Hindistan Cevizi
Perşembe, Mayıs 25, 2006
Dün alışveriş yaparken hindistan cevizi gözüme çarptı, tamamen içini açıp keşfetme merakıyla bir tane aldım. Oldukça büyük bir güç kuvvet ve çaba sergileyerek kırmayı ve içindeki beyazı çıkarmayı başardım. İşlemleri sırasıyla anlatayım;
İlk olarak cevizin üzerindeki otumsu yerlerden bir bıçakla kazıyarak kurtulun, tabii eğer suyunu içecekseniz ben içmeyeceğim için yapmadım. Çünkü suyu akıtırken etrafındaki tozlar otlar da karışabilir araya...
Cevizin altında üç tane yuvarlak benek var, bunlardan birini bıçakla rahatlıkla delebilirsiniz. Böylece suyunu bir bardağa akıtabilirsiniz ama eğer içmek istiyorsanız; hindistan cevizini yeşilken almanızı tavsiye ediyorum, kahverengi hale gelince yani olgunlaştıktan sonra suyu acılaşıyor. İçtim gerçekten acıydı.
Geliyoruz en zor kısma...
Hindistan cevizinin üzerinde boyuna üç tane çizgi var bakınca farkediceksiniz, bu kısımlara en sağlam bıçağınızı ve bir adet çekici alarak, bıçağı yerleştirip çekiçle bıçağın tepesine vurarak çatlatmaya çalışın bir kaç yerden çatlatınca kabuğu parçalayabiliyorsunuz.
Kabuktan binbir güçlükle kurtulduktan sonra elinizde kaygan beyaz bir top oluyor. Ama çok beyaz değil, etrafında kabuk parçaları var hala, bunları bıçakla kazıyarak temizledim. Güzelce yıkadıktan sonra ikiye böldüm.
Şimdi ne olucak?
Benim düşüncem; (bakalım olucak mı?) içindeki beyaz kısmı kuruttuktan sonra iri bir şekilde rendeleyerek pastaların üzerine serpmek, hepimizin evinde bulunan küçük rendelenmiş olarak değil de daha iri iki cm uzunluğunda 1 cm genişliğinde rendelenmiş hindistan parçaları elde etmek.. Eğer bir püf noktası var umarım öğrenirim de başarısızlığa uğramam... Yoksa kurutmadan mı rendelemem gerekir?
45 Comments
Hindistan cevizini geçen sene abim aldığında, deliğine bir adet pipet geçirip bana içirmişti, tadı muzlu sütü anımsatıyordu ama daha koyu kıvamlısı :) Birde suyu bittikten sonra abim ortadan ikiye kesip beyaz kısmını yedirdi ailenin tümüne :)) Ama pek hoşumuza gitmedi açıkçası, yani o haliyle biraz bekleyince yanlış hatırlamıyorsam renginde değişmeler oldu. Biz o anda bir çözüm yolu bulup hindistan cevizi rendesini bulamamıştık :)) O haliyle gitmişti çöpe. Umarım sende sorun yaşamadan kendi eserin oan bu cevizi kullanırsın pasta ve keklerinde, sonucunu merakle bekliyorum canım.
YanıtlaSilİrem Günaydın
YanıtlaSilNe tesadüf bende aldım ve nasıl parçalayacağımı düşünüyordum, çok güzel tarif etmişsin sağol. Ben rendeleyerek kurutmayı düşünüyorum. Akşam eve gidince ilk işim bu olacak. Kolay gelsin. Kübra
Not: Yanlışlıkla mail attım bilgine.
//bizimevinascisi.blogspot.com
Günaydın size de,
YanıtlaSilBenimkiler küflendi... bilmiyorum demek ki farklı bir şeyler yapmak lazımmış :( kübra eğer sen başarırsan tamamen rengeleyerek kurutucam ben de..
İrem Merhabalar
YanıtlaSilBen hindistan cevizini rendeleyerek pastada kullandım, siteme girersen görebilirsin. Kalanı sonra rendelerim diye bekletirken küflenmişşş.
Birde sitemin adını "Bizim Evin Aşçısı" olarak düzeltirsen sevinirim. Görüşmek üzere, sevgiler.
