Reçelli Günler 1 {Portakal Kabuğu Reçeli & Portakal Reçeli}
Pazartesi, Mart 20, 2006Reçelli günler dedim, hem tatlı günler dilemek için hem de bazı reçellerin yapımı iki ya da üç gününü alıyor insanın. Yapımları uzun, tembelliğimden değil yani! Benden kaynaklanan tarafı reçel bakır tencerede güzel olduğu için tencereler, tartı ve diğer malzemeler dolaplardan inmişken bir kaç çeşit reçel yapıp mutfağı perişan etmem. Aslında benim için de yorucu ama zevkli. Bizim evde reçel yapmayanlar yapanlardan daha çok bilgilidir. Tanesi çok suyu az ve katı (komposto gibi değil, ama çok katı da olmamalıymış) Annem sanmayın bu babamın fikri. Eh bu sefer istediği ayar olmuş (sanmıyorum).
Portakal Kabuğu Reçeli
Malzemeler;
Portakal Kabuklarının Hazırlanışı:
Portakal Reçeli
Malzemeler:
- 1,5 kg. (7-8 adet) yafa portakal
- 1500 gr. tozşeker (6 su bardağı)
- 625 ml. su (2,5 su bardağı)
- 1 adet limonun suyu ya da 1 gr.limon tuzu
Portakalların Hazırlanışı:
- Portakallar yıkanır. Kabuğu ince rende ile rendelenir (derin olmamalı).
- Bol su ile haşlanır.Su bir kere değişip tekrar haşlanır.
- Soğuyunca arzuya göre dilimlenir.
- Şeker ve su tahta bir kaşıkla karıştırarak kaynatılır. Biraz kaynayınca portakallar içine atılır. Kısık ateşte köpüğünü alarak reçel kıvamını buluncaya kadar kaynatılır. Portakal sulanacağı için biraz fazla kaynatılır (çok kaynatınca sertleşebilir).
52 Comments
Merhabalar,
YanıtlaSilÖncelikle şunu belirtmek istiyorum bloğunuzu ilk ziyaretim ve çok hoşuma gitti başarılarınızın devamını dilerim ve bende sizi bloğuma beklerim.
Portakalın kendinden ve kabuklarından reçel çok güzel bir fikir bizlerle paylaşmanıza sevindim maşallah becerikli bir hanımsınız.
Sevgiyle kalın...
teşekkürler kardeş. bende yorumunuza sevindim. bloğunuzu ziyaret ediyorum fakat geniş zamanda tariflerinizi denemek isterim. başarılar.
YanıtlaSilEN KISA ZAMANDA BU RECELI YAPMAM LAZIM USTUNE CEVIZ PARCALARI ATMAM LAZIM VE SIZDE GORDUGUM BU KAVANOZU BULMAM LAZIM
YanıtlaSilHAKKATEN BURDA HERSEY COK GUZEL
Hiç ceviz parçalarıyla denememiştim. güzel yorumlarınız bizi daha iyileri sunmaya teşvik ediyor. teşekkürler.
YanıtlaSilPortakal kabugu recelinin tarifini senden aldim ve cok guzel oldu cok tesekkürler ayni zamanda sitende bir gezinti yaptim inanilmaz hayran kaldim. Cok samimisin.. Bern'den kocaman sevgiler...
YanıtlaSilYorumunu bu gün okudum. Teşekkürler neslihan. İlla ki elinin hüneri vardır reçelinde tariften bilme. Siteyi İrem'le beraber yapıyoruz. O bu aralar biraz uzaklardaydı. Kocaman sevgilerini küçücük bir yürekle karşıladım öyle iyi geldi ki; daha kocaman olarak sana yolluyorum.
YanıtlaSilmerhaba,tarifinizdeki portakal reçelinizi denedim,harika oldu..hatta arkadaşlarıma da verdim,onlarda bayıldılar..bana nolur beraber yapalım da bizde öğrenelim dediler..bu güzel tarifin bana bayağı pahalıya patlayacak sanırım:))başarılar diler,çok teşekkür ederim..
