Karanlık kış günlerine özel bir sofra {Patatesli Dilim Börek}

Cuma, Şubat 01, 2013

1

Geç ve güç olsa da yeni bir sofra ve tarifle tekrar merhaba. Misafirlerimizle geçirdiğimiz güzel bir günün ardından yine fotoğraflar ve tarifler kaldı elimizde. Sofrada hamur işinden çok salata ve zeytinyağlılara ağırlık vermek istedik. Sofrayı hazırlarken Pinterest'de çok önceden gördüğüm ve ne zamandır denemek istediğim bir şey vardı onu da denemiş oldum. Gerçi bende aynı türde bütün halinde çiçekler yoktu o yüzden kadehleri ters çevirip gül yaprakları ile doldurdum. Ve aslında verdiğim linkteki gibi büyük mumlarla daha iyi durabilir.

Bir de bizim Türk sofralarında şöyle bir sorun var: her şeyi masada topluca sergilemeyi ve fazla fazla yapmayı seviyoruz. Bir pastayı, böreği bütün misafirler tabaklarına alsa bile mutlaka servis tabağında bir o kadar daha kalmış oluyor. Çünkü ısrarla bir daha buyrun, birer tane alın diye teklif etmemiz lazım! :) Böyle olunca Türk sofralarına yemek harici bir dekor sığdırmak zor oluyor açıkcası. Ben de bu şamdan kadehleri sofranın neresine koyacağımı bilemedim ve acaba misafirlerin kollarına çarpıp kazaya neden olur muyum diye düşünmüştüm neyse ki böyle bir sorun olmadı ve onların da hoşuna gitti sanırım.

collage

Menüde "patatesli börek, boş, zeytinli ve haşhaşlı açmalar, elmalı pasta, profiterol, kuru sebze ve yaprak ile karışık zeytinyağlı dolma, közlenmiş patlıcan, kırmızı biber salatası, mayonezli karışık sebze salatası ve taze otlarla akdeniz salatası" vardı.

Tarifini paylaşacağım Patatesli Dilim Böreği çok eskiden bir komşumuz yapardı ama sanki onun tarifi sütlüydü ve biraz daha farklıydı. Artık komşu değiliz ama arada sırada da olsa karşılaşıyoruz ilk karşılaşmamızda soracağım. Bu tarifi ise yeni komşumuzdan öğrendik. :) Patatesli börekleri özellikle sevdiğim için bu börek bu aralar favorim. İnce dilimlendiğinde çok hafif bir atıştırmalık oluyor.

3

Malzemeler,
  • 3 yufka
  • 3 yumurta
  • 6 patates, haşlanmış
  • Tuz ve istenirse pulbiber veya maydanoz
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 250 gr. tereyağı, eritilmiş
  • 1/2 su bardağı çatalla ezilmiş beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yumurta, üstüne sürmek için
  • Süslemek için çörekotu
Hazırlanışı,
  1. Haşlanan patatesli iyice ezip püre yapın. 
  2. Üç yumurta, peynir, tuz, pulbiber, eritilmiş tereyağı, yoğurt ve püre yapılmış patates iyice harmanlayıp bu harcı üç eşit kısma bölün.
  3. Bir yufkayı serip patates harcının bir kısmını her yerine yayın üzerine ikinci yufkayı serip harcın ikinci kısmını yayın ve üçüncü yufkayı da serip kalan harcı yayın. 
  4. Bu üç kat yufkayı dikkatlice rulo yapıp isterseniz ikiye bölün. Ruloları bir tepsinin üzerine alıp streçle kaplayın ve buzluğa koyun. En az bir gece buzlukta bekleyerek dondurun. 
  5. Ertesi gün buzluktan çıkarın ve tam çözülmeden dilimleyin. Dilimleri yatay olarak fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye dizip üzerlerine çırpılmış yumurta sürün. Eğer harca pulbiber kattıysanız dilimlerin üzerine çörekotu serpilebilir.
  6. Sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dikkatinize, ince dilimlerin pişmesi çok uzun sürmüyor.
misafirlerimizi daha güzel sofralarda ağırlamak 
ve arayı fazla açmamak dileğiyle,

You Might Also Like

6 Comments

  1. ne güzel bir masa ellerinize sağlık,ben sizi takipteyim :)
    sizide beklerim
    http://ugurbocegimmutfagi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Çok lezzetli görünüyor. Deniycem inşallah.

    http://bytima.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. İremcim tam bir kış sofrası olmuş.
    Ellerine sağlık.
    Börek de nefis görünüyor, bir de çayımın yanında olsaydı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç hafta önceydi bu sofra şimdi ben de aynı hisler içindeyim fotoğraflara bakarken :)

      Sil

Subscribe