Kusura bakma dalgınlığıma gelmiş :)
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilben de bir oneride bulunmak istedim, kurusu nasilsa hem ucuz hem bolca bulunabiliyor diye ben rendeleyip donrucuya kaldirdim. Gerektikce bir parca kirip kullaniyorum.
Kabugunu ise esim testere ile tepesini sapka seklinde kesti ve kapakli bir kap oldu. Cok guzel oldu ama kesmesi cok zor.
Ben de bir daha aldığımda deepfreeze koyucam yoksa hemen küfleniyor. Salatalık kabuğu soyma aletleri var onunla iri bukleler yapmayı istiyorum acaba o şekilde buzlukta dayanır mı? kırılır mı? rendelemeden koysam kullanıcağım zaman çıkarıp rendelesem olur mu?
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilBen de dün hindistan cevizi aldım. Önce üstünden delerek şifa niyetine suyunu içtik :) Sonra bıçağı üzerine yerleştirip, bıçağa çekiçle vurarak kırdık kabuğunu. Sonra kabuğunu soyduk. O beyaz kısmı robotla öğüttükten sonra bir kavanoza koyup kapağını da sıkıca kapatıp buzluğa koydum. Taptaze oldu hindistan cevizim :) Buzlukta bu şekilde altı ay saklanabileğini okudum bir yerde. Buzdolabında ise sadece dört gün. O yüzden buzluğa koymalısınız.
robotla öğütün bir kavanoza koyup kapağını sıkıca kapatıp buzluğa koyun. altı ay kullanabileciğinizi okudum bir yerde. ben de dün o şekilde yapıp koydum buzluğa.
YanıtlaSilmrb biz her hafta bir tane alıp dilimleyip yiyoruz.annem tadına bayılıyor.üstelik yaş olarak yenildiğinde çok faydalı olduğunu okudum.bol miktarda protein içeriyormuş
YanıtlaSilvalla teşekkür ederim bende aldım gecende bimden kasiyer bana onu nasıl kırıyonuz dedğinde bi durdum. ilk defa kırıcam dedim. nese eve geldiğimde harbidende baya sertmiş ben normal sertlikte zannediyodum taki hindistan cevizini elime alana kadar.bıcakla denemeye kalktım elimi kesidcektim az daha. uğraştım uğraştım olmadı en sonunda sinirlenip elimle duvara vurdum banamısın demedim yuh dedim bi baktım duvardan beton parcası kırıldı.dedim ben bunla evi başıma yıkarım.şimdi halen evde öle duruyo süs niyetine. belki bi gün parcalarım diye duruyo.akşam eve gidince yöntemini denicem. tabi evi başıma yıkmazam :))
YanıtlaSil:)))))))))))))))))
Silçok güldüm ya Allah da sizi güldürsün:))
Silhindistan cevizini hiç beğenmedim çok değişik bi tadı var
YanıtlaSilBU GÜN BENDE BİR HİNDİSTAN CEVİZİ ALDIM HAYATIMDA İLK KEZ Bİ HİNDİSTAN CEVİZİ ALIYORUM ONA DOKUNDUM İNCELEDİM ADALARDA MAHSUR KALAN İNSANLARIN BU CEVİZİ YEDİKLERİNİ DÜŞÜNDÜM-FİLİMLERDE GÖRDÜĞÜM SAHNELER GEÇTİ GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN- SALLADIM İÇİNDEKİ SIVININ SESİNİ DİNLEDİM YARIN AÇIP İÇİNE BAKACAĞIM SUYUNU İÇERİM YADA SÜT ÇIKACAK İÇİNDEN BEYAZ ASLINDA HEYECAN VERİCİ BİŞİ BİR HİNDİSTAN CEVİZİNİN BİR LİRAYA ALDIĞIM BİR MUTLULUK GİBİ...
YanıtlaSilyorumlarınız için sağolun bütün yorumları zevkle okudum bende 4veya5 yıldır fırsat buldukça hindistan cevizi alırın hata bir misafirlige gitigimde hindistan cevizi alırım dogrudur kırmak zor olsada tadına bayılıyorum özelikle iyice çignenirse kaç defa rendeledim hata pudra şeker serperek yedim amam orjinali kadar güzel olmuyor
YanıtlaSilhindistan cevizini açmak için üstündeki çizgilerle çekiç bıçakla uğraşmaya gerek yok, suyunu boşaltıktan sonra sert bir zemine biraz sertçe atın arka tarafı sanki kavanoz kapağı gibi açılıyor, tadı iğrenç hem suyunun hem de beyaz kısmının...
