Çilekli Mini Tartlar & Rokalı Pizza

Çarşamba, Temmuz 27, 2011



 Tabaklar doldurulmayı beklerken...

Her şeyden önce iki kişilik soframızı hazırladım. Arkadaşımla geleneksel haftada bir film ve yemek etkinliğimiz bugüne denk geldi. Böyle zamanlarda makarna, pizza, hamburger veya benzer şeyler yapıp yemeyi seviyoruz. Ama favorimiz makarnadır! Domatesli, kremalı, kıymalı versiyonlarını her seferinde farklı şeyler katarak pişiriyoruz. Rokayı, domatesli makarna sosunda ve -siz görmediniz ama- geçen hafta yaptığımız tostta muhteşem bir sonuçla denedikten sonra sıra pizzaya gelmişti. Tost diyip geçmeyin bu arada tadı damağımızda kaldı ama o kadar açtık ki fotoğraf filan çekemeden yiyip bitirdik. Tekrar yapınca tabağa saldırmadan fotoğraf çekebileceğimizi ümit ediyorum.






Rokalı Sucuklu Pizza


Pizzanın hamurunu dışarı çıkacağım için elimde yoğurmakla uğraşamadım. Bütün malzemeleri ekmek makinesine koydum ve dough tuşunu seçtim. Ben dışardan gelene kadar hamur kendi kendine yoğruldu ve yaklaşık 2 saat mayalandı. Yoğurma ve mayalandırma işlemi için ekmek makinesini kullandığımda çok daha az un koyuyorum ki daha cıvık bir hamur olarak mayalansın. Bence böyle lezzeti daha güzel oluyor. Eğer hamuru elinizde yoğuracaksanız biraz daha un koyabilirsiniz. Hamur mümkün olduğunca yumuşak olsun. Bu pizzanın her zaman yaptığım halinden roka dışındaki farkı da sosunda taze kekik kullanmış olmam. Adını Taze Otlu Pizza olarak mı değiştirsem?

Malzemeler;
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3,5 su bardağı un
  • 15gr yaş maya

    • 3 domates, kabukları soyulmuş, küp doğranmış
    • 2 sivri biber, çekirdekleri çıkarılmış, ince kıyılmış
    • 1/2 yarım sucuk, halka doğranmış
    • 1,5 tatlı kaşığı biber salçası
    • 1,5 tatlı kaşığı domates salçası
    • 2 yemek kaşığı kıyılmış taze kekik
    • 1 tatlı kaşığı pulbiber
    • 1/2 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 yemek kaşığı ılık su

    • İstediğiniz kadar rendelenmiş kaşar
    • Taze roka
     Hazırlanışı;
    1. Önce ılık suyu ve yaş mayayı yoğurma teknesine koyun ve tahta bir kaşıkla karıştırarak mayanın suya çözünüp karışmasını sağlayın.
    2. Şimdi üzerine tuz, şeker, zeytinyağı ve unu koyabilirsiniz. Benim makinemde "dough" seçeneği var bunu seçtiğimde 1,5 saatlik bir programla önce hamuru yoğurup sonra mayalandırıyor. 
    3. Siz elinizde yoğuracaksanız malzemeleri aynı usulle yoğurma kabınıza koyun ve biraz daha un ilave ederek yoğurun. Hamur elinize çok yapışıyor ve daha fazla un eklemek istemiyorsanız elinize biraz daha zeytinyağı dökün ve hamuru toparlayın. Yoğurduğunuz kabın ağzını sıkıca kapatın veya bir poşetin içine koyup ağzını bağlayın. Sıcak bir yerde 1 saat kadar bekletin.
    4. Mayalanmış hamuru yağlanmış tepsiye istediğiniz kalınlıkta ve şekilde yayın. Ben bu sefer dikdörtgen pizzalar yapmayı denedim.
    5. Salçalar, kekik, pulbiber, karabiber, tuz, suyu iyice karıştırıp hamurun üzerine sürün.
    6. Dilimlenmiş sucukları dizin, biberleri serpin üzerine de domatesleri koyun.
    7. En üste rendelenmiş kaşarı serpip 175 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin.
    8. Pişen pizzayı dilimleyerek tabaklara alın ve üzerine taze rokaları isterseniz elinizle iri parçalara bölerek isterseniz bütün halinde koyun.

