Ballı, Peynirli, Patatesli Patile, Gözleme, Közleme...

Pazar, Eylül 11, 2011

Sağda tuzlular solda tatlılar

Patile geçenlerde Hale'nin de yaptığı ve anlattığı gibi Elazığ'da gözlemenin çok az farklı versiyonu. Patile, gözleme, közleme farklı isimler ama hepsi lezzetli hepsinin olayı ateş üstünde sacta yapmak tabii ki ama nerden bulucaz şimdi. Çocukken pikniklerde annem sac üzerinde yanında oklava olmadığı için şişeyle açıp yapardı. Zaten eskiden pikniğe giderken bir araba insan bir araba eşya şeklinde gidiliyordu. Kilim, hamak, mangal, sac, karpuzlar, kavunlar, çaydanlık... meyveleri soğusun diye soğuk kaynak suyuna bırakıp etler hazırlanmaya salatalar yapılmaya patlıcanlar, patatesler köze atılmaya başlanırdı. Piknik anılarımdan hiç unutamadığım yer bir Foça'daki deniz kenarı piknikleri bir de Yozgat, Çayıralan'daki ulaşmak için arabayı parkedip yanımızdan akan kaynak suyunun kenarından tırmandığımız yer. Oradaki soğuk suyu unutmak mümkün değil. Bir de arabaların biten akülerini :).

Ballı gözlemeyi ilk ekoloji fuarlarından birinde tatmıştım orada bir köşede sac üzerinde hızlı hızlı yufka acıp pişiren teyzeninki çok lezzetliydi. Ondan sonra yapıp yemeğe fırsat olmadı. Bu sene bayramda Ankara'ya giderken Bolu'da Malatya Pazarı önünde durduğumuzda Ballı Gözleme yazısını görünce hemen gidip alalım dedim ama çok geç olduğu için kalmamıştı maalesef. Dönüş tarafında da yapmıyorlarmış.

Aslında anneannemin, annemin yaptığı patile daha kalın bir yufkayla yapılıyor. Yufkası kalın olduğu için ben pek sevmiyorum bu sefer ballı gözlemenin hatırına daha ince açıldı. Favori patilelerim kıymalı, patetesli, ıspanaklı ve ballı.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı ılık su
  • 2,5 bardak un (aslında aldığı kadar demem lazım çünkü tahmini yazıyorum miktarını. Pizza hamurunu nasıl mümkün olduğunca yumuşak bir ekmek hamuru gibi yapıyorsak bu da öyle olmalı, oklavayla açarken un serpiyoruz böylece yapışmıyor)
  • 1 küp yaşmayanın 4'te biri
  • Tuz
Harcı için:
  • 2 patates, rendelenmiş suyu sıkılmış, pulbiber, tuz, 1 rendelenmiş soğan, 2 kaşık kıyılmış maydanoz, 1 kaşık zeytinyağı
  • 1 tabak çatalla ezilmiş istediğiniz türde peynir, 2 kaşık kıyılmış maydanoz, 1 kaşık zeytinyağı
  • Üzerine sürmek için tereyağı
Hazırlanışı:
  1. Hamur malzemelerini yoğurun, yumuşak bir ekmek hamuru haline getirin yarım saat kadar dinlenip kabarmasını bekleyin. Hamuru mümkün olduğunca yumuşak yapmaya çalışın.
  2. Dinlenmiş ve kabarmış hamurdan erik büyüklüğünde yuvarlaklar alın. Top hamuru hafif unlanmış tezgahta elinizle bastırarak yassılaştırın ve üzerine hafif un serpin. Oklavayla yufkayı ince bir şekilde açın. Hamur çok yumuşak olduğu için kolay açılacak ama arada un serpme ihtiyacı hissedebilirsiniz.
  3. Harçları ayrı ayrı karıştırın. İstediğiniz harçtan alıp yufkanızın yarısına yayın ve diğer yarısını üstüne kapatıp ısıtılmış tavada orta ateşte iki tarafını da kızartın. Kızaran patileyi bir tabağa alıp iki tarafına tereyağı sürün ve aynı işleme hamur bitene kadar devam edin. 



BALLI GÖZLEME

Yukarıdaki gözleme hamurunun aynısını hazırlayıp aynı şekilde ince yufkayı açıp içine eritilmiş tereyağı, bal ve çekilmiş fıstık yayın. İkiye katlayarak yarım ay şekli verin ve tavada iki yüzünü de kızartın. İsterseniz üzerine tekrar tereyağı sürebilirsiniz. Ama bu gözlemeyi pembeleşene kadar kızartmak daha iyi oluyor yoksa çok kuruyabiliyor.



Eğer kalın hamurlu gözleme seviyorsanız malzemeyi çoğaltabilirsiniz. Bu ölçülerle 4 kişilik gözleme çıkıyor. Diyelim ki hamurunuz istediğinizden çok oldu; kalan hamuru buzdolabı poşetine koyup buzluğa koyabilirsiniz. Bir dahaki Pazar arasına istediğiniz harçtan koyup bir tava ekmeği yapılabilir.

You Might Also Like

4 Comments

  1. Hiç duymadım ve yemedim ballı gözlemeyi,merak ettim şimdi..

    YanıtlaSil
  2. Annemin gozlemelerini özledim. Bugün anneme gidicem inşallah ama dönünce veya yarın tarifini mutlaka deniycem :) Cok tesekkurler..

    YanıtlaSil
  3. Ballı gözlemeyi Ankara yolunda , Ankara'da resmi yerlere giderken mutlaka ama mutlaka kahvaltıda yeriz.
    Ellerine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Eğer yufka açmaya üşenirseniz sıcak ince bir lavaş ekmeğine tereyağı ve bal sürün biraz da fıstık serpin çok benzer bir tat :)

    YanıtlaSil

Subscribe