YanıtlaSilBen markette gördüm. dikkatimi çekti. bir tane aldım.ama nasıl kıracaktım. çok sertti.bi taşla kırdım. içinde su olduğunu bile bilmiyordum.suyunu döktüm.pis bir kokusu vardı. sonra beyaz olan kısmını çıkardım. o suyun kokusu buna da sinmişti. biraznı tattım çok iğrençti.hepsini çöpe attım.hiç tavsiye etmem almanızı.
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilbiraz ugraştırıcı bir meyve ama çok güzel biz ara sıra alırız özellikle ramazanlarda alırım onu kırmaya çalışırken birde bakmışızki iftar saati gelmiş o yüzden hem egleniriz hem zaman geçer hem faydalı tadınıda severiz biz sütü biraz koyu yagımsıdır ama güzeldirkendiside serttir ama kala balıkta kişiye az düşüyo zaten ...
YanıtlaSilhey bende aldım zor kırdım suyu boş aktı tadına bile bakamadım anladımkı bu zengin meyvesi bana uygun değil tadıda kötü birdaha almıcam hatice
YanıtlaSilbizde devamlı alıyoruz çok güzel ve çok zevkli onu yemesi iyice çiğneyince güzel bi tad çıkyıo ama bişey merak ediyorum yediklerimin bazıları tatsız oluyor bazıları ise hafif şekerli gibi ayrıca suyuda çok güzel ama acılarıda var yani suyu acı olan ve içi tatsız olan... çok merak ediyorum onun iyisini nerden anlıcaz? mesela karpuzu sesinden anlarız iyisini ama hindstn cevizinn iyiisi nerden anlaşılır?? tşk.
YanıtlaSilHindistan cevizinin tazesi çok güzel. bayatrlamışının beyazı erimiş gibi duruyor. işte o pek lezzetli değil. taptaze duran fındık içinin ince dış zarı gibi olan yer küf yapmamış olanını almak lazım. onu antep fıstığı ile birlikte yemnaek lazım. yanındada karışık portakal suyu ooooh nede güzel oluyo. Allah ne güzel yiyecekler yaratmış. Bu meyve ve yiyecekler için Allaha teşekkür ederim şahsım adına
YanıtlaSilmillet hayatımda ilk ve sonkez bim den hindistan cevizi aldım.bu kadar igren bişi daha yemedim.ya bu bozuktu bim kazıkladı yada milletin agzının tadı bozuk birdaha asla ne hindistan cevizi yaw ailecek kusacaktık....
YanıtlaSilGeçen hafta Bim'den heveslendim aldım.Aslında daha önce yemiştim ama bu sefer ben parcalayacaktım ilk kez.Neyse cekic testere evde ne bulduysam ugrastım Bir türlü beceremedim.2 gündür öyle duruyodu.Kardesimle top oynamaya karar verdik hindistan ceviziyle.Ama bizim pencere gitti.Bir daha asla almam.
YanıtlaSilElif-Dün birtane hindistan cevizi soyduk.Suyu muhteşemdi!Meyvesinden az az yiyebiliyorum,çünkü çok doyurucu!Sanırım biteremiycez iki kişi olduğumuz halde;oyüzden buzluğa koyucam..