    Çilekli Mini Tartlar



    Çilek mevsimi geçmeden bir tart yapmadan olmazdı değil mi? Üstelik bu kadar pratik ve leziz görünen bir tart hamuru tarifi ve pazardan yeni gelmiş çilekler de bulmuşken. Hamuru yine elimde yoğurmadım o yüzden çabucak oldu diyebilirim. Robotta, bıçaklı aparatını kullanarak yoğurdum. Aslında plastik bıçağıyla yoğurma daha iyi olurdu ama o an bulamadım. Bu tart hamurunu ilk defa denedim sonuçtan çok memnun kaldım. Tereyağı, un ve şeker... e tart yapılır bu malzemelerle şimdi. Bir dahaki sefere hamuruna limon kabuğu rendesi koymayı düşünüyorum. Tart hamurunda limon kabuğunu çok seviyorum. Malzemelerden değiştirmeyi düşüntüğüm tek şey tuzun miktarı; bir dahaki sefere 1/2 tatlı kaşığından daha az koyabilirim. Bu malzemeler 10-12 mini tart çıkıyor.

    Tartın üzerine kremasını koyduktan sonra da çileği dilimlemek içimden gelmedi kocaman bir tane bütün halinde koymak istedim.

    Malzemeler; (10 - 12 mini tart)
    • 1 + 1/4 su bardağı un
    • 1/3 su bardağı pudra şekeri
    • 1/2 tatlı kaşığı tuz
    • 10 yemek kaşığı tereyağı
    • 2 yumurtanın sarısı
    • 1 yemek kaşığı su

    • 1/2 litre süt
    • 1,5 kahve fincanı un  (Türk kahvesi veya Espresso fincanı gibi küçük fincan)
    • 2 kahve fincanı şeker

    • 1/4 su bardağı süt
    • 1 paket krem şanti

    • Çilek
    Hazırlanışı;
    1. Robota un, pudra şekeri (yoksa önce toz şekeri robota koyup iyice çekin pudra şekeri kadar olmasa da hamurişi için kullanılabilecek inceliğe geliyor), tuzu koyup pulse özelliğiyle 10 saniyeliğine çalıştırın. 
    2. Tereyağını ekleyin ve bezelye büyüklüğünde kırıntılar oluncaya kadar 10 saniyelik aralıklarda pulse ile hamuru yoğurun.
    3. Yumurta sarılarını 1 yemek kaşığı su ile biraz çırpın ve hamurun üzerine ekleyin. Yine aynı şekilde hamuru yoğurun. Hamur tam olarak birbirine yapışmamış olsa da önemli değil. Hafifçe unlanmış bir zemine veya bir kaba alıp biraz da elinize un alarak hamuru yoğurup toparlayın. Bir kaba koyup ağzını kapatarak buzdolabında en az 1 saat bekletin.
    4. Bu arada kremayı yapabilirsiniz. 1/2 litre süt, un ve şekeri karıştırarak pişirin. 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın.
    5. Başka bir yerde 1/4 bardak süt ile bir paket krem şantiyi çırpın ve pişen kremaya ekleyin. El blenderıyla tamamen pürüzsüz oluncaya kadar krem şantiyle pişirdiğiniz kremayı iyice çekin. Kremanız topaklanmamış olabilir burada önemli olan kremayı çırparak sakızlaştırmak. Kremayı soğuması için bir kenara bırakın.
    6. Minik tart kalıplarınıza veya büyük bir tart kalıbına hamuru yerleştirin. 175 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Hatta pembeleşmemesi lazım ama ben o anı kaçırdım maalesef.
    7. Pişen tart soğuyunca kalıplarından çıkarıp içine kremalarını doldurun ve üzerine çileklerinizi veya istediğiniz meyvayı, yemişi yerleştirin. 
    Afiyet olsun

    You Might Also Like

    6 Comments

    1. Bence de kesinlikle hem çok şık hem de çok güzel olmuştur. Sevgiler

      YanıtlaSil
    2. o ekmek makinası benimde en büyük yardımcım:)ellerine sağlık iki tarifde leziz olmuş
      sevgiler

      YanıtlaSil
    3. Soğanlı Tart için olanlar da dahil bütün yorumlara teşekkürler. Umarım deneyip siz de lezzetleri beğenirsiniz.

      YanıtlaSil
    4. merhaba,
      tart harika görünüyor ellerinize sağlık, yalnız 10 yemek kaşığı tereyağı pek anlayamadım, oda sıcaklığında mı yoksa eritilmiş tereyağı mı? (eritilmiş yağ ile eritilmemişi hamurun formunu değiştiriyor çünkü.)
      teşekkürler..

      YanıtlaSil
    5. Teşekkürler Jewel,

      Umarım yapınca da beğenirsiniz tadını.

      Genelde bir işlem yapıldığında belirtiliyor diye ben gerek duymadım yazmaya ama eritilmemiş.

      İçiniz rahat olsun malzemelere bir işlem uygulanıyorsa mutlaka belirtiyorum :)

      YanıtlaSil

    Subscribe