Velibah (Çerkez Böreği)

Perşembe, Ağustos 04, 2011

DSCN5850


Sanırım bir çok Çerkez arkadaşın bloğunda var olmayanlarda eklemek üzeredir. Ve bir memleketin yemeğini illa ki o memelekete ait insanların daha iyi yaptığına inanırım ben. Sanki oraya has bir tad,  bir aroma vardır ellerinde ve onu katarlar. Lezzeti için gerekli pek çok şeye sahip değiliz.  Çerkez eli değmiyor, sacımız yok. Ama ben  arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla yazacağım. Sacımız olmadığı  için teflon tavada yapsakta biz severek yiyoruz. İremle son yediğimizde yazacağım bunu demiştim. Ve senesi doldu. Geçen sene bir iftar akşamıydı aramızdaki konuşma. (Tarifi yazmakla ilgili konuşma yoksa, arada konuşuyoruz. Bana göre korkunç birşey görüyorum İreem bak ne gördüm sokakta diyerek başlıyorum. İrem'in gayet sakin: " O zaten öyleydi sen yenimi farkettin?" Cevabıyla daha bir kötü hissediyorum. Alıştırarak söylemek huyu yok kuzenimin. Acı tek dozda ve çabuk verilmeli düşüncesi hakim kendisinde.) O günden sonra insan birer harf yazsa tarif çoktan yazılmış olurdu. Bu yılın iftar sofraları başlamadan ekliyorum;
Malzemeler;
Hamuru için;
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket toz maya
  • 500 gr tereyağ
İç Harcı İçin;
  • 2  kg patates
  • 200 gr süt
  • Tuz
Hazırlanışı;
  1. Hamur maya paketinin üstündeki tarife uygun yoğrulur
  2. Patatesler  haşlanır, ezilir.  Süt ve tuz ilave edilir karıştırılır. Bildiğimiz püreden biraz koyu bir kıvamı vardır. Yuvarlak iri bezeler halinde hazırlanır.
  3. Hamur bezeleri merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Ortasına patates koyularak kenarları üstüne kapatılır.
  4. Elle bastırarak açılır ve inceldiğinde sac üzerinde arkalı önlü çevirerek pişirilir. Bir tabağa alınarak eritilmiş yağ kaşıkla gezdirilerek yağlanır.

My creation

Fotoğrafların bazılarını değiştireceğim yakında ve patates ezeceğinin fotoğrafınıda ekleyeceğim, gece geç vakit bulduğum resimler bunlar. En güzel iftar sofralarında en güzel insanlarla buluşmanız dileğiyle,

    You Might Also Like

    1 Comments

    Subscribe