YanıtlaSilAfiyet olsun ergul. Pahalıya patlamaya gelince, ben ilk yaptığımda bir misafirden sonra elimizde kendi tüketeceğimizden fazlaca kalan portakalları değerlendirmek için yapmıştım. Ama hoşumuza gidince reçel için portakal almaya başladık.
YanıtlaSilSevgiler...
portakal kabuğu reçelini yapamayan bir tek ben miyim? şekerlendi daha altını kapatır kapatmaz.
YanıtlaSilYukarıda verdiğim tarife uyduğunuz halde şekerlendi mi?
YanıtlaSilgörüntüsü çok güzel yapmaya çalışıcam teşekür ederiz daha güzelleri yok mu???
YanıtlaSilevet tarife birebir uydum fakat daha ben altını kapatır kapatmaz bembeyaz kesildi.
YanıtlaSilBAZEN SİTENİZE GİREMİYORUM. ÖZEL BİR NEDENİ OLABİLİRMİ. SİTE HARİKA ÇÜNKİ COK BASARILI DEVAMINI DİLİYORUM
YanıtlaSilfcn ihracat ve ithalat yapacak kadar olmasada bu reçeli defalarca bu ölçülerle yaptım ve hiç böyle bir şey başıma gelmedi. yaptım derken bir ailelik değil dostlara hediye götürecek kadar da yaptım. tek başıma gelen sorun yapıldıktan sonra serin yerde saklanmazsa bozuluyor.(çok miktar yaptığımda)
YanıtlaSilisimsiz arkadaşlar öncelikle rica ediyoruz. isim ekleseniz yorumunuza. bir çok sefer yazmıştık. Bu aralar ben de giremiyorum bir sorun olmalı. Teşekkürler,
nefis bir tarif teşekkürler... ben hiç ipe dizmeyi düşünmemiştim..
YanıtlaSilMerhaba öncelik le siten harika bende portakal recelini yaptım harıka oldu.Ben başka tatlı portakallarlada yapsam olurmu diyecektim.
YanıtlaSilEvet bazı portakallar çok sulanıyor ve neredeyse komposto kıvamında oluyor çok kaynatırım suyu uçar gibi şansınız yok zira kabuklar sertleşiyor. Sulu katı farketmez derseniz deneyebilirsiniz.
YanıtlaSilSevgiler,
Merhabalar öncelikle böyle güzel tarıfleri bizimle paylaştıgın için cok teşekürler.Sitenide gezdim en yakın zamanda diger tariflerinide deniyecegim.Ben portakal recelini yaptım harıka oldu.Esim ve arkadaşlarım çok beyendi.Bir haftada bitirdik. Tekrar yapacagım ama yafa bulmuk biraz zor diye başka portakalla bapabilirmiyim diye sormuştum.Cevabini dikkate alacam.tekrar teşekürler.
YanıtlaSilÇok nefis tarifler....teşekkürler...
YanıtlaSilşu anda reçeli yapmaya başladım portakallarım çok ekşi olduğu için reçel yapmaya karar verdim bakalım ekşi portakaldan tatlı reçel olacak mı
YanıtlaSilo ekşi portakallar nasıl tatlı ve harika bi reçel oldu inanamazsınız, çok sevinçliyim,teşekkürler
YanıtlaSilmerhaba;
YanıtlaSilinternet olmasa ne yapardık. şu hale bakın sizi tanımıyorum ve bana reçel yapmayı öğretiyorsunuz. öncelikle teşekkür ederim.
kayınvalidem anlatmıştı portakalı haşlamayıp bol suda bekletiyormuş sadece. suyu bikaç deeğiştirmek suretiyle.
haşlamak şart mıdır. ona sormuyorum ;eğer olursa " haşlamadan yaptım , oldu" diye hava atıcam da...:)
Gülnur eline sağlık ve afiyet olsun. Ben ilk yorumunu görmeden sen bitirmişsin işini.
YanıtlaSilVe adsız yoruma? kayınvalidene ne çeşit bir hava atarsın bilmem ama bize bir isim bıraksan güzel olurdu. Ben eski insanların tecrübelerine güvenirim bir de o şekil denemeyi düşündüm vakit bulunca. Benim yapım aşamam yukarıdaki tarif gibidir.
