Baklava (1)
Pazartesi, Ocak 22, 2007© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Bir tanıdık (aslında elimizden ne geldiyse yaptık bir türlü tanıyamadık)"canım sıkıldı kalktım mutfağa geçtim bir tepsi baklava yaptım" diyince içimden yazık sana Sahra dedim sen iki senedir tarifi yazamıyorsun ve yazmaya başladım buyrun bulabildiğim baklava hikayesi;
Baklavanın Tarihi Asurlar'a kadar uzanır ancak bu tatlı, iki hamur arasına kuru meyvelerin serpiştirilip, fırında pişirilmesiyle yapılıyordu. Bu baklava dünyanın çeşitli ulusları tarafından çok sevildi ve değişik şekillerde yapıldı.
Osmanlı'da Baklava
Halk arasında çok sevilen baklavanın ünü zamanla Osmanlı Sarayı'na kadar uzanmış; bayram, düğün ve özel kutlama sofralarında mutlaka yer almıştır. Hatta baklava yapımı o kadar ciddiye alınmış ki, 17. yüzyıl sonlarında Saray'da baklava alayı oluşturulmuştur. Saray?da baklavanın önemi, konaklardaki gibi sadece zenginlik ve ince zevk alameti sayılmasından değil, aynı zamanda devlet törelerine girmiş olmasındandı. 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneği, bunun en belirgin örneğidir. Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak, Saray?dan Yeniçeri Ocağı?na baklava giderdi. Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve Saray mutfağı önünde dizilirdi. Silahtar Ağa, bir numaralı yeniçeri olan padişah adına ilk siniyi teslim aldıktan sonra, diğer sinilerin her birini ikişer asker nizami olarak yüklenirdi. Her bölüğün amirleri önde, baklava sinilerini taşıyanlar arkada, açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru yürüyüşe geçerlerdi
Dünyada Baklava; Baklavanın çok sevildiği ve yaygın olarak yapıldığı bir yer ise, ABD'nin Teksas eyaletidir. Baklava dünyanın bu köşesine Çek Cumhuriyeti'nden gitmiştir. 19. yüzyılda, Teksas'a göç eden çekler, beraberlerinde baklavayı da götürmüşler. Böylelikle Teksas Baklavası da literatüre girmiş. Ayrıca tüm Arap Yarımadası'nda, Kuzey Afrika ülkelerinde, Türk cumhuriyetlerinde, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Hindistan, Afganistan ve Ermenistan'da sevilen tatlılar arasındadır.(http://tr.wikipedia'dan alıntıdır.)
Bimediğimiz şeyler çok ama. Bakın baklavayıda almış Amerika. Afganistan, Irak ve diğerlerinden çoook önce baklavayı almışlar. Baklava gitmiş demeyin bir şekilde mecbur bırakılmıştır.İçinde bir yudum bile petrol yok. Ben canlı şahidiyim. Çok sürmez ederler sınır dışı diyeceğim. Epey sürmüş bundan sonra sanmam. Gidenler ya da oralarda yaşayanlar görmüş müdür acaba hakiki Teksas baklavacısı ya da hakiki Çek baklavacısını? Ya da Bushoğulları baklavacılık? Adından geçtim şekil olarak kurşun mu yoksa bombayı mı tercih ederler? Neyse efendim bu onların kişisel zevkleri.
Komşu ülke bir ara bizimdir demişti gerçi onlar bizim olan ne varsa bizim diyorlar ama bu kadar ülkenin olacağını bilemezdik. Bazı yiyeceklerin vatanı çok oluyor...
Ama internette bu bilgilere ulaşınca üzüldüm aileme söyleyince kabul etmediler baklava sever ve yapar bireyler olarak. Biraz da ansiklopedi karıştırdım.
Baklava eskiden beri bilinen türk hamur tatlılarından biridir. Fatih devri mutfak defterlerinde(1473)baklavanın adı görülmüştür.18.yy.da bir çok çeşitleri olduğu ve bazen içine konan malzemeyle(kaymaklı,kavunlu,fıstıklı) bazen debiçimiyle ilgili adlar aldığı(ay baklavası, nemse, sarma, cendere, hamaylı v.b.)bilinmektedir.
İki bilginin arasında kaldım zaten ömrümüz doğruyla yanlış arasındaki incecik bir çizgide geçiyor. Kime aittir bilinmez baklavasız bayram düşünülemez Türk kültüründe. Ben tek şeklini fotoğraflayabildim bayramda. Ve bu yüzden (1) dedim...
Malzemeler:
Hamur için:
Hazırlanışı:
Şerbeti için:
Hazırlanışı:
5 Comments
canım baklavaya bayılırım...seninkide harika görünüyor...çokda güzel anlatmışsın....ellerine emeğine sağlık canım....
YanıtlaSilhttp://leziz.blogcu.com
Baklava çok güzel görünüyor, emeği geçenlerin ellerine sağlık.
YanıtlaSilleziz teşekkürler. anlatıma gelince aslında baklavanın bizm olduğunu kanıtlamak isterdim. Dünyaca ünlü yemek uzmanı Charles Perry, baklavanın Orta Asya kökenli bir tatlı olduğunu söylemiş. Ben hala ispatlama çalışmasındayım vermem baklavayı ellere.
YanıtlaSilPembeli teşekkürler hem ziyaretine hem yorumuna. güzel günler dilerim.
bence görünüm harika ama şunuda unutmayalım baklava g.antepe ait bi tatlıdır... teşekkürler elçin ben
YanıtlaSilHım ben dizilerden birine kızdığım için onu yazmamıştım. Şaka bir yana gerçek şu ki çocuk yaşta olanlar bile bilir baklavacılıkta Antep ustalığını. Ama biz uzun bir yolculuk yapıp Asurlara ve dünya üstündeki yerine bakmışız yukarıda. Biz bunu su böreği konusunda da yaşadık araştırırken. Aslında eğer Türkiye'nin hangi şehrinde olursan ol o şehrin yüksek gelirli ailesindensen börek, bakla vb. evinde pişiyor veya pişiriliyor. Ama pişiren ustalar G.Antepten mi gelir bunu bilemem.
YanıtlaSil