Aslında bu minik kekleri taa Ramazan'da bir gün yapmıştım. İçine koyacaklarımıysa hamuru çırparken aa şunu da koyayım aman bundan da biraz da fıstıklı olsun derken gül suyu aklıma geldi biraz da limon kabuğu ekleyeyim diyerek böyle 4 çeşit kek ortaya çıktı. Gül suyunu kekte çok sevdim çok hafif ve serin bir tat özellikle yaz için harika olabilir. Yakın zamanda minik kekler olarak değil de büyük bir kalıpta denemeyi düşünüyorum. Büyük de olsa üzerinde mutlaka krema olmalı. Aslında gül sulu olanın üzerine minik bir gül yaprağı koymak isterdim ama limon kabuğu rendesi de hoş oldu artık. :)
Malzemeler:
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı un + 1/2 su bardağı buğday nişastası
- 1 paket kabartma tozu
- 1/4 tatlı kaşığı tuz
- 6 yemek kaşığı tereyağı, küçük parçalara kesilmiş
- 2 yumurta, biraz çırpılmış
- 3/4 su bardağı yoğurt
Aromalar:
- 2 yemek kaşığı irice dövülmüş ceviz
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı gül suyu
- 2 yemek kaşığı çekilmiş fıstık
- 2 yemek kaşığı küp doğranmış kuru kayısı
- Toz şeker
- 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
Kreması:
- ½ lt. süt
- 1 paket krem şanti
- 1,5 kahve fincanı un
- 2 kahve fincanı şeker
Hazırlanışı:
- Fırını 350°F/180°C ısıtın.
- Bir kasede unu, kabartma tozunu ve tuzu iki kere eleyin ve bir kenara koyun. Ayrı çay tabaklarında 1 tatlı kaşığı şekerle fıstığı, 1 tatlı kaşığı şeker ile tarçın ve cevizi, 1 tatlı kaşığı şeker ile kuru kayısıları karıştırıp hazırlayın.
- Mikserle tereyağını kremsi olana kadar orta hızda çırpın. 1 su bardağı toz şekeri yavaş yavaş tereyağına ekleyin. Pürüzsüz ve açık renk olana kadar çırpın, arada kasenin kenarında kalan tereyağı şeker karışımını mikseri durdurduktan sonra spatulayla ortaya doğru itin ve 5 - 6 dakika bu şekilde çırpmaya devam edin.
- Yumurtaları çırpamaya devam ederken azar azar ekleyin ve hacmi iki katı artana kadar yaklaşık 4-5 dakika çırpmaya devam edin. Yoğurdu ekleyip 2 dakika daha çırpın.
- Bir spatulayla dikkatlice un karışımını iki kademede yumurtalı karışıma ekleyin ve dikkatlice hacmi söndürmemeye çalışarak çırpın.
- Muffin kalıplarına bir kaşık kek hamurundan koyun arasında istediğiniz karışımdan serpin üzerine bir kaşık daha hamur koyun.
- Fıstık, Ceviz & Tarçın, Kayısı karışımları bitince kalan kek hamuruna gül suyu ve limon kabuğu rendesini ekleyip çırpın. Kalan gül suyu aromalı hamuru da muffin kalıplarına ikişer kaşık olarak paylaştırın.
- Keki pembeleşinceye ve bir kürdan batırıldığında temiz bir şekilde çıkana kadar pişirin, yaklaşık 30 dakika. Kekler minik olduğu için daha kısa sürede bile pişebilir.
- Kremasını hazırlarken; un, şeker ve sütü muhallebi gibi pişirin. Piştikten sonra el blenderıyla çırpın ve içine bir paket kremşantiyi katıp iyice çırpın.
- Keklerin üzerine birer kaşık krema koyup üzerine içeriğine göre süsleme yapabilirsiniz.