Yeni 1 Kitap; 3 Tarif
Pazar, Kasım 04, 2007© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Bugün Tüyap'daki Kitap fuarının son günüydü, arkadaşım sen de gel demese hiç hatırlamıyacaktım bile.. İnsan kitap fuarına gidince o kadar kitabı bir arada görünce bunu da alıyım bu da çok güzelmiş hem fuar fiyatları bunlar bir daha nerede bulucam vs diye kendini kaybedebiliyor biraz.....!!! Boyut yayın grubunun standında Klasörlenmiş bir şekilde Dünya Yemekleri Serisi var. Bu şık klasörün içinde tatlılar, çorbalar gibi bölümler ayrı ayrı fasiküller halinde isterseniz çıkarabiliyorsunuz. Çin, Tayland, Hint, İtalyan ve Fransız mutfakları var.. Önce çin mutfağını almak istiyordum ama içine bakınca pek öyle ilgimi çeken tarifler göremedim. Çin mutfağı diyince bol bol noodle ve onların özel buharda pişmiş ekmekleri geliyor insanın aklına o tarifleri göremeyince Fransız mutfağını almaya karar verdim.. Size de tavsiye edebilirim.. Çok güzel ve kolay tarifler var.. Çorbalar, Salatalar, Hamur İşleri (bu bölümde hemen listeye aldığım iki çörek var), parti yemekleri (bu bölümde kanepe tarzi minik atıştırma çeşitleri var), Sebze Yemekleri, Balık Yemekleri, Et Yemekleri ve Tatlılar olarak 8 fasikülden oluşuyor.
Fuarın kitap bölümünü gezdikten sonra Ressamların ve diğer sanatçıların eserlerini sergiledikleri bölümü gezmeye başladık... O bölümü bitiremedik bir türlü tekrar tekrar gezmek istedik. En hayran kaldıklarımız Günseli Kapucu, Hikmet Çetinkaya ve Haşim Nur Gürel'e ait olan eserlerdi. Özellikle Günseli Kapucu'nun kapı ve pencere önlerine hayran kaldık o ayrıntılara ve renklere, yastıklara, perdelere, vita tenekesindeki çiçeklere..
Bu güzelliklerden sonra aç olarak eve geldiğimde, yeni yemek kitabımı açtım. Neler var acaba diye.. gerçekten et bölümündeki neredeyse bütün tarifler ilgimi çekti; Sarımsaklı Tavuk, Karabiberli Sığır Fileto, Bernez Soslu Pirzola, Fasulyeli Kuzu Rosto, Maydanozlu Kuzu Pirzola, Frenk Üzümli ve Ahududulu Ördek Göğsü, Böğürtlen Soslu Geyik Eti, Tavşan Yahnisi, Tarhun Otlu Tavuk, Limonlu Tavuk Köftesi ve fotoğraflar yapım aşamalarıyla beraber çok güzel ve iştah açıcı.. Sonuç olarak ben Limonlu ve Ekmek Kıtırlı Tavuk'da karar kıldım (Bu arada reklam yapıyormuş gibi hissetmiyorum çünkü yemek kitabı almaya karar vermek zor iş, içindeki tariflerin nasıl çıkacağı, zevkinize uyup uymayacağı riskli. Elbet bir tarifi beğenir insan ama önemli olan bir yüzde 90 oran tutturmak, değil mi?)
Fotoğrafları gün ışında çekemediğim ve odanın ışıklandırması kötü olduğundan o kadar da güzel değiller ama idare edeceğiz..
LİMONLU VE EKMEK KITIRLI TAVUK
4 Kişilik
{Tarifte doğrudan fırında pişirin diyor ama ben fırın poşetine koyup tavuk piştikten sonra kızarması için poşetten çıkardım. Poşetle çok daha hızlı pişiyor lezzet farkı var mıdır bilemem ama poşetsiz pişiricekseniz 1 saat 30 dakika fırında pişirmeniz lazım.}
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Tavuğu içindeki limonları tercihen çıkartarak veya yanına koyarak bir servis tabağına yanına da ekmekleri alarak yerleştirin. Afiyet olsun! Tavuk ve limon zaten oldukça uyumlu bir ikili, bu tarifte de öyle olmuştu..
