Cumartesi, Aralık 23, 2006

Hazır Yufkayla Fırında Mantı

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu mantının yağda kızartılmış olanına Sosyete Mantısı deniyor bildiğim kadarıyla ben küçükken annemler altın günlerinde çok yaparlardı. Ama ben bu fırında olan halini daha çok seviyorum, daha hafif ve daha kolay... Bunu önce Tülin abla'da kalırken buzdolabındaki yufkayı değerlendirmek için yapmıştık ama çocuklar da biz de çok sevdik. Hatta Yavuz bey önce "bu ne biçim yemek ben açlıktan ölüyorum siz bunun için mi beni bekletiyorsunuz??!!" şeklinde çığlıklarından sonra sofrada "iki tane koy bakalım" diye burun kıvırdı. Tabak bitince "eh iki tane daha" dedi ondan sonraki iki tane dahaları ben sayamadım şahsen.. Eve gelince annemin arkadaşları gelmişti onlara da yaptık. İki sofranın fotoğraflarını karışık kullanacağım şimdi.



Malzemeler;

  • 4 yufka
  • 500 gr kıyma
  • 3 kuru soğan, çok küçük doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz, kıyılmış
  • Tuz
  • 1 kase su


  • Sosları için;

  • 1 büyük kase yoğurt
  • Eğer isterseniz 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • 2 kaşık tereyağı
  • 2 kaşık salça
  • 2 tatlı kaşığı pulbiber


  • Hazırlanışı;
    1. Kıymayı, soğanı, baharatları ve tuzu, salçayı ve maydanozu yoğurarak bir harç hazırlayın.
    2. Yufkaları üstüste dizip sekiz üçgene bölün.
    3. Harçtan bir tatlı kaşığı alığ yufkanın geniş kısmına yayın ve rulo yapın.
    4. Rulonun üzerine bir fırçayı kasedeki suya batırıp sürerek ıslatın.
    5. Ruloya yukarıdaki fotoğraftaki gibi yuvarlak şeklini verin. Açılmaması için isterseniz her birine uzun kürdanlardan saplayabilirsiniz hem de servisi de daha kolay olabilir.
    6. Harç ve yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin. Yufkalı mantıları eğer kürdansızlarsa sıkı birşekilde yanyana yağlanmış kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizin.
    7. Tepsideki mantıların üzerilerine de fırçayla su sürün. 200C derece fırında hafif kızarana kadar pişirin.




    Sosları;
    1. Yoğurdu çırpma teliyle pürüzsüzleşene kadar hafifçe çırpın.
    2. İsterseniz ezilmiş sarımsağını şimdi ekleyin. Veya sofraya hafif sulandırılmış şekilde ezilmiş sarımsağı ayrı bir şekilde servis yapın.
    3. Sos tavasında tereyağını eritin. Salça ve pulbiberi ekleyip bir kaç saniye kavurun. Eğer salça koyduysanız sosumsu bir kıvam alması için biraz su ekleyebilirsiniz. Kaynadıktan sonra sos kasesine alın.

    1 yorum:

    1. Merhabalar... Öncelikle sitenizin çok hoş göründüğünü söyleyerek cümleme başlamak istiyorum. Ellerinize kollarınıza ve yüreğinize sağlık...
      Bende blogspotta yeni bir site açtım. Yalnız bir yerde takıldım. Siz etiketler adı altında yemeklerinizi ( çorbalar, ekkler... ) sıralamışsınız. Bende aynısını yapmak istiyorum. Ayrıca ben fotoğrafta eklemek istiyorum. Ama izleyicilerden başka bir şey yok bende. Neolur yardım edin.
      Şimdiden teşekürler...

      YanıtlaSil

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...