Yeni 1 Kitap; 3 Tarif

Pazar, Kasım 04, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bugün Tüyap'daki Kitap fuarının son günüydü, arkadaşım sen de gel demese hiç hatırlamıyacaktım bile.. İnsan kitap fuarına gidince o kadar kitabı bir arada görünce bunu da alıyım bu da çok güzelmiş hem fuar fiyatları bunlar bir daha nerede bulucam vs diye kendini kaybedebiliyor biraz.....!!! Boyut yayın grubunun standında Klasörlenmiş bir şekilde Dünya Yemekleri Serisi var. Bu şık klasörün içinde tatlılar, çorbalar gibi bölümler ayrı ayrı fasiküller halinde isterseniz çıkarabiliyorsunuz. Çin, Tayland, Hint, İtalyan ve Fransız mutfakları var.. Önce çin mutfağını almak istiyordum ama içine bakınca pek öyle ilgimi çeken tarifler göremedim. Çin mutfağı diyince bol bol noodle ve onların özel buharda pişmiş ekmekleri geliyor insanın aklına o tarifleri göremeyince Fransız mutfağını almaya karar verdim.. Size de tavsiye edebilirim.. Çok güzel ve kolay tarifler var.. Çorbalar, Salatalar, Hamur İşleri (bu bölümde hemen listeye aldığım iki çörek var), parti yemekleri (bu bölümde kanepe tarzi minik atıştırma çeşitleri var), Sebze Yemekleri, Balık Yemekleri, Et Yemekleri ve Tatlılar olarak 8 fasikülden oluşuyor.

Fuarın kitap bölümünü gezdikten sonra Ressamların ve diğer sanatçıların eserlerini sergiledikleri bölümü gezmeye başladık... O bölümü bitiremedik bir türlü tekrar tekrar gezmek istedik. En hayran kaldıklarımız Günseli Kapucu, Hikmet Çetinkaya ve Haşim Nur Gürel'e ait olan eserlerdi. Özellikle Günseli Kapucu'nun kapı ve pencere önlerine hayran kaldık o ayrıntılara ve renklere, yastıklara, perdelere, vita tenekesindeki çiçeklere..

Bu güzelliklerden sonra aç olarak eve geldiğimde, yeni yemek kitabımı açtım. Neler var acaba diye.. gerçekten et bölümündeki neredeyse bütün tarifler ilgimi çekti; Sarımsaklı Tavuk, Karabiberli Sığır Fileto, Bernez Soslu Pirzola, Fasulyeli Kuzu Rosto, Maydanozlu Kuzu Pirzola, Frenk Üzümli ve Ahududulu Ördek Göğsü, Böğürtlen Soslu Geyik Eti, Tavşan Yahnisi, Tarhun Otlu Tavuk, Limonlu Tavuk Köftesi ve fotoğraflar yapım aşamalarıyla beraber çok güzel ve iştah açıcı.. Sonuç olarak ben Limonlu ve Ekmek Kıtırlı Tavuk'da karar kıldım (Bu arada reklam yapıyormuş gibi hissetmiyorum çünkü yemek kitabı almaya karar vermek zor iş, içindeki tariflerin nasıl çıkacağı, zevkinize uyup uymayacağı riskli. Elbet bir tarifi beğenir insan ama önemli olan bir yüzde 90 oran tutturmak, değil mi?)

Fotoğrafları gün ışında çekemediğim ve odanın ışıklandırması kötü olduğundan o kadar da güzel değiller ama idare edeceğiz..



MONLU VE EKMEK KITIRLI TAVUK

4 Kişilik

{Tarifte doğrudan fırında pişirin diyor ama ben fırın poşetine koyup tavuk piştikten sonra kızarması için poşetten çıkardım. Poşetle çok daha hızlı pişiyor lezzet farkı var mıdır bilemem ama poşetsiz pişiricekseniz 1 saat 30 dakika fırında pişirmeniz lazım.}

Malzemeler;

  • 1 tavuk (ben minik bir tavuk seçmiştim)
  • 1 kuru soğan, halka doğranmış
  • Zeytinyağı
  • Tuz, Karabiber
  • 2 limon (Yarım limon ancak sığdı bizim tavuğa)
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 4-5 dilim bayat ekmek