YanıtlaSilMErhaba
YanıtlaSilArkadaslar biz de bgun hindistan cevizi macerasına katıldık eşimle beraber.Hep yemek istemisimdir tazesını cunku kurusuna bıle bayılırım.Baya bi zor oldu esım bıcak cekıs gırıstı kırdı bırden suyu fıskırdı hemen altına bardak koydum 1,5 bardak öz su cıktı:D ve mukemmeldı.sımdıye kadar hıc ıyı bısey duymamıstım ıste cok agır ıgrenc dıye ınsanlar genelde kotuluyolardı ama ben bayıldım cok hafıftı tadı.sanırım taze oldugundan.kalan kısımları soymak ugrastırıcıydı ama buyuk kısmını buzdolabı posetıne koyup deepfreez e attık bı kac parca da gunluk yemek uzere bıraktım.bence cok egzotık bır tad herkes denemelı..sevgiler
MErhaba
YanıtlaSilArkadaslar biz de bgun hindistan cevizi macerasına katıldık eşimle beraber.Hep yemek istemisimdir tazesını cunku kurusuna bıle bayılırım.Baya bi zor oldu esım bıcak cekıs gırıstı kırdı bırden suyu fıskırdı hemen altına bardak koydum 1,5 bardak öz su cıktı:D ve mukemmeldı.sımdıye kadar hıc ıyı bısey duymamıstım ıste cok agır ıgrenc dıye ınsanlar genelde kotuluyolardı ama ben bayıldım cok hafıftı tadı.sanırım taze oldugundan.kalan kısımları soymak ugrastırıcıydı ama buyuk kısmını buzdolabı posetıne koyup deepfreez e attık bı kac parca da gunluk yemek uzere bıraktım.bence cok egzotık bır tad herkes denemelı..sevgiler
az daha elimi kırıyordum ama tadı güzelmişş beğendim eşim yer elmasına benzetti ama ben beğendim daha almam...ziyan oluyo
YanıtlaSilSelamlar;
YanıtlaSilBende akvaryumda dekor, balıkların saklanabileceği bir mağra olsun ve akvaryum suyun ph değerini düşürsün diye aldım. Testere, matkap ve kıl testeresi yardımı ile güzel bir yüz yapıp , saçlarınıda java moss adı verilen bir tür yosun ile oluşturacağım. Tabiki içininde ziyan olmasıni istemiyorum. Rendeleyip derin dondurucuda saklayabileceğimide sizden öğrendim. Teşekkürler. Serdar
merhaba arkadaslar bende malezyadan yazıyorum yani hindistan cevizlerin memleketi:):) sokaklarda hindistan cevizi var eger o yukseklıge cıkıp alabılırsenız ıyı :):) ama genellikle kuruyan dusuyor yere ... pazarlarda hindistan cevizin yeşili var ilginc bir sekli var sanki amerikan futbolu topuna benziyor... ve tadı cok guzeldir tatlı ve hafif ve acma konusuna gelince biz burda satır kullanıyoruz. Agaca baglı kısmını duz kesip yere sabit durması icin ve sivri tarafını kesmeye baslıyoruz... umarım sizde yesil bir tane tadabilirsiniz
YanıtlaSilmerhaba arkadaslar bende malezyadan yazıyorum yani hindistan cevizlerin memleketi:):) sokaklarda hindistan cevizi var eger o yukseklıge cıkıp alabılırsenız ıyı :):) ama genellikle kuruyan dusuyor yere ... pazarlarda hindistan cevizin yeşili var ilginc bir sekli var sanki amerikan futbolu topuna benziyor... ve tadı cok guzeldir tatlı ve hafif ve acma konusuna gelince biz burda satır kullanıyoruz. Agaca baglı kısmını duz kesip yere sabit durması icin ve sivri tarafını kesmeye baslıyoruz... umarım sizde yesil bir tane tadabilirsiniz
YanıtlaSilBabama aldırdım bu gün bir tane. Şimdi ise pipetimi taktım bekliyorum :):):).
YanıtlaSilbizde markette grünce oğlum alalım mı deyince aldık çok taze çıktı.önce deldik pipet taktık.sonra çekiçle kırdık.içini tazeyken rendeledim kurabiye yapmak için buzluğa koydum.dikkat edin çok yağlı sivilce basabilir.Çocukken hatırlıyorum bizde tutturmuştuk aldırdık ama suyu ekşiydi bozuk diye geri vermiştik işte bir anım.
