Cumartesi, Mayıs 12, 2012

Keyifli bir günden kalanlar {Mini Tiramisular, Kadayıf Sarma ve Salatalar}

DSCN7469

Geçen gün desem olmayacak, uzun zaman önce desem olmayacak... Bir varmış bir yokmuş... ne çok eski, ne çok yakın zaman önce, ikisinin arasındaki bir zaman diliminde bir sofra varmış... O gün komşularımız bize gelmişlerdi. Menüyü hazırlarken diyette olan misafirlerimizi de düşünerek salata ve zeytinyağlılara ağırlık verdik. Zaten bahar gelmişse sofrada salatalar bol olmalı, değil mi?

Patlıcan ve kırmızı biberleri fırında közledikten sonra soyup üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirerek hafif ve sade bir şekilde servis yaptık. Bu arada mevsimi gelmişken semizotunu bol bol kullanıyoruz. Bu yüzden Kısırın yanına domates, biber, salatalık, marul eşliğinde sosunda nar ekşisi kullandığım hafif bir Semizotu Salatası da eklendi. Fotoğrafını özel olarak çekmedim ama normalden küçük dolmalık biberler ve üzüm yaprağıyla bir de zeytinyağlı dolma yaptık. Bu çok küçük biberleri doldurmak zor oluyor ama tadı çok lezzetli ve görünümü çok şirin.

Tuzlu kurabiyeler, olsa da olur olmasa da olur ama böyle salatalar bolsa yanına yakışıyorlar. Özellikle közlenmiş patlıcanla çok uyumlu. Bu sefer Pizzada istediğim inceliğe erişemedim. Oysa Şubat ayındaki Dantelli Soframızda daha güzel olmuştu. Bu sefer de güzeldi ama pizzayı çok ince hamurlu sevdiğimden sonuçtan tatmin olmadım. Bu sonuca ulaşmak için hamuru 2 saat mayalandırmam lazım sanırım.

Untitled-1
Tuzlu kurabiyeler, Kısır ve Semizotu Salatası

~ Menü ~

Salatalar
Kısır
Semizotu Salatası
Zeytinyağlı Sarma
Közlenmiş Patlıcan ve Kırmızı Biber

Tuzlu Hamur İşleri
Pizza
Peynirli Börek

Tatlılar
Limonlu Biscotta
Minik Tiramisular
Sarma Kadayıf

DSCN7453
Minik Tiramisular

Genelde pastaların hep porsiyonluk hazırlanmasını tercih ediyorum hem daha şık hem servisi daha kolay oluyor. Tiramisuyu da bu yüzden yeni aldığım süslü bardaklarda hazırladım. Aslında buzluktaki vişnelerin çekirdeklerini çıkarmaya üşenmeseydim arasına çok güzel olurdu ama bir daha ki sefere artık. Tarif olarak her zaman yaptığım TİRAMİSU tarifini uyguladım ama kremasını iki kat fazla yaptım. Çünkü bardaklara yerleştirince krema oranı daha fazla oluyor ki bu da bence iyi bir şey! :) Keki ıslattıktan sonra biraz yumuşamasını bekleyip bir tatlı kaşığıyla parçalar alarak bardağa yerleştirdim: kek + krema + kek + krema şeklinde. Üzerine de kakao serpip yenilebilir gümüş boncuklardan serpiştirdim.

DSCN7456
Kadayıf Sarma
Malzemeler:
  • 750gr. Tel kadayıf
  • 250gr. tereyağı
  • 300gr. dövülmüş ceviz veya fıstık
  • 1 paket hazır baklava yufkası
Şerbeti için:
  • 6 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu
Hazırlanışı:
  1. Kadayıfları 6cm uzunluğunda doğrayın. Tereyağını eritip 1/3'ünü ayırıp kalanını üzerine dökün ve bütün tellerin yağlanması için yağla beraber iyice ovun. Bu kadar kadayıftan yaklaşık 7-8 rulo çıkması lazım. Kadayıfı buna göre 7-8 porsiyona bölün.
  2. Üç hazır baklava yufkasını üst üste tezgaha açın. Bir miktar kadayıfı alıp yufkanın başında bir karışlık boşluk bırakarak geri kalan her tarafına yayın. Kadayıf kalınlığı ince bir tabaka olacak. Üzerine ceviz veya fıstığı serpin ve üzerinde kadayıf olmayan yufka kısmını kadayıfın üzerine kapatarak sıkıca rulo yapmaya başlayın. Ruloları 2 parmak genişlikte dilimleyin ve dilimleri dikine tepsiye yerleştirin.
  3. Ayırdığınız tereyağı tepsideki kadayıfların üzerinde gezdirin. 200 derece fırında alt - üst güzelce kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra ılık kadayıfa ılık şerbeti dökün. 
  4. Şerbetin hazırlanışı: 3 su bardağı şeker ve 2,5 su bardağı suyu bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. İstediğiniz kıvama gelince ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyin. Altını kapatın. Şurubu tepsiyi fırına verir vermez ocağa koymalısınız ki hem kadayıf hem de şerbet sıcak olsun. Fırından çıkan kadayıfın üzerine sıcak şerbeti dökün ve 1-2 saat şerbetini çekmesi için bekletin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...