Cumartesi, Eylül 15, 2007

Zeytinli Kekikli Ekmek

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu tarifi
Esse'nin online kataloğuna bakarken görmüştüm. Ekmek makinaları ilk çıktığında teyzemin hediye ettiği bir ekmek makinam vardı. O zamanlar bazı nedenlerden ötürü dışarıda satılan ekmek ve benzeri ürünleri yemediğim için ekmeksiz bir yaşam sergilerken çok kullanıyordum ama sonradan güvendiğim yerlerden ekmek alıp yemeğe başlayınca makina da bir köşede kaldı. Bu tarifi görünce tekrar yapıyım dedim ama sonuç hüsran... makina ilk yoğurma aşamasında garip sesler çıkararak bozuldu hamur elimde kaldı mecbur kendim mayalandırıp fırında pişirdim ama tabii güzel olmadı. Neyse ekmek makinalarını araştırırken Essenso ekmek makinası indirime girdi ben de dün kendime bir tane aldım. Aslında özellikleri arasında tek ilgimi çeken çift yoğurma bıçağı ve siyah - gri rengiydi yani hııım bu çok iyi bir makinadır diyerek almadım ama deneme amaçlı sahura yaptığım ekmekle yüzümü kara çıkarmadı, ekmeğim çok güzel oldu. Yani tavsiye edebilirim... bilmiyorum başka çift yoğurma bıçaklı makinalar var mı? Ama ekmeğim sanırım bu sayede ortası çökmedi. Çünkü hamuru iki tarafa da eşit oranda dağıtıyor ve pişirme kalıbının dikdörtgen olması da ayrı güzel; eski makinamın kareydi ve ekmekler küp şeklinde oluyordu bu uzun kalıp daha çok hoşuma gitti. Daha bir loaf - somun havası oluyor ekmeklerde.. Fotoğrafa bakıp bu ekmeğin neresi dikdörtgen demeyiniz çünkü yarısı sahurda babam ve benim tarafımdan sıcak sıcak yendiği için kalan kısmını az önce dilimleyip fotoğrafını çektim. Rengini medium yaptım, kalın ve çıtır çıtır bir kabuğu vardı sahurda ama kurumaması için sardığımdan şimdi yumuşamış.

1. Basic (Temel Program), Renk - Medium (orta)

Malzemeler;

  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 kap ılık su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş
  • 3 + 3/4 kap un
  • 1/4 kap ılık süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 tatlı kaşığı toz maya
  • 1 kap doğranmış siyah veya biberli yeşil zeytin (ben sadece yeşil zeytin kullandım, çekirdeği ayıklanmış siyah zeytin var mı acaba marketlerde?)

    Hazırlanışı;
    1. Zeytinyağı ve pul biberi bir tavada karıştırarak bir dakika kadar ısıtın ve erimiş tereyağını ve kekiği ekleyip karıştırın, ocaktan alıp pişirme kalıbına dökün.
    2. Süt ve ılık suyu ekleyin. Unu sıvı malzemenin her yerini kaplıyacak şekilde ekleyin.
    3. Kenarlara şeker ve tuzu serpin. Unun ortasına mayayı ekleyin. Makinanın kapağını kapatıp 1 numaralı ayarda medium renkte pişirmek üzere çalıştırın. Yarım saat sonra uyarı sesi geldiğinde doğranmış zeytinleri ekleyin.


    Not: Bir de makinanın içinden ölçü kaplarının yanında bir kanca çıktı katalogda da yazmıyor ne işe yaradığını bilen varsa yazarsa memnun olurum :). Uzunca inceledim ama ekmeğe batırıp çıkarmak için mi acaba?
  • LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...