Cuma, Eylül 15, 2006

Lasagne di Magro {Etsiz Lazanya}


Kuzey İtalya'da lazanya genellikle besciamella (beyaz bir sos) ve etle {ragù} ile yapılırmış. Güney'de ise besciamella sosunun yerine ricotta ve mozarella peynirleri et yerineyse bol domates sosu kullanılırmış.
Ricotta ve mozarella peynirleri maalesef elimin altında olmadığından kaşar peyniri kullandım. Ricotta yerine lor koysam mı diye düşündüm ama cesaret edemedim. Lazanyalar da taze lazanya {fresca lasagne} oldular. Makarna makinem olmadığından elimde açıp cetvelle ölçüp biçerek kestim. Tarife geçelim;

Malzemeler;

Sos için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yenek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kuru soğan, küp küp doğranmış
  • 5 domates, soyulmuş küp küp doğranmış
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • 5-6 taze fesleğen yaprağı, doğranmış

  • 8 lazanya yaprağı (ben küçük bir borcamda yaptım)

    Harcı için;

  • 1 yumurta
  • 3 su bardağı ricotta peyniri
  • 1/4 bardak kıyılmış maydanoz
  • Tuz ve çekilmiş karabiber
  • 1 bardak rendelenmiş parmigiano peyniri
  • 200 gr. mozzarella peyniri, ince dilimlenmiş

    Hazırlanışı;
    1. Sosu yapmak için, büyük bir sos tavasında, orta ateşte, tereyağını eritin ve zeytinyağını ekleyin. Soğanları koyup soteleyin, yaklaşık 5 dakika.
    2. Domatesleri ve tuzu ekleyin. Ara sıra karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın, yaklaşık 45 dakika.
    3. Fesleğen ve biberi ekleyin.
    4. Oda sıcaklığına soğuması için bir kenara alın.

    5. Harcı yapmak için; bir kasede yumurtayı hafifçe çırpın. Ricotta, maydanoz, tuz ve biberi ekleyin, karıştırın.

    6. Lazanyaları tuzlu kaynar suya teker teker atın. Birbirine yapışmamasına dikkat edin.
    7. Yaklaşık 1 dakika kaynattıktan sonra sıcak sudan çıkarıp soğuk suya atın. Elinizle hafifçe sıkarak ve temiz bir tülbentle suyunu almaya çalışın.

    8. Fırını 190 derece ısıtın.

    9. 22 cm x 12 cm'lik bir borcamın en altına domates sosun 1/4 bardağını dökün ve yayın.
    10. Üzerine bir sıra lazanya yerleştirin. Ricotta peynir karışımından bu ilk lazanya katının üzerine yayın, parmigiano-Reggiano peynirlerinden serpin. Mozzarella peynir dilimlerinden koyun.
    11. Bir sıra daha lazanya yapraklarından yerleştirin ve domates sosundan dökün.
    12. Tekrar lazanyalardan yerleştirin ve aynı şekilde peynirleri serpin.
    13. Son sıra olarak tekrar lazanyaları yerleştirin. Biraz domates sosundan dökün ve en üste mozzarella peynir dilimlerini yerleştirin.
    14. Sos kaynayana ve peynirler kızarana kadar fırında pişirin, yaklaşık 45 dakika.
  • 3 yorum:

    1. Irem merhaba,
      Son sfora ve makarnalar tablo gibi. Lazanyayida kendin acmissin, ne guzel ellerine saglik.
      Ricotta yerine loru kullanabilirdin bence. Hatta biraz maydanoz dograyip karistirarak ve biraz da tereyag ilavesiyle cok yakisirdi lazanyaya..

      YanıtlaSil
    2. Teşekkürler.. bir dahaki sefere kullanıcam. makarna hamuru sert bir hamur ellerim acıdı biraz açarken açıkcası en kısa zamanda bir makarna makinesi almak lazım.

      YanıtlaSil
    3. merhabalar lazanya cok guzel gorunuyor ama Lasagne di Magro nun anlami etsiz lazanya degil yagsiz lazanya demek:))

      YanıtlaSil

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...