Kolay gelsin,
cok güzel görünüyor keinlikle deneyecegim basarılar dılerım
YanıtlaSilbende bu reçeli bugün denedim yalnız kıvamı gelipte limon suyunu katınca portakal kabuklarının üstünde küçük beyaz benekçikler oluştu,hoş görünmüyor nedendir ve nasıl gideririm?tekrar kaynatsam mı acaba?
YanıtlaSilAyşegül ben de böyle bir durum hiç olmadı ki sana bir tavsiyem olsun. Yanlız tekrar kaynatıldığında portakallar fazla sertlesiyorlar bunu biliyorum.
YanıtlaSilbenim reçelim acı oldu.ben tarifi görmeden evvel yapmıştım.şimdi acılığı almak için bir çözüm varmı.kabukları bir kere kaynatıp suyunu döktüm ama suda bekletmediğim için acı oldu.ne yapabilirim
YanıtlaSilben ayşe bir önce suya koyup beklettiğim portakal kabuklarımla reçel yapmak istedim .ancak işimi garantiye almak için tarif aramaya başladığımda sizinle karşılaştım.tarifleriniz çok güzel.reçel ocağa koyuldu bile. yorumları okurken kabukların üzeri beyaz oldu diye bir sorun gözüme irişti.portakalların üzerindeki atıllar iyi temizlenmediğinde olabiyor.malum ilaç atıkları.teşekkürler
YanıtlaSilBütün gün boyunca kaç sefer değiştiriyorum saymadım. Ama portakalları beklettiğiniz sudan 1 çay kaşığı alıp tadına bakarsanız acılığını anlarsınız. Hiç bekletmeden haşlayınca olduğu gibi kalmış sanırım. Ve tavsiye edebileceğim hiç bir şey yok.
YanıtlaSilişlem tamam ***** reçel oldu .eşim bayıldı*** süpersiniz,benden size 5 yıldız***** teşekkürler.
YanıtlaSilya ben bişi sorcam aynı portakallar kabugundan p. kabugu reçeli içinden de portakal reçeli yapılamaz mı acil cvp bekliyoruuuum
YanıtlaSilTarifleri okudunuz mu? Portakal reçeli yaparken kabukları soymuyorum.
YanıtlaSilÜstünü hafif rendeliyorum. Ama ben yanlış anladıysam portakalın cinsini soruyorsanız onu da yazdım yukarıda.
okudum anladım amasiz beni anlamadınız benim demek istedim şu aldıgım portalalların kabukları kalın rendelemek yerine soysam kabuklarından da reçel yapsam olmazmı??????
YanıtlaSilBurcu işte tam da bunu yazmıştım okudun mu derken. Yukarıda biri kabuk biri portakal olmak üzere iki reçel var. Portakal reçelinde " Portakallar yıkanır. Kabuğu ince rende ile rendelenir (derin olmamalı)." yazıyor.
YanıtlaSilKalın rendelersen haşlarken çok ezilecektir. Portakal kabuğu reçelinde ise "Portakalların kabukları bir parmak kalınlığında soyululur. İçlerindeki beyaz kısım bir bıçakla alınır (çok alırsanız kabuk pişerken sertleşir)." yazıyor. İnce soyarsan çok kuru olur kalın soyup içini kullanırsan püre gibi bir şey olur ki tahmin edersin alacağın sonucu.
portakal reçeli yapıcam ama benim portakallarım 2 kilo nasıl yapıcam ölçüye biraz ilave yapınca olurmu acaba..
YanıtlaSilmerhaba ben melek,
YanıtlaSilsize ilk defa yazıyorum.kardeşim alanyadan bir sürü portakal getirmmiş.bende çaok fazla reçel seven biri olarak anneme hemen bunlardan reçel yapalım dedim :).ama nasıl yapacağımızı bilmediğimz için internetten araştırmaya başladım ve en güzel sizin tarifi buldum.ama ben sadece kabuğundan değil komplesinden yapmak istiyorum yani 2. tarifinizden :).fakat bir paroblemim var portakalların cinsini bilmiyorum :(.acaba bu reçelim için büyük bi risk oluşturur mu?
portakal kabuklarını küçük küçük doğrayıp bol şeker ile karıştırarak bir kavanoza doldurmuştum.şimdi onu reçel yapmak istiyorum tarif ederek yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
YanıtlaSilSöylediğiniz şekilde hiç denemedim. Kabukları iki gün suda bırakıyorum acısının gitmesi için. Yukarıdaki tarifler dışında denediğim bir tarif yok. Denemeden veya tatmadan tavsiye edemem.
