de yanına çok sevdiğim Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı yaptım. Son bir aydır ilginç bir şekilde canım sulu köfte, patates oturtma, ekmek aşı gibi aslında yapıldığında çok çok da sevilmeyen yemekler istiyor. Farklı yemekleri denemekten sıkıldım ve eskiye dönüş yaşıyorum sanırım. Ama hakkını vermek lazım annem de bu yemekler ne kadar sade, kolay, bilindik olursa olsun epey lezzetli yapar. Ve Sahra'nın her zaman dalga geçtiği gibi normalde de abur cubur yerine sıcak yemeği daha çok severim. Bir kaç günlük hep dışarda yemek zorunda kaldığımız bir tatilden eve döndüğümüzde, "ev yemeği, çorba bir şeyler yapalım!" demek adetimdir.

YEŞİL MERMEKBULGUR PİLAVI


Malzemeler;
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya 3/4 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 domates, soyulmuş, küp doğranmış
  • 1 kırmızı biber (çok büyükse yarısı), ince doğranmış
  • 1 sivri biber, ince kıyılmış
  • 1 kuru soğan, küçük yemeklik doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber (eğer sivri biberiniz acıysa gerek yok)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı;
  1. Yapışmaz bir tavada soğanları kavurun, yaklaşık 1-2 dakika.
  2. Biberleri ekleyin ve soteleyin. Domatesleri ekleyin ve diriliğini kaybedinceye kadar pişirin.
  3. Salçaları ekleyin 1 dk kadar karıştırarak pişirin.
  4. Eğer yeni haşladıysanız mercimeklerin suyunu iyice süzün ben buzluktan çıkarıp koydum. Mercimekleri ekleyin ve karıştırın. Baharatları ve tuzunu ekleyin.
  5. Bulguru soğuk suyla bir süzgeçte üzerinden su geçirin ve mercimeklerin üzerine ekleyin. 
  6. 1 su bardağı suyu ekleyip kapağını kapatın. 
  7. Kaç dakika da piştiğini söyleyemeyeceğim. İlk 10-15 dakika orta ateşte daha sonra biraz daha kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
  8. Piştikten sonra kapağın altına temiz bir örtü veya havlu kağıt koyarak pilavı demlendirin.
NOT: 
Limonlu Tavuğun tarifini de gün içinde eklemeye çalışacağım. Tarifi annemden almam lazım.


MONLU TAVUK

Malzemeler; 
  • 4 parça kemiksiz tavuk pirzola
  • 1/2 limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan, ikiye bölünmüş
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Hazırlanışı;
  1. Tavukları yanmaz bir tavada önce limon suyu ile ovun sonra zeytinyağı, biber salçası, baharatlar ve tuzla iyice karıştırın. 
  2. Üzerine ikiye bölünmüş soğanı koyup kapağını kapatarak yarım saat bekletin.
  3. Yarım saat sonra kısık ateşte tavuklar suyunu çekinceye kadar ağır ağır pişirin.
  4. Tavuklar suyunu çekince bir maşayla çevirerek iki tarafının da tavada kızarmasını sağlayın. Gerekirse ateşin ayarını biraz yükseltebilirsiniz.
  5. Tavukların her iki tarafı da kızardığında servis yapabilirsiniz.
Not: İsterseniz baharatlara kekik de ekleyebilirsiniz. Denedik ve güzel olduğunu söyleyebilirim. Ama herkes sevmediği için her zaman kullanmıyoruz.
      İyi Ramazanlar,
      İrem

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...