Haşhaşlı Börek

Perşembe, Şubat 02, 2012

DSCN7017

Çıtır çıtır bir börek ve lezzeti damağımıza uydu. Misafirlerimiz getirdiği için rahatlıkla övebilirim. 
Malzemeler;

  • 5 Yufka
  • ½  kase haşhaş
  • ½  kase sıvıyağ (orta boy bir çorba kasesi)
  • 1 kase mercimek
  • 150 gr tereyağ
  • 4-5 kuru soğan
  • 200 gr kıyma
  • ½  yemek kaşığı biber salçası
  • ½ yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

  • Hazırlanışı:
  1. Mercimek ayıklanır, yıkanır. Yumuşayana kadar haşlanır.  Kuru  soğanlar soyulur yemeklik doğranır.
  2. Bir tavada yağ eritilir. Soğanlar hafif pembe kavrulur. Kıyma ilave edilir biraz suyunu çekince salçalar  ilave edilir. 
  3. Haşlanmış mercimekler ilave edilir  karıştırılır. Kısık ateşte 5 dakika piştikten sonra baharatı ilave edilir ve ocaktan alınır.
  4. Haşhaş yağla karıştırılarak inceltilir. Yufkalardan bir tanesi tezgaha yayılır. Fırçayla haşhaşlı karışım sürülür. 
  5. Üstüne ikinci yufka serilir aynı işlem tekrarlanır. Bıçakla sekiz eşit parçaya bölünür. Hazırlanan mercimekli içten kaşıkla bir ucuna koyulur ve sigara böreği şeklinde sarılır.
  6. Kalan iki yufkayada aynı işlemler tekrarlanır. Tek kalan yufka ikiye katlanarak aynı işlemler uygulanır.
  7. Börekler bir tepsiye sıralanır. Kalan haşhaşlı karışımdan fırçayla böreklerin üzerine sürülür kızgın fırında pişirilir. Servis için tabağa alınır. 
Şu soğuk günlerde pencerenizden yağan karı izlerken ikindi çayınızla denemenizi tavsiye ederim. 
Afiyet olsun,
http://ssahra.blogspot.com

    You Might Also Like

    1 Comments

    Subscribe