Pazartesi, Kasım 13, 2006

Kumpir - YE#16 {Patates}

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Patates etkinliği için ikinci olarak kumpir yaptım çok da farklı bir tarif değil farkındayım ama herkesin kendine özgü püf noktaları olur diyerek ekliyorum.

Malzemeler;

Patatesi için;

  • 5 büyük patates
  • Tereyağı
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Alüminyum folyo

    Aperitifleri için;

    Mor Lahana Salatası;

  • İnce kıyılmış mor lahana
  • Sirke
  • Tuz
  • İki diş sarımsak

    Rus Salatası;

  • 1 büyük konserve karışık garnitür
  • Mayonez

    Salçalı sosis;

  • 4 sosis, ince doğranmış
  • Salça
  • Tereyağı, tuz, eğer isterseniz baharat

    İlaveten;

  • Zeytin, çekirdekleri çıkartılmış ve ince doğranmış
  • Haşlanmış veya konserve mısır
  • İnce kıyılmış göbek marul
  • Kornişon turşu, ince doğranmış
  • Mayonez
  • Ketçap

    ...ve istediğiniz bütün salata vb. mantarlı tavuklu, ton balıklı hatta taco'lu bile yapılıyor ama onları özel bir şekilde yapıp eklemek istiyorum.

    Hazırlanışı;

    Patates için;
    1. Patatesleri tek tek alüminyum folyoya sarın ve bir kaç yerini bıçakla delin. 280 derece ısıtılmış fırında 1,5 saat pişirin. Arada bıçak batırarak kontrol edin içi iyice yumuşayana kadar fırında bırakın. Eğer imkanınız varsa külde pişirirseniz tabii daha lezzetli olur.
    2. İyice yumuşadığından emin olduğunuz patatesleri fırından çıkarıp folyosunu düzgün bir şekilde açın ve kenarlarını kıvırarak tabak şekli verin veya atın.
    3. Patatesin üst kısmını bıçakla dörde böler gibi çizin. Çiziklerin ucundan tutarak kabuğunu kenara doğru ayırıp üstünü açın.
    4. Bıçakla patatesi enine ve boyuna sık sık çizgilerle kesin.
    5. Tuz serpin, istediğiniz miktarda tereyağını ve kaşar rendesini ekleyip bir çatalla fazla dağıtmayarak alttaki kabuğa zarar vermeden ezerek püre haline getirin. Diğer patatesleri yaparken soğumaması içi hala sıcak olan fırına koyun. Bütün patatesleri aynı şekilde yapın.


    Aperitifler;
    1. Mor Lahana Salatası; İnce kıyılmış lahanaları tuzla ovduktan sonra bir kasede bütün halinde iki diş sarımsağı ve ağız tadınıza göre sirkeyi karıştırıp 1 saat kadar bekletin. İsterseniz bu karışımı kavanoza basarak aylarca buzdolabında saklayabilir ve istediğiniz zaman çıkarıp kullanabilirsiniz. Patatesleri fırına koyduktan sonra yapsanız da olur.
    2. Rus Salatası; Garnitürün suyunu süzüp temiz sudan geçirip süzdükten sonra mayonezle karıştırın.
    3. Salçalı sosis; Tereyağını bir tavada eritin içine bir kaşık salça biraz tuz ve istediğiniz baharatı atın biraz kavurun. Doğranmış sosisleri de ekleyip 5-10 dakika kavurarak pişirin.
    4. İnce kıyılmış göbek marulu, zeytini, mısırı ve diğer salataları vs. ayrı kaplara alıp servise hazır hale getirin.

    5. Hazırlanan kumpir patateslere salatalarınızı istediğiniz şekilde yerleştirip servis yapabilirsiniz.
  • 2 yorum:

    1. Etkinlik safasina bakarkentarifin esimin dikkatini cekti, cokhos gorunuyor dedi:) Demek oluyor ki deneyeegiz bir ara!
      Ellerine saglik

      YanıtlaSil
    2. jAfiyet olsun şimdiden :)

      YanıtlaSil

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...