Escalivada {Escalivar}
Salı, Ağustos 15, 2006
"Bu kez Katalonyadayız; İspanya'nın kuzey doğusunda özerkliğini yakın geçmişte kazanmış bu şirin ülkenin başkenti ise Barcelona, şu an arkamızda gördüğünüz bina günümüz parlomento binası birazdan şehrin en güzel "Escalivada" yapan restaurantına gidip bu şahane salatayı tadabileceğiz; önümüzdeki programdaysa Fransa'nın Ratatouille'inin tarifini orijinal Fransız şeflerden sizler için alıcam..." şeklinde gezerek bir Katalonya belgeseli sunmak isterdim ama şu an sadece Williams-Sonoma'da bulduğum Escalivada'nın tarifini yazabiliyorum.
Bu ayın etkinliğini çok sevdim, en sevdiğim şey salataların tema olması harika..
Escalivar olarak da bilinen Escalivada aslında Katalonya mutfağından geliyor. Escalivar; "kızgın külde pişirmek" demek, yani bildiğimiz "közlemek". Aslında Ratatouille'e çok benziyor, bazı yazarlar Escalivada'ya Katalonya tarzı Ratatouille de derlermiş. Escalivada'nın başka yapım tarzları var mı diye araştırırken Wikipedia'da aslında Ratatouille'den ziyade "Mishwiyya" denilen bir Tunus salatasına benzediğini yazıyordu. Ratatouille'i zaten yapmıştım bir de karşımıza mishwiyya çıktı bunu da yapıcam galiba (Tunus diyor hem de karşı konulamaz) ama bu araştırma işine bir son veriyorum çünkü salata yapmanın sonu gelmiyecek yoksa. Ayrıca ratatouille'e daha çok benziyor çünkü mishwiyya'da patlıcan yok.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
2 Comments
Sosuna bir cay kasigi kadar toz seker ekleyip erimesini saglayarak salataya eklediginizde sanirim escalivadayi cok daha hos bulacaksiniz.
YanıtlaSilSelam,
YanıtlaSilBU SALATA TAM BENLİK,BENİM İÇİN SUPER BİR ANA YEMEK BİLE OLUR.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.
SEVGİLER