Perşembe, Eylül 02, 2010

Elmalı, Vişneli Potpie {Kase Turtası}


Geçen gün arkadaşım iftara geldiğinde tatlı olarak ne yapalım diye düşünürken önce onun klasik elmalı turtasından istemiştim sonra vazgeçip yeni bir elmalı pasta denemeye karar verdim. Hamuru az meyvesi bol bir tatlı olduğu için iftar sonrası çayla harika gidiyor. Aşağıdaki tarifin uzunluğundan gözünüz korkmasın. İki farklı hamur tarifi verdiğim için uzun oldu. Teknik olarak meyve harçlarını harmanlayıp ayrı ayrı pişirmek ve hamurunu yoğurmaktan ibaret çok basit ve kolay bir tarif.

4 adet 7cm çapında sufle kabı için;

Malzemeler;

Elmalar için;


  • 2 küçük elma, çekirdekleri çıkartılmış, soyulmuş, ince dilimlenmiş
  • 1/8 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası, silme
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/8 tatlı kaşığı muskat, taze rendelenmiş

Vişneler için;

  • 1/2 su bardağı vişne, çekirdekleri çıkartılmış
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
Malzemeler hakkında: Elmalar için çok az kızarmış sarımsı renkte köy elmasına benzer yumuşak ve sulu bir elma kullandım. Muskatı bütün halinde alıp kullanacağım zaman minik mutfak rendesiyle tarifteki miktara göre rendeliyorum. Çünkü önceden rendelenmişler tadını ve kokusunu kaybediyorlar. Harçların içine konulacak nişasta ise tarifte "mısır nişastası" verilmişti. Ama bizde kalmadığı için ben buğday nişastası kullandım. Tarif Amerikalıların kullandığı bir tarif olduğundan ve orada mısır, buğdaya oranla daha sık kullanıldığından genelde mısır nişastası tavsiye edildiğini düşünüyorum. Nişasta kullanımının amacı harcın suyunun jöleleşmesini sağlamak ve suyun hamurdan taşmasını engellemek.


Hamuru için: İki çeşit tarifimiz var damak tadınıza hangisi daha uygunsa onu kullanabilirsiniz. Helvamsı, kuru ve kıtır bir hamur istiyorsanız potpie crust tarifini veya daha kurabiyemsi bir hamur tercih ederseniz klasik ağızda dağılan elmalı pasta hamuru tarifini deneyebilirsiniz.

Potpie Crust;

  • 1 1/4 su bardağı un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 8 yemek kaşığı tereyağı, küp küp doğranmış, buzdolabında soğutulmuş
  • 2 yemek kaşığı buz gibi su
 
Klasik Elmalı Pasta Hamuru;

  • 100gr tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1/4 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un (yumuşak ve yapışmayan bir hamur olucak)

  • Üzerine sürmek için 1 tatlı kaşığı su ile çırpılmış 1 yumurtanın akı

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...