Sırın - YE#9 Yöresel Yemekler

Pazartesi, Nisan 17, 2006




Bu böreğin memleketini bulmak zor. Ben Doğu Anadolu olarak biliyordum fakat Karadenizli bir kaç dostumuz kendi memleketlerinde de olduğunu söylediler. İsmi biraz değişik siron diyorlarmış. Şöyle ki Erzurum, Gümüşhane, Bayburt birbirlerine yakın şehirler ve yemekleri de benziyor. Yani bu börek çifte vatandaş... Tabi bu benim bildiğim benden habersiz başka vatandaşlıkları da olabilir..?

Malzemeler;



  • 15 yufka
  • 1 kg. yoğurt
  • 750 gr. tereyağ
  • 500 gr. ceviz içi
  • 4 diş sarımsak
  • Pişirmek için sac

Hazırlanışı;

  1. Yoğurt koyu ayran kıvamında sulandırılır, çırpılır. Sarımsak rendelenip ilave edilir.




  2. Tereyağ eritilir. Ceviz ince çekilir. Yufkalar tek tek sacda pişirilir. Kurumaması için bir örtüye sarılır.


  3. Büyük bir tepsiye bir yufka serilir. Üzerine bolca yağ, dövülmüş ceviz serpilir. Tekrar yufka serilip ayran serpilir (bütün yufkayı ıslatacak şekilde).


  4. Bir yufka üstü için ayrılır. Kalan yufkalar bir kat ayran bir kat tereyağ dökerek, yağ dökülen katlarda ceviz serpilerek bütün yufkalar serilir.






  5. En son yağ, ceviz serpilip ayrılan yufka üstüne serilir. Dilimlenir.







  6. Üzerine sadece yağ dökülür. Fırında hafif pembeleştirilir.







  7. Üste serdiğimiz yufkayı topluyoruz. Eskiden mangal ateşinde pişirdikleri için üstü kurumuyormuş. Görüntüsü daha hoş oluyor.












Not:Yufkaları evde yapmak isterseniz ki biz bazen yapardık 1kg. un, su ve tuzla börek hamuru kıvamında yoğurup, 15 dakika dinlendirdikten sonra açıp, pişirebilirsiniz.

You Might Also Like

5 Comments

  1. LÜTFEN BİRAZ DAHA GÜZELVE HER HANIMIN RAHATLIKLA YAPABİLECEGİ VE FARKLI TARİFLERİSTİYORUZ

    YanıtlaSil
  2. Bakın öncelikle isim kullanmaya gayret edin çünkü isim kullanmayanları sileceğiz. Aslında bu yemek yöreseldir. Fakat her kim yediyse beğendi aramızda samimiyet olan dostlarımızdı sizin kadar olmasa da onlarda beğenmediklerini söyleyebilirlerdi. Ve daha da önemlisi buraya herhangi bir ücret ödemiyorsunuz, biz devlet tarafından da görevlendirilmedik beğenmezseniz başka sitelere girersiniz lütfen!!!

    YanıtlaSil
  3. yemek çok güzel

    YanıtlaSil
  4. bu tarif yöresel bir yemek için yazılmıştır.yapabilmek yada yapamamak sizin el becerinizle alakalı bir konu.sahra hanımın dediği gibi başka sitelere girebilirsiniz .ayrıca hem farklı tarif isteyip hemde böyle tepki göstermenizde anormal bir durum

    YanıtlaSil
  5. bence de çok güzel olmuş ödevime yardım ettin sağol kanki.....

    YanıtlaSil

Subscribe