SESSİZ VLOG | KARIŞIK PESTOLU ÇELENK EKMEK | İNSTAGRAMDA GÖRDÜĞÜM TARİFLERİ DENİYORUM

Perşembe, Mayıs 21, 2020

Bu postta instagram arkadaşlarımdan birinin yaptığı ve benim de ondan ilham alarak kendi versiyonumu denediğim bir ekmek tarifini paylaşıyorum. Bu ekmeğin videosuna Youtube Kanalımdan ulaşabilirsiniz.




İnstagram, Pinterest veya Youtube'da gezinirken beğendiğim güzel tarifleri hep kaydederim ama bunları çok nadir denerim. Sanırım birçok kişi de böyle. Çünkü o kadar güzel ve farklı fikirler var ki hepsini yapmak imkansız. Bu defa instagramda takipleştiğim İtalya'dan @theworldofclaire'in güzel pesto soslu örgü ekmek yaptığını gördüğümde hemen fesleğen pestosuyla mı yaptığını sordum. Şu ana kadar fesleğenden başka pesto sos çok ilgimi çekmemişti. Claire, rokayla pesto sos yaptığını söyledi. Roka en sevdiğim otlardan ve tabii ki harika bir fikir olarak bir kenara not ettim.

Birkaç gün sonra bu tarifi denemeye karar verdim. Nasılsa sürekli ekmek yapıyoruz bir sefer de farklı olsundu. Buzdolabındaki otları görünce hepsinden kullanmaya ve karışık otlu bir pesto yaptım. Ekmek hamuru olarak her zamanki klasik yaş mayalı tarifimi kullandım. Kesinlikle başka bir tarif denemeyi reddediyorum. 


Ekmek hamurunun tarifi burada (tek fark olarak artık daha uzun süre mayalandırıyorum en az 1,5 saat ilk mayalandırma ve şekil verdikten sonra da 1 saat daha mayalandırıyorum) 
https://lezize.blogspot.com/2020/04/evde-kal-ve-ekmek-yap-yas-mayali-ekmek.html

Karışık Otlu Pesto Sosu Tarifi


Malzemeler

1/2 demet roka
1/2 demet maydanoz
4-5 yaprak reyhan
4-5 yaprak taze nane
1/2 su bardağı ceviz
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 su bardağı parmesan (veya eski kaşar, damak zevkinize göre istediğiniz türde bir peynir kullanabilirsiniz)


Hazırlanışı

Bütün malzemeleri blenderda iyice kremamsı püre olana kadar çekin. 
Gerekirse biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Siz istediğiniz otları kullanabilirsiniz. Sadece maydanozla da yapabilirsiniz. Ispanak da kullanabilirsiniz. Dediğim gibi size kalmış.

Yukarıdaki linkte verdiğim tarifteki ekmek hamurunu mayalandıktan sonra tezgaha un serperek 1 cm kalınlığında dikdörtgen şekil vererek merdaneyle açın. (Bkz. video)

Pestoyu hamurun her yerine eşit miktarda sürün ve yavaş yavaş hamuru rulo yapın. 

Yaptığınız ruloyu ortadan ikiye kesin. Kesik iç kısmı yukarı doğru çevirin. (Bkz. video) Bu şekilde geniş bir örgü yapın. 


Ben ekmeği demir döküm tenceremde pişirebilmek için yuvarlak yapmayı tercih ettim. İsterseniz normal bir tepside ince uzun şekilde pişirebilirsiniz. İsterseniz bir yuvarlak çelenk şekli vererek kelepçeli bir kek kalıbında veya yine düz fırın tepsisinde pişirebilirsiniz. 

Eğer Demir Döküm tencerede pişirecekseniz. Tencereyi kapağıyla birlikte boş olarak fırına koyun ve fırını 250 derece olana kadar ısıtın. Ekmeğiniz de bu sürede tepsi mayası olacaktır. Sıcak tencereyi fırından çıkarın ve dikkatlice ekmeği tencereye yerleştirip hemen kapağını kapatıp fırına verin. Benim ekmeğim 25 dk'da tamamen pişmişti. Kapağını açıp tekrar pişirmedim çünkü üstü de yeterince kızarmıştı. 

Eğer ekmeğinizi fırın tepsisinde pişirecekseniz. Yine fırınınızı 250 (ya da en yüksek hangi derece olabiliyorsa) dereceye gelene kadar ısıtıp ondan sonra ekmeği sıcak tepsiye koyup fırına vermenizi tavsiye ediyorum. Ne kadar yüksek ısıda ne kadar hızlı pişerse o kadar güzel sonuç alırsınız. 

Fırından çıkan ekmeği soğumadan asla kesmiyoruz. 

Sebze çorbalarının yanında, et ve köftenin yanında harika gidiyor bu ekmek. Artan pesto sosunu bir ağzı kapalı bir kapta buzdolabında günlerce saklayabilirsiniz. Ben sosu dilimin üzerine sürüp üzerine de domates salatası koyarak yemeyi tercih ettim daha çok. 

Afiyet olsun,



You Might Also Like

0 Comments

Subscribe