Perşembe, Nisan 27, 2006

İçli Köfte


Bu içli köfte zannedersem yetim. Neden derseniz yetim çocuğun annesi olmayınca herkesin kalbine bir merhamet gelir, şefkatle sarılıp sahiplenilirmiş.
Türkiye'nin yarısı içli köfte bizim yemeğimiz der. İrili, ufaklı, etli, etsiz, haşlama ve kızartma bir çok çeşiti vardır. Malzemeler değişir isim değişmez. İstisnalar kaideyi bozmaz bir tek Mersin ve civarında analı, kızlı olarak ismlendirildiğini duydum. Neyse bu köfte daha fazla içlenmeden tarife geçelim;

Malzemeler:


    İç malzemesi:

  • 1 kg. yağlı kıyma
  • 5 kuru soğan
  • 500 gr. tereyağ
  • 300 gr. ceviz (iri çekilmiş)
  • 1 demet maydanoz(ince kıyılmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz



İçinin hazırlanışı:


  1. Soğanlar soyulur, ince kıyılır. Bir tencerede tereyağ eritilir. Soğanlar ilave edilir hafif pembe kavrulur.
  2. Salçalar ilave edilir, karıştırılır. Kıyma ilave edilir. Suyunu çekince baharatlar ilave edilir karıştırılır. Ateşten alınır.
  3. Ilınınca ceviz ve maydanoz ilave edilir. Soğumaya bırakılır.


Dış malzemesi:


  • 500 gr. dana kıyma(yağsız,iki kere çekilmiş)
  • 500 gr. ince çiğ köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 2 yumurta
  • Tuz


Hazırlanışı:


  1. İnce bulgur, yağsız kıyma, salçalar ve baharatlar arada su serperek yoğrulur.
  2. Yumurtalar ilave edilip, on dakika kadar yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alıp ıslak avuç içinde önce yuvarlak veya yumurta şekli verilip baş parmak yardımıyla ortası açılır.
  3. Donmuş içten koyulur. (hazırlanan içi ceviz büyüklüğünde bölüp bu şekille dondurunca kolay oluyor)Ağzı kapatılıp düzeltilir.
  4. Kaynar tuzlu suda haşlanır. Kızartma severseniz ki güzel oluyor çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.



Not:Yakında yapım aşamasındaki resimlerimizide ekleriz

4 yorum:

  1. hımm içli köfteye bayılırım, hemde şöyle yeni pişmiş çıtır çıtır olacak. :)

    YanıtlaSil
  2. tabii çıtır çıtır olan güzeldir ama bence haşlanmış ta güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  3. bu tariften kaç tane çıkıyor acaba ilk defa deniyeceğim püf noktası varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu tariften yaklaşık 50 - 60 tane çıkıyor olması lazım siz yarım ölçü yaparsanız ilk defa için daha iyi olur :) Dış malzemesini iyice yoğurmak lazım bunu bir mutfak robotunda da yapabilirsiniz. Bulgur ve et birleşip şekil alır hale gelene kadar robotta çekebilirsiniz. Şekil verirken de elinizi ıslatırsanız daha rahat ederseniz.

      Kolay gelsin.

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...