YanıtlaSildün kipa da görüp biraz da merakla aldım.suyu çok az çıktı ki bu da zateb bayat olduğunu gösteriyormuş.kolay kırdım aslında ve kaygan kabuksuz bir kavun gibi elime aldım ama çok yağlı bir görünümü vardı.sanırım bayatlıktan dolayı ekşimik bir tadı vardı.ya da orijinali budur belki.ilk defa yediğim için tadının bu mu değil mi olduğunu bilemeyeceğim.ama eğer bu ise insanların ne garip zevkleri varmış diyeceğim
YanıtlaSilhindistan cevizini zaten keklerde çikolatalarda dondurmalarda beğenerek yerken nasıl meyvesinin kötü olduğunu düşünebilirsiniz? ilk bakacağınız suyu olsun. eğer süt gibi beyaz ise tazeliğine daha çok güvenebilirsiniz.aksi halde saydam ve açık kahverengi görürseniz tadına bile bakmayın.kimbilir ne kadar süredir yolda, depoda ve rafta beklemiştir. insaf...
YanıtlaSilbende bugün aldım nasıl yeniyor diye internete bakayım dedim.Kırmak için çalışacagım bana kolay gelsin....
YanıtlaSilaslında çekiçe falan gerek yok. temiz bir iki torbanın içine sıkıca bağlayarak sertçe yere atarsanız kırılıyor. bu ilk kırılmada sütünü bir kaba boşaltırsınız. ikinci kere yine aynı yöntemle yere çarparsanız tam kırarsınız zahmetsiz bir şekilde..
YanıtlaSilmerhaba arkadaslar hindistan cevizinin en kolay kirma yontemi sarap acacagiyla deliklerden birini mantar cevirir gibi cevirip suyunu bir bardaga dokmek, daha sonra bir posete baglayip sokaga cikip en yuksege firlatmak gayet ciddiyim biz boyle yapiyoruz. yere dustugunde poset yirtilmiyor ve hindistan cevizi cok kolay kiriliyor. bilgilerinize
YanıtlaSilHindistan cevizi alırken dikkat etmeniz gereken nokta ise cevizin suyu. Meyvenin tazeliği hakkında size bilgi verecektir.Bende hindistan cevizinin ozelliklerini hasatini blogumda anlattim.
YanıtlaSilhttp://www.cevizhane.org/hindistan-cevizi-ve-ceviz-hasati/
Hindistan cevizini nasıl açarsınız? Öncelikle bir bıçak yardımıyla cevizin etrafındaki kabuklarıyla alakalı olan uzantıları almayı unutmayın. Eğer almazsanız açtığınızda o pislikler cevize bulaşabilir. Çapakları temizledikten sonra tepesindeki üç siyah noktadan birini tornavida yardımıyla delin.
YanıtlaSilHoca bugun ilk defa bizde aldik tornavida ile deldim bardaga dokup ictik esim sevdi ben ne suyunu ne beyazini sevdim faydasi cokmus haftada iki almak lazim
YanıtlaSilarkadaşlar tadını ve suyunu beyenmeyenler mutlaka çürük olanlara denk gelmişlerdir yoksa türk damak tadına aykırı bir lezzet değil ama eger çürümüşse ozaman irenç bir hal alıyor sert kabugu kırdığınızda içinden çıkan cevizin yüzeyi tamamen kahverengi değilse sorunludur kısmen yada tamamen beyazlıklar varsa hatta kimi yerleri mor ve siyah lekeler bunlar bozulmuş ve çürümüş kısımlardır normalde sert yani tahta olan kabuğu kırdıktan sonra altından çıkan cevizinde kahverengi bir ince zarı yani kabuğu vardır aynı yer fıstığı yada antep fıstığı gibi düşünün yenilen kısmın üzerinde kahverengi incecik bir kabuk vardır aldığınız üründe o kabuk yoksa yada kısmen varsa ve değişik morlu siyahlı renkler varsa o ceviz bozulmuştur (yani çürük ) :))
YanıtlaSilgeçenlerde bende merak edip aldım delikleri bıçak yardımıyla kolayca açılıyo suyunu pek beğenmedim ama beyaz yeri harika normalde kurutulmuşunu bile kaşık kaşık yerim ben penseyle kırdım çekiç yoktu evde :)) biraz öncede robotto öğüttüm kurur mu acaba merakla bekliyorum:))
YanıtlaSilArkadaslar tadi kotu diyenler bozuk olana denk gelmistir..ilk migrostan aldim suyunu icemedik ama meyve kismina bayildim..cignedikce sut tadi veriyor hafif tatli..ancak ikinciyi manavdan aldim ve buda ne igrenccc bi tat kesin bozuk diye dusundum
YanıtlaSil