Aromalı Truffle Çeşitleri

Pazartesi, Şubat 26, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.

Bu ayın bizim evde toplanılan Akraba gününe yemek açısından bir katkım olmadı tatlılar da yeterince doyurucuydu ben de sofranın dışında orta sehpanın üzerine koyabileceğim misafirlerimizin canları istediği zaman alıp yiyebilecekleri bir Çikolata & Şekerleme açık büfesi yapmaya karar verdim. İnternette bir kaç tane aromalı truffle tarifi ve truffle ararken karşılaştığım "toffee" tarifi buldum.

Truffle tariflerinden "zencefilli" olanı yapamadım çünkü malzeme yönünden çok eksik vardı o yüzden başka bir zamana kaldı. Bir de Çikolata kaplanmış frambuaz topları vardı ki maalesef benim frambuazlarım çok ezilmiş olduğu için kaplamak şöyle dursun elinizi sürdüğünüz anda dağılıyordu. Bu sebeple bu iki değişik tarifi bugün yazamıyacağım bir dahaki sefere yaptığımda ve fotoğrafını çektiğimde artık.. Kesinlikle deneyeceklerim arasındalar.

Bunları yapmaya başladığımda saat 22:00 civarıydı bittiğinde bütün mutfak tezgahı baştan sona çikolata kaplıydı ve saat 01:30'u gösteriyordu. Biraz bunalsam da genelde çok zevk aldım tek uğraştıran kısım yumuşak ve hemen eriyen çikolatalı ganajlara şekil vermektiki benim ellerim genelde soğuk olduğu için çikolata rendeleme işlerini filan bana verir Sahra buna rağmen biraz uğraştırdı bu kısım..



ÇİKOLATALI & PORTAKALLI BADEM KAPLI TRUFFLE

Bon Appétit dergisi Nisan'97 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.

Tariflerin çoğunda whipping cream vardı ben de bulamadığım için yerine kullanılabilecek malzemeleri araştırdım;

1 su bardağı whipping cream: 3/4 su bardağı süt + 1/4 su bardağı erimiş tereyağı
veya: 1/2 bardak süt + 1/2 bardak krema

Süt + tereyağı seçeneğini kullandım.


25 adet truffle

Malzemeler;

  • 3/4 su bardağı whipping cream
  • 336 gr bitter çikolata, ince kıyılmış(Ben sadece bitter çikolata koyduğum için trufflelar acı (bitter) oldular daha tatlı çikolata sevenlerdenseniz yarısını bitter yarısını sütlü koyabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı portakal suyu
  • 1 + 1/2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi

  • 1 + 1/4 bardak badem, fırınlanmış, çekilmiş

    Hazırlanışı;
    1. Kremayı bir sos tavasında kaynatın, içine kıyılmış çikolataları, portakal suyunu ve portakal kabuğu rendesini atın ve ateşten alın. Çikolata pürüzsüz bir şekilde eriyene kadar karıştırın.
    2. 20x20x6 cm'lik bir tepsiyi alüminyum folyoyla kaplayın. Erimiş çikolatayı döküp 30 dk dondurun (sertleşene kadar).
    3. Çikolata sertleşince bir bıçakla 25 kareye bölün. Her kareyi elinize alıp avucunuzun içinde yuvarladıktan sonra bir kaseye koyulan çekilmiş bademle kaplayıp tepsiye dizin veya fotoğraftaki minik truffle kağıtlarına yerleştirin.
    4. 2 saat buzdolabında bekletip servis yapın.

    Fotoğrafta gri kağıtta olanlar portakal aromalı trufflelar.



    EARL GREY AROMALI ÇİKOLATALI TRUFFLE

    34 adet truffle

    Gourmet dergisi Aralık'02 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.

    Bunlar tarifte kakao ile kaplanmıştı ama ben onun yerine çekilmiş fıstık, ceviz, pudra şekeri ve kakao kullandım, pudra şekeri ve kakaoyla kaplamak zor geldiği için çoğu fıstıkla ve cevizle kaplı oldular.

