Perşembe, Mart 29, 2007

Yeşilköy Pazarı & Mantarlı Güveç ve Bulgur Pilavı

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



İstanbul'da haftanın her günü birden fazla pazar bulmak mümkün. Fatih'in çarşambasının yanında, yanı gün bir de Yeşilköy'de bir çarşamba pazarı kuruluyormuş. Geçenlerde yolumuz Tülin ablayla o tarafa düşmüşken Yeşilköy pazarını da gezelim dedik. Ben eskiden pazarları hiç sevmezdim ne gerek var marketlerden rahat rahat almak dururken böyle kargaşanın içine girmenin alemi nedir vs diye sızlanırdım her gitmek zorunda kaldığımda.. Ama ne zamanki mutfakla daha çok ilgilenmeye başladım, o zaman işte pazarlar gözüme daha bir güzel gelmeye başladılar. Sebzelerin meyvelerin otların en güzelinin oralarda olduğunu görünce ve artık gözüme sebze olarak değil her biri farklı bir yemek çeşidi olarak göründüklerinden zevkle dolaşıp alışveriş yapabiliyorum. Ama hala daha sakin ve düzenli pazarları seviyorum. Mesela Yeşilköy pazarı da düzenli ve insanların birbirini ezmediği pazarlardan biri.. O gün tek kötü şey hava çok soğuktu yağmur, dolu, fırtına derken artık ağırlaşan poşetler ve korkunç soğuk yüzünden parmaklarımızı hissetmemeye başladığımızda semizotu, hindiba, nane, dereotu, ebegümeci, enginar, akdeniz yeşillikleri derken Tülin abla; "İrem bunlar çürümez mi?" dedi ama bana dinlentemedi.. Çürümediler de neyseki.. Eve geldiğimizde biraz ısındıktan sonra akşam için taze sebzelerimizle;

  • Güveç yapalım dedim.. Yanına
  • Bulgur pilavı, yeni öğrendiğim
  • Semizotu salatası,
  • Akdeniz yeşilliklerinden salata... Soframız geç kuruldu ama güzel oldu...

    MANTARLI VEÇ



    Malzemeler;

  • 4 patlıcan
  • 2 kabak
  • 400 gr. mantar
  • 4 domates
  • 4 sivri biber
  • 2 kırmızı biber
  • 500 gr kuşbaşı et (biz dana kullandık)
  • 2 kuru soğan (piyazlık kıyılmış veya yemeklik doğranmış)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı kaynar su


  • Hazırlanışı;
    1. Kuşbaşı etleri güveçte suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çektikten sonra 2 kaşık zeytinyağını ekleyip soğanları hafifçe kavurun.
    2. Sırasıyla, biberleri, patlıcanları, kabağı, sarımsakları ve mantarları yerleştirin. En üste doğranmış domatesleri yayın.
    3. Bir kasede salça, sıcak su, tuz, karabiber, kırmızı biber, zeytinyağını karıştırın ve domateslerin üzerinde gezdirin.
    4. Maydanoz ve dereotunu saplarıyla beraber domateslerin üzerine yerleştirin. Folyoyla güvecin ağzını kapatın. Orta ateşte sebzeler iyice pişene kadar kaynatın, yaklaşık 60 dk.

    BULGUR LAVI



    Malzemeler;

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur, yıkanmış ve süzülmüş
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kuru soğan, küp küp doğranmış
  • 2 diş sarımsak, kıyılmış
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 küçük domates, soyulmuş, küp küp doğranmış
  • Tuz, Kırmızı biber
  • 3 su bardağı kaynar su


  • Hazırlanışı;
    1. Pilavlık tencerede tereyağını eritin ve soğanları ekleyip kavurun. Sarımsakları da ekleyin 1 kaç saniye daha kavurun. Domatesi ve salçayı ekleyin 30 sn kadar daha kavurun, tuzu ve biberi ilave edin.
    2. Süzülmüş bulguru ekleyip bir kaç kez karıştırarak kavurduktan sonra kaynar suyu ilave edip tekrar karıştırıp pilavı eşit olarak yayın. Tencerenin kapağını kapatıp 15 dk kadar kısık ateşte kontrol ederek pişirin. Piştikten sonra pilavın üstünü kağıt havluyla örtüp kapağı kapatarak dinlendirin.

    4 yorum:

    1. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

      YanıtlaSil
    2. Lezize bloğunu çok beğeniyorum. Mantarlı güveçte mutlaka çok güzel olmuştur.

      YanıtlaSil
    3. Teşekkürler, İlkay bizim çok hoşumuza gitti hafif ve lezzetli olmuştu..

      YanıtlaSil

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...