Perşembe, Eylül 22, 2011

Bademli Açma

DSCN6106

Kuzenim tarifleri yolluyor yavaş yavaş...Açma için;
Malzemeler;
  • 1 Su bardağı ılık su
  • 1 Su bardağı zeytinyag veya suvıyağ
  • 1 Su bardağı ılık süt
  • 1/2 Cay bardağı şeker
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Maya
  • 150gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • Aldığı kadar un
  • Kıyılmış badem
Hazırlanışı;
  1. Bu malzemelerle eline yapışmayacak bir kıvamda yoğrulan hamur 15-20 dakika mayalanacak.
  2. Baklava bezesi kadar koparılıp, elde acılacak içine yumusak tereyağı sürülecek, rulo yapıp, ruloya düğüm atıp, düğümü alta gelicek sekilde tepsiye konucak.
  3. Yumurtanin sarısı, cok az akı çırpılacak ve üstlerine sürülecek. Üstüne arzuya göre susam, çörek otu, veya kesilmis badem (benim tercihim) serpiştirilip yarım saat tepside bekletilecek.
  4. Önceden ısıtılmamış fırında 180 derecede pişirilecek.

Patatesli Sarma Börek

Bu annemin bir arkadaşının sık sık yaptığı bir börekti. O zamanlar tarifleri annem alıyordu ve benim elime geçmedi. Ama kuzenimden geldi. Börek için ;

Malzemeler;
  • 3 Yufka
  • 4 Haşlanmış patates
  • 3 Yumurta
  • 1 Çay bardağı sıvıyağ
  • 150 gr Beyaz peynir
  • 150 gr Kaşar peynir
  • 1 Su bardağı süt
  • 125 gr Tereyağ
  • Pulbiber,  Karabiber, Tuz
  • Çörekotu

Hazırlanışı;
  1. Patatesler haşlanır, geniş bir kaseye rendelenir. Peynirler rendelenir, eklenir. Yumurtalar çırpılır ilave edilir. Süt,  sıvıyağ ve baharatlar ilave edilir, kaşıkla karıştırılır.
  2. Yufkalardan biri masaya yayılır fırçayla terayağ sürülür. Sonra harcın üçte biri kaşık yardımıyla yayılır. Diğer yufkalardada aynı işlem yapılır. 
  3. Bir ucundan başlayarak,  rulo şeklinde sarılır. Şekil alıp rahat kesilmesi işin  streç filmle kaplayıp buzdolabıda bir gece bekletilir.
  4. Dolaptan çıkarılınca1 parmak kalınlığında dilimlenir, tepsiye dizilir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

Gurbette Bir Kahvaltı Masası

DSCN6100

Aylar geçti üzerinden bu masanın. Annem nihayet 40 yıl sonra olsada kızkardeşinin, yeğenin evini görebilmişti.  Buna sebep olan bir rahatsızlık olsa da yıllardır bir türlü evde oturduğuna inanmadığı kardeşinin evini görmüştü. Şaka bir yana bu bizim evde artık bir mizah hikayesine dönüşmüştü. Kim bilir nasıl bir yerde oturuyor dedikçe içimizden üzülsek de elimizden birşey gelmediği için ne evi canım çadır bile olabilir şakasını yapıyorduk. "Olsun çadır da olsa görmek istiyorum işte kardeş bu" serzenişleri hasta ziyaretimizle son buldu. Düşününce bundan 30-40 yıl önce neredeyse her aileden bir fert gitmiş Avrupaya aileden, vatandan kopup. Senede bir kaç güne sığdırılmaya çalışılan hasret giderme günlerinde yollarda kayıplar vermişler. Geldiklerinde bıraktıklarını bulamamış, gittiklerinde akıllarını bırakmışlar geride. Hasret düğüm olmuş boğazlarına, amaçları yük olmuş omuzlarına sıhhatlerini kaybetmişler. Türk milletinde en büyük amaçtır çocuklarını, ailesini kimseye muhtaç etmemek. Bu yükle yorulmuşlar. Bizim ziyaretimiz üçüncü nesilinde büyüdüğü bir zamana geldi. Yolda hangi şehirden olursa olsun iki Türk karşılaşınca selamlaşıyor, bazen sarılıyor. Bizde komşu komşuyu tanımaz oldu. Ayrılık, gurbet onları birbirine yaklaştırmış, kenetlemiş. Sanırım önceki dönemleri daha bir zorludur gurbetin. Ez cümle; ayrılıktan önce beraberliğin, gurbetlikten önce vatanın kıymetini bilmek gerek.

Hasta ziyareti dedim ama evdeki hesap çarşıya uymadı, gelene kadar teyzem bana baktı bu da ayrı üzüntü. İki kardeş bu sefer gurbette buluştu sıla yerine. İşi şakaya vurarak annelerimizi rahatlatmaya çalışsak da onların üzüntüsünü anlamıyor değildik. Onbeş günde bütün dolaplardakini ikram etmeye çalışan kuzenlerime ait ilk kahvaltı soframızda;
  • Kahvaltılıklar
  • Mozerella Peynirli  Domates Dilimleri
  • Tereyağda Kızartılmış Biber
  • Bademli Açma
  • Börek
  • Patates Salatası
  • Mısır Salatası
  • Tiramisu
  • Yaş pasta
  • Alman Simidi ve Ekmekleri
İkram etmişler. Etmişler diyorum çünkü masadakilere bakıp hatırlıyorum 8 ay aradan sonra.

DSCN6108 Ekmeklerin çeşitleri, tadları oldukça güzel,

DSCN6105 Alman simidi Brezel bizim simitlerimizden farklı, fakat sıcak sıcak tereyağla ayrı bir lezzeti var.

DSCN6104Domates dilimleri mozerella peynirleriyle sıralanmış üstüne zeytinyağ gezdirip serpilen naneyle hoş bir aroma almış.

DSCN6106 Ve yeğenimin elinden açma ve börekler. İnternet beni yarı yolda bırakmazsa açmanın tarifini ekleyeceğim yarın...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...