Pazartesi, Mayıs 01, 2006

Sebzeli Tavuk Dolması



Geçen haftaki menümüzden bir tarif daha ekliyorum. Bu yemeği kaç kişilik istiyorsanız ona göre but alarak hazırlıyorsunuz. Orijinal tarifte 4 kişilik için 1 bütün piliç verilmiş, kemiklerini ayıklayarak ve döverek incelterek dörde bölüp kullanılmıştı. Biz de ilk yaptığımızda bu şekilde denedik. Ama but tarafı daha lezzetli olduğundan bir de böyle deneyelim dedik. Amma.. şans bu ya o gün annemler kasapta but bulamadılar ve mecburen kemikleri ayıklanmış tavuk pirzola alıp kullanmak zorunda kaldık. Fena olmamıştı ama benim tercihim buttan yana.. Yani böylece denenmiş 3 seçenek sunmuş oldum size..

4 Kişilik;

Malzemeler;

  • 4 but (kemikleri ayıklanmış tavuk dolmalık; kasaplarda tarif edince hazırlıyorlar)

    Harcı için;

  • 1 soğan
  • 1 büyük havuç
  • 1 büyük kabak
  • 150gr. mantar
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 50gr. çam fıstığı
  • 50gr. kaşar peyniri
  • 100gr. tereyağı
  • Tuz, Karabiber
  • Alüminyum folyo




    Hazırlanışı;

    1. Havuç ve kabakları soyun, ince kibrit kesimi doğrayıp haşlayın. Tereyağını bir tencereye koyup kızdırın.
    2. Çam fıstıklarını kavurun, sarı hale gelince küp küp doğranmış soğanları ilave edin. Karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Biber salçasını ekleyip çok az kavurun.
    3. Haşlanmış havuç, kabak ve ince doğranmış mantarları ilave edin. Hepsini birlikte 6-7 dakika pişirin.
    4. Tuz, karabiber ve rendelenmiş kaşar peynirini de ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın.
    5. Kemikleri ayıklanmış butları biraz tuz ve karabiberle ovun.

    6. Küçük bir kasenin içine bu kemikleri ayıklanmış tavuk etini kenarlarından sarkıcak şekilde yerleştirin.
    7. Etin üstüne hazırlanan sebzeli iç malzemeden koyun.
    8. Kasenin kenarlarından sarkan parçaları sebzenin üzerine kapatın. Hafif yağlı bir tepsiye kapatılan taraf alta gelicek şekilde dizin. Üzerini bir fırçayla yağlıyarak biraz tuz ve karabiber serpin. Tepsinin üzerini alüminyum folyoyla kapatın. Orta hararetli fırında 30-35 dakika pişirin.


    Not: Malzemelerde eksiklik yapmışım onları düzelttim ve bir kaç soruyu cevaplıyorum;

    Tavukları eğer isterseniz,

    1- Kemiklerini kasapta tavuk dolmalık diye söyleyerek ayırtabileceğiniz tavuk but kullanabilirsiniz (butlar baget değil normal but). Biz en çok tavuk butla sevdik.

    2- Yine kemiklerini ayırtabileceğiniz tavuk pirzola kullanabilirsiniz.

    3- Veya isterseniz bir bütün tavuğun kemiklerini ayıklattıktan sonra onu dörde bölerek kullanabilirsiniz (Asıl tarif böyleydi yukarıda da açıklamıştım). Kemikleri ayıklanınca bifteğimsi bir görünüm alıyor tavuk eti, yani sarabiliyorsunuz.

    4- Kaseye yerleştirdiğiniz tavukları malzemelerini koyduktan sonra uclarını hafifçe üst üste gelicek şekilde kapatırsanız ve dikkatlice tepsiye yerleştirirseniz pişerken tavuk eti birbirine kaynıyor ve malzemesi servis esnasında veya pişim esnasında içinden çıkmıyor (yani bizim hiç çıkmadı). Kürdan vs. kullanmaya gerek duymadık ama siz isterseniz kullanabilirsiniz.

    5- Ben bunlar pişerken tavukların üstü hafif kırmızımsı olarak kızarması için kırmızı toz biber serpmiştim ama pek bir faydası olmadı, tavuğun suyunun kırmızı olması da iç malzemesindeki salçadan ve benim üstüne serptiğim toz kırmızı biberdendir.

    6- Tepside görülen tavuğun kendi suyudur, tepsi folyoyla kapatıldığı için kendiliğinden o şekilde sulandı.
  • 3 yorum:

    1. Merhabalar öğlene ne yemek yapsam diye düşünürken ve bakınırken yani şimdi bu olcak işmi inanın okurken burnuma mis gibi fırınınızdan kokular geldi:))Ellerinize sağlık görünüm süper tadından artık şüphe bile duyamam
      Sevgiler...

      YanıtlaSil
    2. :)) Ben de çok seviyorum bu yemeği iç harcı çok lezzetli özellikle. Denediyseniz afiyet olsun size de.

      YanıtlaSil
    3. yureginize gonlunuze kalbinize saglik :))

      mck slp

      YanıtlaSil

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...