Tariflere yaparken karar verdiğim için karar sırasına uygun olarak yazıyorum çorba niye böyle ortada kaldı demeyin o yüzden..
Tavuğu fırına koyduktan sonra bu sefer yeni kitabımın çorbalarına bakmaya başladım, yeni pazar yapılmış taze sebzeler tezgahta sıra sıra diziliyken sebze çorbaları gözüme daha da bir leziz görünmeye başladı(çorbaların hemen hepsi -bouillabaisse dışında, bunu Sahra'ya özel yapıcam bir gün balık çorbası çok sever kendisi:p - sebze çorbası çeşitlerinden oluşuyor bu kitapta). Sonuç olarak her ne kadar yeni pazar yapmış olsak da Fransız çorbalarının sebze çeşitliliğine yetişmemiz mümkün değil ya bir kaç sebzeden ya da bir kaç ottan veya bazıları damak tadıma uymadığından fire vererek; Fesleğen Soslu Sebze Çorbasını yapmaya karar verdim. Ben ekleyemediğim malzemeleri belirterek beraber yazıcam siz belki tam olarak yaparsınız ama bu haliyle de çok lezizdi. Yine bir başka değişiklik herkes tane tane sevmez diye düşünerek çorbayı blenderda çektim yani orijinal hali ince halka ve minik küpler halinde doğranmış sebzelerden ve 1/3 bardak midye makarnadan oluşuyor. Yanında "*" işareti olanlar benim eklemek istemediğim sebzeler. "***" üç yıldız verdiklerim de elimde bulunmadığımdan eklemediklerim yoksa gönlüm eklemek isterdi :).
FESLEĞEN SOSLU SEBZE ÇORBASI
8 Kişilik
Malzemeler;
Fesleğen Sosu için;
Hazırlanışı;
Fesleğen Sosu Yapmak için;
İki fransız yemeğinden sonra özümüze dönerek Yeşil Mercimekli Domatesli Bulgur Pilavı yaptım.
YEŞİL MERCİMEKLİ DOMATESLİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Pilav piştikten sonra yanına güzel bir salata da yaptıktan sonra sofraya oturabiliriz.
9 Comments
Yeni kitabın hayırlı olsun. Tarifler uygulanabilir ve lezzetli görünüyor.
YanıtlaSilHaftasonu kursta öğrendim bende bu fezleğenli sosu çorbaya ve salatalara güzel bir lezzet veriyor.
ellerine sağlık cnm birbirinden lezzetli tarifler.
YanıtlaSilTeşekkürler, Semra ve Neslihan siz de deneyince memnun kalırsınız inşallah tariflerden. Fesleğen sosu salataya da denemeyi düşünüyorum..
YanıtlaSilTarifleriniz hepsi bir birinde güzel ellerinize sağlık. Yeni kitabınızdan yeni tarifleri bekliyorum.
YanıtlaSilslm
YanıtlaSilkitabını güle güle kullan.yeni tariflerini bekliyoruz.çok güzel şeyler yapmışsın.eline sağlık
sevgiler
Eline sağlık İrem,kitaptan yeni tariflerini bekliyoruz :)Sevgiler...
YanıtlaSilvallahi bayılırım bulgur pilavına dayanamadım arkadaş listeme ekledim benim bu blogu her güz görmem lazım.
YanıtlaSilsevgiler
Teşekkürler tekrar.. Hatice arkadaş listeme ekledim demişsin blogun mu var? görünmüyor buradan..
YanıtlaSilbulgur pilavı çok güzel görünüyoo bende denicemm
YanıtlaSil