    Bu tarifte de farklı bir krema türü geçiyordu, "heavy cream".. Buna yedek olarak kullanılabilecek malzemeler de şunlar;

    1 su bardağı heavy cream: 2/3 su bardağı süt + 1/3 su bardağı eritilmiş tereyağı

    Malzemeler;

  • 2/3 su bardağı heavy cream
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı geniş earl grey yaprakları
  • 168 gr bitter çikolata, ince kıyılmış

  • 1 bardak kakao veya çekilmiş fıstık, ceviz, badem, pudra şekeri, hindistan cevizi vb.

    Hazırlanışı;
    1. Krema ve tereyağını kaynatın. Earl grey yapraklarını ekleyip ateşten alın ve ağzını kapatarak 5 dk demlendirin.
    2. İnce kıyılmış çikolatayı cam bir kaseye koyun, demlenmiş kremayı çok ince bir süzgeçten çikolatanın üstüne dökün. Süzgeçte kalan earl grey yapraklarını kaşığın tersiyle bastırarak iyice sıkın ve yaprakları atın.
    3. Çikolatayı eriyip pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
    4. 2 saat dolapta sertleşene kadar ağzı kapalı bir şekilde bekletin, ben vaktim olmadığı için buzlukta 30dk beklettim.
    5. Bir tatlı kaşığıyla veya dondurma kepçesiyle kasedeki çikolatalı ganajdan dondurma topu yapar gibi rulolar alıp elinizle nazikçe yuvarlayın.
    6. Elleriniz çikolatayla kaplanmaya başlarsa kakaoyla veya pudra şekeriyle kurutun.
    7. Ganaj toplarını istediğiniz malzemeye buladıktan sonra kağıtlara veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip buzdolabına koyun. İsterseniz 1 hafta buzdolabında veya 1 ay buzlukta saklayabilirsiniz diyor tarifte sanırım saklanıcaksa herhangi bir malzemeyle kaplanmadan saklanmalı ve servis edileceği zaman buzluktan çıkarılıp kaplanmalıdır.




    BOL YEMİŞLİ TRUFFLE ÇEŞİTLERİ

    Bon Appétit dergisi Aralık'99 sayısındaki tariften uyarlanmıştır.

    30 adet truffle

    Malzemeler;

  • 2/3 su bardağı whipping cream
  • 330 gr (2 su bardağı) damla çikolata, ben bunlara da kıyılmış çikolata kullandım
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özü, normal şekerli vanilin kattım
  • 3/4 su bardağı hindistan cevizi
  • 1/2 su bardağı çekilmiş fıstık
  • 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz

    Hazırlanışı;
    1. Kremayı kaynatın, ateşten alıp içine çikolataları atın. Pürüzsüz oluncaya kadar çırpın. Vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın. Ganajı 3 ayrı buzluğa konulabilecek kaseye eşit miktarlarda dökün. İsterseniz 3 saat buzdolabında isterseniz 30dk. buzlukta bekletin.
    2. Çikolatalı ganaj sertleştiğinde bir kaseye 4-5 kaşık çekilmiş fıstık, diğerine aynı miktarda ceviz, sonuncusuna da hindistan cevizi ekleyip karıştırın.
    3. Bir tatlı kaşığıyla yine yuvarlak parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve iç malzemesine göre kalan yemişlere bulayıp kağıtlarına veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
    4. İsterseniz 2 hafta boyunca buzdolabında bekletebilirsiniz.
  • You Might Also Like

    7 Comments

    1. sayfan cok cok hos olmus tariflerinde oyle.sevgiler arizonadan

      YanıtlaSil
    2. aaa teşekkürler ümrancım üstteki logo banner karışımı yeri değiştim onu diyorsun herhalde, beğendiğine sevindim :)

      YanıtlaSil
    3. Hepsi nefis afiyet olsun..bütün çeşitler muhteşem ..
      sevgiler..Ferhan

      YanıtlaSil
    4. Ferhan,
      yorumlarına teşekkürler senin elmalı tartın ve çiğdemin de hala gözümün önünden gitmiyor :).

      YanıtlaSil
    5. Nasıl mı olmuş ? harika olmuş. Ellerine sağlık

      YanıtlaSil
    6. Teşekkürler İlkay, küçük kızına yaparsın artık bunlardan :).

      YanıtlaSil
    7. Bu arada kaç gündür kendi derdime düşmüşüm yazamadım tatmış biri olarak üç tanesi harikaydı benim damak zevkime göre ama hangileri bilemem.

      YanıtlaSil

    Subscribe