Pazartesi, Nisan 17, 2006

Bulgurlu Köfte - YE#9 Yöresel Yemekler





    Malzemeler

  • 2 su bardağı iri bulgur
  • 1 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 500 gr. yoğurt
  • 150 gr. tereyağ
  • 3 diş sarımsak


    Hazırlanışı:

  1. Bulgur ayıklanıp yıkanır. Üstüne kaynar su dökülüp bulgurun kabarması için biraz bekletilir.
  2. Bulgur kabarınca un, nişasta, yumurta akı, tuz, nişasta ve kuru nane ilave edilip ara sıra su serpilerek yoğrulur.
  3. Resimdeki büyüklükte parçalara ayrılıp ortası parmakla delinir (iyi haşlanabilmesi için).



  4. Kaynar tuzlu suda 5-6 dakika haşlanır. Biraz soğuyunca (el yakmayacak kadar) küçük küçük parçalanır. Servis yapacağınız tabağa alınır.
  5. Yoğurt çırpılır içine sarımsak rendelenir. Tereyağ eritilip kızdırılır. Bölünmüş köftenin etrafına önce yoğurt, sonra kızdırılmış tereyağ dökülür servis yapılır.



Not: Arzu edenler fındık kadar köfteler yapabilir, üzerine kırmızı biber ve diğer baharat çeşitlerini kullanabilirler. Bu yöresel bir yemek olduğu için ben de yapıldıgı gibi yazdım.

5 yorum:

  1. Valla hepsi çok güzel olmuş, tek kelimeyle döktürmüşsünüz, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Yeşim, amacımız yöresel yemekleri tanıtıp unutulmasını engellemek.. ee sizler de beğenince iki katı seviniyoruz..

    YanıtlaSil
  3. Bu yemek adana yöresinindir ve adı fellah köftesi diye geçer bazıları sarımsaklı köfte veya fıstıklı köfte de der.Ama bu yemeğin aslı bu değildir.Adanalı bir annenin kızı olarak size tarifini vereyim.

    4 su bardağı ince bulgur
    4 su bardağı sıcak su
    2 tatlı kaşığı kimyon
    2 tatlı kaşığı salça
    6 yemek kaşığı un
    2 yumurta
    tuz.karabiber

    sosu

    10 diş sarımsak
    10 yemek kaşığı sıvı yağ
    2 çorba kaşığı biber salçası
    kırmızı pul biber

    yapılışı

    ine buldurun içine sıcak su konulup 10 dakika bekletilir.Bekletildikten sonra diğer malzemeler içine konulur ve iyice karıştırılır.İyice karıştıktan sonra 1 YTL ebatında yuvarlaklar yapılır,ortalarına serçe parmakla hafifçe bastırılır.Bütün hamura bu işlem yapıldıktan sonra sıcak su dolu tencerede pişirilir.Bir tavada yağ,salça,pul biber ve sarımak kızdırılır.Köfteler piştikten sonra süzülür.Üstüne sos ve dilerseniz yoğurt koyarak servis yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Canım onu bizde yapıyoruz ama Karakız köftesi olarak arşive girersen görebilirsin. Benim yaptığım anneannemin yemeklerinden ve başka bir adı var.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Çok harika gözüküyor şu an deniyoruz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...