Cumartesi, Temmuz 07, 2007

Jamie Oliver'dan Pancake Tarifi





En sonunda bir pancake tarifi ekliyorum. Çok yaptığım ama sıcak sıcak yendiği için bir türlü güzel fotoğrafını çekip de ekleyemediğim bir tarifti bu.. Bir kaç farklı tarif denedim ama bu şimdiye kadar denediğim en güzel en pufur pancake tarifi... Yapımı birazcık uğraştırıcı ama sonuç kesinlikle değdi! Geçenlerde uzun zamandır istediğim kitaplardan bir liste oluşturup internetten siparişimi verdim, Jamie Oliver'ın kitaplarını da almak istiyordum ama tariflerini hiç denemeden kocaman bir kitabı almak istemedim. Minik bir cep kitabına rastladım; "Something For The Weekend", 64 sayfalık. İşte bu kitaptan denediğim ilk tarif, ve sonuç çok güzel.. Diğer kitaplara yönelebilirim artık.

Malzemeler;


  • 3 büyük yumurta




  • 115g un




  • 1 tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozu




  • 140ml süt




  • Bir fiske tuz




  • 4 tatlı kaşığı toz şeker (aslında tarifte şeker yok ama ben pancakei tatlı sevdiğim için biraz katmak istedim, siz kullanmayabilirsiniz)

    Hazırlanışı;





    1. Yumurtaların sarısını bir çırpma kabını akını başka bir çırpma kabına ayırın (Akını ayırırken sarısından hiç bulaşmaması lazım, veya kap kesinlikle ıslak olmamalı vs. gibi şeylere dikkat edin).
    2. Yumurta sarılarının olduğu kaba eğer şeker ekleyecekseniz önce şekerleri katıp, 2 dk kadar mikserle çırpın. Daha sonra sütü ekleyin. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve pürüzsüz oluncaya kadar çırpın, yaklaşık 1 dk.
    3. Akların olduğu kaba bir fiske tuz atın ve kuru ve temiz bir çırpma teliyle yavaş yavaş çırpmaya başlayın (ben çırpma teli kullandım, isterseniz siz mikserin tellerini yıkayıp kurulayıp mikserle de çırpabilirsiniz). Yumurta akını köpürüp katılaşana kadar ritmik bir şekilde çırpmaya devam edin. Aklar yaklaşık 4-5 dk sonra katılaşıyorlar ve çırpma telini köpüğe batırıp çıkardığınızda teli dik bir şekilde tutarken köpükten bir tepecik oluşuyor. Bu tepecik oluşana kadar çırpmak lazım ve bir kere oluştuktan sonra çırpma işlemini bırakın. Bu köpük hadisesini ayrıntılı sufle yapımıyla beraber ileride anlatıcam inşallah.
    4. Yumurta aklarını unlu karışıma dikkatli bir şekilde bir spatulayla karıştırarak ekleyin, çok fazla karıştırmayın, mümkün olduğunca geniş hareketlerle spatulayı kullanın.
    5. Teflon bir tavaya çok az zeytinyağı veya herhangi bir sıvıyağ dökün ve her tarafına yayın. Ocağın altını açın 1 dk tavanın iyice ısınmasını bekleyin ve ocağın altını kısın. Küçük boy bir kepçeyle hamurdan alın, kepçenin tamamını doldurmayın. Tavaya düzgün bir şekilde hamuru dökün ve kepçenin tersiyle hafifçe yayın, 1/2 cm kalınlığında olsun. Benim tavam geniş olduğu için 3 pancake i bir tavada pişirdim. Hamur tavaya konduktan sonra hemen kabarmaya başlıyor. Ve eğer tava çok kızgınsa çabuk kızarıyor. Benim gibi ilk 3 taneyi yakmayın. Geniş bir spatulayla kenarlarının kızardığını görünce ters çevirip diğer tarafını da kızartın.
    6. Eğer pancake'e bir şey eklemek istiyorsanız, ilk tarafı kızarırken kızarmamış yüzeye çikolata parçası, böğürtlen, muz, eğer şekersiz yaptıysanız, peynir vb. canınız ne isterse deneyebilirsiniz. Ben bir şey koymadım reçelle yemeyi daha çok seviyorum. Malzemeyi serpiştirdikten sonra spatulayla çevirip kızarmamış tarafı kızartın.
    7. İki tarafı da kızarmış pancakeleri bir tabağa alıp üzerine tereyağı ve reçel & bal dökerek yiyebilirsiniz, afiyet olsuuunn..
    Not: Açıkcası "Ay bu bizim bildiğimiz krep işte!!" lafını duymaktan gına geldi. Eğer sizin bildiğiniz krep yukarıda fotoğraftaki gibi kabarık "mini kekler" gibi oluyorsa üzgünüm ama bu zamana kadar yanlış yapıyormuşsunuz genel olarak krep ince olur ve kesinlikle pancake'e benzemez. Biri Fransız Mutfağından, biri Amerikan Mutfağından.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...