YanıtlaSilportakal reçelinizi şimdi yaptım bakalım yarın nasıl olcak tşk
YanıtlaSilPortakal kabuğu reçelini annem biz çocukken ve mahrumiyet bölgelerde yaşarken misafir şekeri olarak değerlendirmek üzere balını süzdürüp toz şekere bular ve öylece kuruturdu.Şimdi gençler bu mahrumiyet terimini anlayamıyabilirler tabii.Ben de bulunduğum yerde bir kampanya başlattım.Turunç'unu getir reçelini götür kampanyası başlattım.Böylece ev-apartman-yazlık bahçelerinde süs ağacı olarak dikilmiş,meyvesi çürümeye terkedilen turunçları kurtarmayı amaçlıyorum.
YanıtlaSilSelma Hanım mahrumiyet göreceli bir kavram. Bu günümüz içinde dün içinde böyle. Öyle insanlar vardır ki bir dilim ekmekleri varsa kendilerini zengin sayar yarısını misafirine ikram eder, öylesi de vardır ki fırını olsa bu ekmekler bizim değil ellerin der. Portakal kabuğu şekerlememize benziyor anlattığınız şekerler. Ve sitemizde tarifi var. Ne güzel bulunduğunuz ortam bölge turunç yetişen bir bölge, kendiniz fedakar bir insan olmalısınız anladığım kadarıyla. Kolay gelsin.
YanıtlaSilSevgiler,
Merhaba bir çok sitede arajtırma yaptım ama sizin yapmış olduğunuz recellere daha olumlu bakarak okudum ve kesinlikle hemen yapıcam ellerinize ve emeğinize sağlık birde birşey söylesem size karşı ayıp etmiş olmam umarım 1,2 tane karanfil atarsak içerisine nasıl olur sizin bilginizide almadan denemek istemedim olurmu dersiniz paylaşım için çok teşekkürler saygılarımla
YanıtlaSilKaranfilin verdiği aromayı seviyorsanız olabilir. İndirmeden kısa süre önce koyarsanız reçeliniz kararmaz.
YanıtlaSilEllerinize saglık. Bugün deniyorum. Bakalım nasıl olacak.
YanıtlaSilRecel fatihi anne Çiğdem
Güzel olur umarım Çiğdem Hanım. Sizinde ellerinize sağlık.
YanıtlaSilen sevdiğim reçellerden biri bu ama görsel olarak bu kadar bana hitap edeni görmemiştim daha önce...en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum, eline sağlık!
YanıtlaSilbir de şu beyaz tabağını çok beğendim markasını istiyorum bu aralar tabağa çanağa takmış durumdayım da... :) sevgiler
en çok sevdiğim reçel portakal reçeli dir çok güzel görünüm var yarın bu tarifi yapacağım bakalım nasıl olacak güzel olacağından eminitarif için teşk ler ünver EREN
YanıtlaSilmerhabalar...portakal reçelini geçen sizin tarifinize göre yaptım çok güzel oldu,çok beğendiler,hemen bitti:)))şimdi tekrar yapıyorum,bu sefer güzel olacağına eminim,tarifinizi paylaştığınız için teşekkürler....sevgiyle kalın
YanıtlaSilDün portakalları soyup,ipe dizdim..Suya koydum,8-10 kere suyunu değiştirdim,1-2 kerede haşlayıp suyunu atayımdiyorum bakalım nasıl olucak,merak ediyorum..
YanıtlaSilmerhabalar, ben bu reçeli güzel yapmayı çok istemiştim olmadı. yarım günden fazla suda beklettim, 2 kere haşlayıp döktüm ama şekerle kaynattıktan sonra bir türlü acılığı gitmedi. ne yapmamı önerirsiniz?
YanıtlaSilportakal recelinde portakalin kabuklari neden rendeleniyor. rendelemeden haslasak nasil olur?
YanıtlaSilpaylaşım için teşekkürler
YanıtlaSil