  • Hazırlanışı;
    1. Fırını önceden 220C derece ısıtın. Tavuğu fazla yağlarını ve içindeki fazlalıkları temizleyip güzelce yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın.
    2. Soğanları küçük bir tavada 3 kaşık zeytinyağı ile 1-2 dakika kavurun. Tepside pişiricekseniz tepsiye soğanları yayın eğer fırın poşeti kullanıcaksanız torbanın içine soğanları yerleştirin.
    3. Tavuğun içine dilimlediğiniz limonları doldurun ve bacaklarını bağlayıp kanatlarını gövdesinin altına sıkıştırın. Tuz ve karabiberler ovun. Tavuğun etrafını erimiş tereyağı ile fırçalayın ve soğanların üzerine yerleştirin. Eğer torba kullandıysanız ağzını bağlayıp iğneyle bir kaç yerinden delin ve fırına verin.
    4. Poşet kullananlar için; tavuk piştikten sonra kızarması için poşetten çıkarıp tepsiye yerleştirin ve üzerini tekrar erimiş tereyağı ile fırçalayın, tereyağı güzel kızarmasında büyük bir etken. 10 - 15 dk güzelce kızarana kadar fırında pişirmeye devam edin.
    5. Tavuk fırında pişerken, ekmek dilimlerini küp küp doğrayın. Bir tavada 2 çorba kaşığı zeytinyağını kızdırın ve ekmekleri içine atıp hafif kahverengi olana kadar kızartın. Ekmekler kızardıktan sonra ocağı kapatık tuz ve karabiber serpin ve ekmekleri kırmadan tavayı biraz sallayarak karıştırın ("toss" deniyor ingilizce tariflerde bu olaya).


    Tavuğu içindeki limonları tercihen çıkartarak veya yanına koyarak bir servis tabağına yanına da ekmekleri alarak yerleştirin. Afiyet olsun! Tavuk ve limon zaten oldukça uyumlu bir ikili, bu tarifte de öyle olmuştu..



    Tariflere yaparken karar verdiğim için karar sırasına uygun olarak yazıyorum çorba niye böyle ortada kaldı demeyin o yüzden..

    Tavuğu fırına koyduktan sonra bu sefer yeni kitabımın çorbalarına bakmaya başladım, yeni pazar yapılmış taze sebzeler tezgahta sıra sıra diziliyken sebze çorbaları gözüme daha da bir leziz görünmeye başladı(çorbaların hemen hepsi -bouillabaisse dışında, bunu Sahra'ya özel yapıcam bir gün balık çorbası çok sever kendisi:p - sebze çorbası çeşitlerinden oluşuyor bu kitapta). Sonuç olarak her ne kadar yeni pazar yapmış olsak da Fransız çorbalarının sebze çeşitliliğine yetişmemiz mümkün değil ya bir kaç sebzeden ya da bir kaç ottan veya bazıları damak tadıma uymadığından fire vererek; Fesleğen Soslu Sebze Çorbasını yapmaya karar verdim. Ben ekleyemediğim malzemeleri belirterek beraber yazıcam siz belki tam olarak yaparsınız ama bu haliyle de çok lezizdi. Yine bir başka değişiklik herkes tane tane sevmez diye düşünerek çorbayı blenderda çektim yani orijinal hali ince halka ve minik küpler halinde doğranmış sebzelerden ve 1/3 bardak midye makarnadan oluşuyor. Yanında "*" işareti olanlar benim eklemek istemediğim sebzeler. "***" üç yıldız verdiklerim de elimde bulunmadığımdan eklemediklerim yoksa gönlüm eklemek isterdi :).

    FESLEĞEN SOSLU SEBZE ÇORBASI

    8 Kişilik

    Malzemeler;

  • 2 orta boy soğan
  • 1 pırasa ***
  • 3 dal taze maydanoz
  • 1 büyük dal taze biberiye ***
  • 1 büyük dal mercanköşk ***
  • 1 büyük dal taze kekik
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 defne yaprağı
  • 375 gr küçük küpler halinde kesilmiş bal kabağı *
  • 250 gr küçük küpler halinde kesilmiş patates
  • 1 havuç uzunlamasına kesilmiş ve ince ince dilimlenmiş
  • 2 dolmalık kabak, havuç gibi dilimleyin
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8 su bardağı su veya sebze suyu
  • 1/2 su bardağı iri fasulye *
  • 1/2 su bardağı bezelye ***
  • 2 domates, soyulmuş ve küp doğranmış
  • 1/2 su bardağı midye makarna***

    Fesleğen Sosu için;

