Reçelli Günler 2 {Gül Reçeli}
Perşembe, Mart 23, 2006
Gül Reçeli
Reçellerin en zahmetlisi bence gül reçeli. Tarifte 150 gr. gül yaprağı yazıyor yazmasına da onu ayıklayıp 150 gr. yaprak haline getirmek için çok vakit harcanıyor. Bu benim şahsi fikrim olmakla birlikte kitapları karıştırırken Tatlı Kitapta rasladığım şu satırlar beni rahatlattı (korktuğum kadar tembel değilmişim demekki).
Yanlız Türkler'de değil, bütün Ortadoğu'da en makbul reçel, gül reçelidir. Azeriler´in "Atan soğan, anan sarımsak, sen haradan oldun gülmeşeker" sözü meşhurdur. Bizim deyişimizle gülmeşekerin yapımı, ilk basılı Türk yemek kitabı Melce'üt Tabbahin´de şöyle anlatılır: "Yüz dirhem ala gül varağının temizlerini ayırıp beyaz yerlerini kesip hazır edeler. Badehu (ondan sonra) damarlı ve küçüklerini yüz dirhem su ile bir taşım kaynatıp sıktıkta hasıl olan suyunu beş yüz dirhem elenmiş kelleşekeriyle tencereye koyup eridikte ayrılmış gül yapraklarını dahi atıp kıvama gelinceye kadar kaynatalar. Badehu kapaklı billur kaselerde badettevzi hıfz oluna(sonra dağıtılıp saklana). Lakin dikkat lazımdır".
Bakınız eski insanlar bile dikkat lazımdır demiş. Ki ben onların bizden çok dikkatli olduklarına inanıyorum. Neyse sadede gelelim.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
8 Comments
zehra hanım tarifinizi çok beğendim ,teşekkürler
YanıtlaSilsevgili kardesim bugun gul receli yapactim netten arastiryim dedim sizin tarifiniz cikti insallah guzel olur derin dondurucuda nasil muhafaza edecegiy onuda eklerseniz memnun olurum
YanıtlaSilArkadaşlar canımsınız ya. Bu kadar mı zor isminizi yazmak ? Bazı kasıtlı isimsiz yazan kişiler var biz seçemiyoruz kimin iyi niyetli olduğunu? Bende Zehra oluvermişim ama bu sorun değil teşekkürler.
YanıtlaSilNur gül yapraklarını ayıklayıp yıkayıp limon tuzu ve az şekerle ovup kavanoza koyuyorum. Ağzını sıkı bir şekilde folya veya streç filmle sarıyorum derin dondurucuda donduktan sonra kapağını kapatıyorum. Kapağı hemen kapatınca çatlıyor kavanoz. Bizim derin dondurucu eski ve koku yapabiliyor. Yenilerde vakumlanmış torbalarda da saklıyabilirsiniz.
meraba ben almanyadan yasemin bahcemde türkiye gülü yetistirdim burdaki güller kokusuz oldugundan recellik güllere bu ismi taktik 3 adet kocaman mis gibi kokan gulü yapraklari dökülmeyeden topladim . Bu benim 3 cü denemem 2 incisi fena sayilmazdi ama sekerlendi inmesine yakin limon koysak nasil olur lütfen acela cevap güllerim hep ziyan oluyor. Birde biliyorsaniz gülün sifalari ve nasil nerde kullanicagimizi bildirseniz cok memnun olurum tesekkürler.
YanıtlaSilYasemin bahçeni görmek isterdim. Acele cevap demişsin ama ben görene kadar epey vakit geçti. Verdiğim miktar limon suyu veya tuzundan birazını ayırıp indirmeye yakın dökmeyi denedin mi? Yoğururken 1 çay bardağı limon suyunun üçte birini eksik koyup kaynatırken ilave etsen sanırım güzel sonuç alırsın. Limon tuzu da bu şekilde yapılabilir. Gülün şifaları ve faydaları ? Aslında düşünmediğimiz bir konu değil böyle açıklamalar yapmak ama biz iki kişiyiz ve sanırım vakitlerimiz çok sınırlı bu durumda işler de sınırlı oluyor.
YanıtlaSilSevgiler,
bende kurutulmuş gül yaprakları var.bunlarla reçel yapabilirmiyim cevaplarsanız çok sevinirim.
YanıtlaSilHiç duymadım ve yapmadım şimdiye kadar. Ama bilmediğim bir şey için olmaz diyemem sadece benim açımdan olmazları söyliyeyim. Bir kaç tane hafif kurumuş yaprak karıştığında bunlar tıkır tıkır oluyor. Hatta fazla kaynatılınca bile bu oluyor. Sanırım hiç kokusuda kalmaz kurutulan gül yaprağının.
YanıtlaSilSevgili lezize,bahar geldiğinde severek yaptığım ve yediğim ilk reçel gül reçeli olur,bu sene farklı bişekilde yapılıyormu diye biraz arayınca tarifinizl karşılaştım, sonuç çok güzel oldu(laf aramızda muhteşem demek isterim ama hadi azcık mütevazi olayım dedim)özellikle limonsuyu ve şekerle azcık ovalayıp beklettkden sonra elde edilen renk ve aroma çok tatmin edici idi,paylaştığınız için teşekkür ederim.sevgiler.
YanıtlaSil