Perşembe, Eylül 02, 2010

Elmalı, Vişneli Potpie {Kase Turtası}


Geçen gün arkadaşım iftara geldiğinde tatlı olarak ne yapalım diye düşünürken önce onun klasik elmalı turtasından istemiştim sonra vazgeçip yeni bir elmalı pasta denemeye karar verdim. Hamuru az meyvesi bol bir tatlı olduğu için iftar sonrası çayla harika gidiyor. Aşağıdaki tarifin uzunluğundan gözünüz korkmasın. İki farklı hamur tarifi verdiğim için uzun oldu. Teknik olarak meyve harçlarını harmanlayıp ayrı ayrı pişirmek ve hamurunu yoğurmaktan ibaret çok basit ve kolay bir tarif.

4 adet 7cm çapında sufle kabı için;

Malzemeler;

Elmalar için;


  • 2 küçük elma, çekirdekleri çıkartılmış, soyulmuş, ince dilimlenmiş
  • 1/8 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası, silme
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/8 tatlı kaşığı muskat, taze rendelenmiş

Vişneler için;

  • 1/2 su bardağı vişne, çekirdekleri çıkartılmış
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
Malzemeler hakkında: Elmalar için çok az kızarmış sarımsı renkte köy elmasına benzer yumuşak ve sulu bir elma kullandım. Muskatı bütün halinde alıp kullanacağım zaman minik mutfak rendesiyle tarifteki miktara göre rendeliyorum. Çünkü önceden rendelenmişler tadını ve kokusunu kaybediyorlar. Harçların içine konulacak nişasta ise tarifte "mısır nişastası" verilmişti. Ama bizde kalmadığı için ben buğday nişastası kullandım. Tarif Amerikalıların kullandığı bir tarif olduğundan ve orada mısır, buğdaya oranla daha sık kullanıldığından genelde mısır nişastası tavsiye edildiğini düşünüyorum. Nişasta kullanımının amacı harcın suyunun jöleleşmesini sağlamak ve suyun hamurdan taşmasını engellemek.


Hamuru için: İki çeşit tarifimiz var damak tadınıza hangisi daha uygunsa onu kullanabilirsiniz. Helvamsı, kuru ve kıtır bir hamur istiyorsanız potpie crust tarifini veya daha kurabiyemsi bir hamur tercih ederseniz klasik ağızda dağılan elmalı pasta hamuru tarifini deneyebilirsiniz.

Potpie Crust;

  • 1 1/4 su bardağı un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 8 yemek kaşığı tereyağı, küp küp doğranmış, buzdolabında soğutulmuş
  • 2 yemek kaşığı buz gibi su
 
Klasik Elmalı Pasta Hamuru;

  • 100gr tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1/4 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un (yumuşak ve yapışmayan bir hamur olucak)

  • Üzerine sürmek için 1 tatlı kaşığı su ile çırpılmış 1 yumurtanın akı





Hazırlanışı;

Elmalı Harç;

Aslında bu harcı ateş üzerinde Dutch Oven denilen demirden bir tencerede ağır ağır pişirmek lazım. Ama namümkün bir durum benim için :). Mecburen normal bir tencerede ocakta pişirdim.

Elmaları, şekeri, tarçını, muskatı, nişastayı, limon suyunu güzelce harmanlayın ve orta hararetli ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Ben elmaları çok ezilmiş sevmediğim için hafif diri kalıcak şekilde pişirdim.

Vişneli Harç;

Nişasta dışındaki malzemeleri karıştırıp pişirin.
Vişne kaynamaya başladığında, nişastayı bir kaşık soğuk suyun içinde çözdürün ve kaynayan vişnelere katın. Vişnelerin suyu jöleleşip hafif kıvamlı hale gelene kadar pişirin. Yaklaşık 5 dakika yeterli.

Pişen harçları karıştırın ve kaselere doldurun.

Potpie Crust;


  1. Mutfak robotunun hamur yoğurma aparatıyla un, şeker, tuzu karıştırın.
  2. Tereyağını ekleyin ve yaklaşık 10 kez pulse tuşuna basarak unlu karışım ve tereyağını karıştırın. Kırıntı haline gelicektir.
  3. Buz gibi suyu ekleyip pulse tuşuna 1-2 kez basın. Eğer hamur hala kırıntı gibiyse ve birbirini hala tutmuyorsa 1 yemek kaşığı daha soğuk su ekleyerek karıştırın. Elinize aldığınızda birbirini tutmalı ama yapış yapış olmamalı ve önemli nokta tereyağının hamurun içinde erimemesi ve soğukluğunu koruması. Bu nedenle hamurla elinizde pek fazla oynamayın hatta elinizi soğuk suyla soğutup kurulayın ondan sonra hamura şekil verin.
  4. Hamuru dört parçaya bölün ve merdaneyle kaselerin üzerine kapak olucak yuvarlaklar haline getirin.
  5. Kaselere doldurduğunuz meyve harcının üzerine kapatın.
  6. Eğer hamurunuz arttıysa kurabiye kalıplarıyla şekiller kesip kapak olarak kullandığınız hamurun üzerine şekiller yerleştirebilirsiniz.

Klasik Elmalı Pasta Hamuru;

  1. Un dışındaki malzemeleri yoğurup karıştırın.
  2. Yumuşak ama yapışmayan hamur kıvamını tutturmak için unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
  3. Hamuru merdaneyle açıp kaselerinize göre kesin ve kapatın. Yine üzerine şekiller kesip yerleştirebilirsiniz.
  4. Fırına vermeden önce suyla çırpılmış yumurta akını bir fırçayla hamurun üzerine sürün.

Ben hamur olarak elmalı pasta hamurunu kullandım bir dahaki sefere potpie crust'ı kullanıcam. İkisi de ayrı leziz. Kaselere hamuru kapatmadan önce meyvelerin üzerine birer çay kaşığı tereyağı koyabilirsiniz.

Kaseleri üzerindeki hamur pembeleşince fırından çıkarabilirsiniz. Servis ederken isterseniz üzerine veya yanına birer küçük top çikolata parçalı ve vişneli dondurma koyabilirsiniz. Kaselerden kaşıkla yenilen elmalı pastanın lezzeti de ayrı güzel oluyormuş.


Afiyet olsun,
İrem

1 yorum:

  1. Şu görüntü karşısında , iştah artmaması imkansız..
    Enfes duruyor :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...