  • 1/2 su bardağı taze fesleğen
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1/3 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 1/3 su bardağı zeytinyağı


  • Hazırlanışı;
    1. Soğanları ve pırasayı ince ince kıyın. Derin bir çorba tenceresinde zeytinyağını kızdırın soğan ve pırasayı ilave ederek 1-2 dakika soteleyin. 10 dk kadar kısık ateşte pişirin.
    2. Maydanoz, kekik, biberiye ve mercanköşkü bir iple bağlayın.
    3. Doğranmış bal kabağı, patates, havuç, dolmalık kabak, tuzu, suyu, defne yaprağını ve bağlanmış otları tencereye koyup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
    4. Sebzeler yumuşadıktan sonra iri fasulyeleri, bezelyeleri, domatesi ve makarnayı ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 15 dakika daha pişirin. Defne yaprağı ve otları çıkarın (ben bu noktada blenderla haşince sebzeleri püre haline getirdim).

      Fesleğen Sosu Yapmak için;

    5. Fesleğeni, sarımsağı, karabiberi ve peyniri blender'da 20 dk çekin. Zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Karışımı bir süre buzdolabında bekletin. Sıcak çorbanıza 1 - 2 tatlı kaşığı kadar ekleyip karıştırın. İlk etapta katı görünse de sıcak çorbanın içinde hemen eriyor peynirden dolayı. Fesleğen çorbaya ayrıca güzel bir lezzet veriyor.




    İki fransız yemeğinden sonra özümüze dönerek Yeşil Mercimekli Domatesli Bulgur Pilavı yaptım.

    YEŞİL MERMEK DOMATES BULGURLAVI

    Malzemeler;

  • 2 su bardağı bulgur, seçilmiş ve yıkanmış
  • 1 büyük domates, soyulmuş küp doğranmış
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 küçük kuru soğan, küp doğranmış
  • 1 diş sarımsak, ince doğranmış
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 3 çorba kaşığı tereyağı

    Hazırlanışı;
    1. Tereyağını pilav tenceresinde eritip soğan ve sarımsağı 1-2 dakika soteleyin.
    2. Küp doğranmış domatesleri ekleyip suyunu çekene kadar kavurun, ardından salçayı ekleyip karıştırın.
    3. Yeşil mercimeği ve bulguru ilave edin. Tuzu ve biberleri ilave edip karıştırın.
    4. Sıcak su (ne kadar sıcak su koyduğumu bilemiyorum göz kararı koydum çünkü en kısa zamanda gerekli miktarı ekliyeceğim zaten tecrübeli olanlar bilir ama hiç yapmayan biri için bu "göz kararı" miktarının ne kötü bir şey olduğunu bilirim.)


    Pilav piştikten sonra yanına güzel bir salata da yaptıktan sonra sofraya oturabiliriz.
  • You Might Also Like

    9 Comments

    1. Yeni kitabın hayırlı olsun. Tarifler uygulanabilir ve lezzetli görünüyor.

      Haftasonu kursta öğrendim bende bu fezleğenli sosu çorbaya ve salatalara güzel bir lezzet veriyor.

      YanıtlaSil
    2. ellerine sağlık cnm birbirinden lezzetli tarifler.

      YanıtlaSil
    3. Teşekkürler, Semra ve Neslihan siz de deneyince memnun kalırsınız inşallah tariflerden. Fesleğen sosu salataya da denemeyi düşünüyorum..

      YanıtlaSil
    4. Tarifleriniz hepsi bir birinde güzel ellerinize sağlık. Yeni kitabınızdan yeni tarifleri bekliyorum.

      YanıtlaSil
    5. slm
      kitabını güle güle kullan.yeni tariflerini bekliyoruz.çok güzel şeyler yapmışsın.eline sağlık
      sevgiler

      YanıtlaSil
    6. Eline sağlık İrem,kitaptan yeni tariflerini bekliyoruz :)Sevgiler...

      YanıtlaSil
    7. vallahi bayılırım bulgur pilavına dayanamadım arkadaş listeme ekledim benim bu blogu her güz görmem lazım.
      sevgiler

      YanıtlaSil
    8. Teşekkürler tekrar.. Hatice arkadaş listeme ekledim demişsin blogun mu var? görünmüyor buradan..

      YanıtlaSil
    9. bulgur pilavı çok güzel görünüyoo bende denicemm

      YanıtlaSil

    Subscribe