Fırında Ballı Somon & Kremalı Sebzeli Spagetti

Perşembe, Mayıs 17, 2012

somon

CAFE ET CHOCOLAT

Tarife geçmeden önce başka bir şeyden bahsedeceğim; Twitter ve Facebook sayfasında neredeyse her gün o gün içtiğim kahveyi paylaşıyordum. Bu arada da hesabımın olmadığı nadir yerlerden biri olan Tumblr'a arada göz gezdiriyorum. Burada bir hesap açsam nasıl kullanabilirim diye düşünüyordum :). Derken sadece kahve ile ilgili şeyleri yayımlayabileceğim bir yer olabilir diye düşündüm. Evet hayırlı olsun benim de tumblr'ım var, ondan da eksik kalmadım :). Burada o gün içtiğim kahvemi, kahve ve çikolata ile ilgili ufak-tefek şeyleri paylaşmayı düşünüyorum. Eğer Tumblr hesabınız varsa yorumda adresleri bırakırsanız takip etmek isterim.
http://cafe-et-chocolat.tumblr.com

Tariflere geçelim...

Bu ay arayı çok açmadan tarifler ekliyorum, aman nazar değmesin :). Bu aralar bloga eklediğim fotoğraflarla çok oynuyorum. Değişik çerçeveler, efektler, vesaire... Bu işlemleri burada yapıyorum: pixlr.com/o-matic. Bilgisayardaki programlardan çok daha pratik ve kullanışlı.

Somon balığını geçenlerde denediğimi ve çok sevdiğimi Twitter'da da söylemiştim. O gün epey acemice bir deneme olmuştu ve telefonla yemeden önce çektiğim fotoğraf dışında doğru düzgün bir görsel de elimde yoktu. Bu sefer hem bloga da eklerim diye düşünerek hem de o gün tadı damağımda kaldığı için tekrar denedim. Biraz marine sosları araştırdım. Soya sosu koyacaktım ama elimdeki sos 2007'de son kullanma tarihini doldurmuş! Kokusunda, tadında bir şey yoktu ama cesaret edemedim :).

ukllş
Fırında Ballı Somon


Şimdi somonun miktarını gram olarak bilemiyorum. Kalınca bir dilimdi diye tarif edeyim. Yarısı çok kalındı bu yüzden enine o kısmı ikiye böldüm böylece fotoğraftaki gibi 3 dilim çıktı. Malzemeleri de dilim başına yazacağım.

Sos Malzemeleri:
(fotoğraftaki 1 somon dilimi için)
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1 defne yaprağı
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1 diş sarımsak, dörde bölünmüş
  • İsteğinize göre tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Pişerken üzerine 1 kiraz domates
Hazırlanışı:
  1. Somon dilimini bir tabakta zeytinyağı, bal, baharatlar ve tuzla birlikte ovun. Üzerine bir defne yaprağı koyup tabağı streçle kapatın. Bu şekilde 2-3 saat bekletin. 
  2. Fırın kabına biraz zeytinyağı döküp somon dilimlerini defne yaprağıyla birlikte yerleştirin ve üzerine bir kiraz domatesi ikiye bölüp koyun.
  3. Üstüne folyoyla veya fırın kağıdıyla kapatıp yarım saat kadar pişirin. Balık ne de olsa hızlı pişiyor. Piştikten sonra folyoyu/kağıdı kaldırıp fırının ızgarasını açarak üzerinin kızarması için 5 dakika daha fırında bırakın.
pasta
Kremalı Sebzeli Spagetti

Somon fırında pişerken kremalı spagettiyi yapabilirsiniz. Somonun tadı tavuğa benzediği için sanırım kremalı makarna türlerinin yanına çok yakıştığını düşünüyorum. Bazı şeyler ayrı ayrı çok güzeldir ama yan yana uyumsuz olurlar, lezzetlerini de kaybederler bazı şeyler de böyle birbirini tat olarak tamamlıyorlar. Bir de balık ve süt ürünleri spekülasyonu var ama bu sanırım balık taze değilse geçerli. Bize bir şey olmadı yaşıyoruz :).

Malzemeler:
  • 2 kabak, jülyen doğranmış
  • 2 havuç, jülyen doğranmış
  • 2 kırmızı biber, ince halka doğranmış
  • 1 paket krema
  • 3/4 paket spagetti
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
Hazırlanışı:
  1. Spagettiyi zeytinyağı ve tuzlu suda 8 dakika kadar haşlayıp, süzün ve bir kenara koyun.
  2. Bir tavada 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve bütün halindeki iki diş sarımsağı 1 dakika kadar soteledikten sonra havuç ve biberleri ekleyin. 
  3. Havuç ve biberler istediğiniz şekilde kızarana kadar sotelemeye devam edin. Son olarak kabakları ekleyin ve sotelemeye devam edin. 
  4. Karabiber ve tuzunu ekleyin. Sebzeleriniz istediğiniz şekilde piştiğinde (çünkü kimi çok diri, kimi iyice pişmiş sever,) sarımsakları çıkarıp atın. Sütü ve kremayı ekleyip bir - iki fokurdatın.
  5. Ocağın altını iyice kısıp, haşlanmış spagettiyi ekleyin ve ezmeden iki büyük çatal yardımıyla iyice karıştırın. 
  6. Servis yaparken somon diliminin yanına spagettiyi koyduktan sonra muhtemelen altına inmiş sebzelerden seçerek alıp makarnanın üzerine koyun. Bu tarz malzemeler hep tencerenin dibine iniyor çünkü bir bakıma iyi oluyor çünkü sebzeleri böyle en üste ayrıca koyunca daha şık bir tabak oluyor.
Sırada bugün yaptığım pizza margherita ve tavuk salatası var. 
Sanırım haftaya ekleyebilirim.
Afiyet olsun,

You Might Also Like

4 Comments

  1. Hani şuan saat 09:57 yaaa ve bu postu okurken ben bir yandan yemeksepeti.com da ne yesem diye bakınıyorum...

    Sizce bu bana reva mı?

    :))

    YanıtlaSil
  2. Akşam veya öğle yemeğine kalsın bu heves :) Denerseniz beğenip beğenmediğinizi haber edin :)

    YanıtlaSil
  3. Nefislerrr
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Subscribe