Sakızlı Kebap ( Bursa Mutfağı)

Çarşamba, Aralık 26, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Saray mutfağı denince aklımıza çok farklı çeşitler gelir. Ama bilemeyiz hani saraylı değiliz ya. Benim öyle büyük iddialarım yoktur büyük büyük dedem Mısır'da paşaydı, komutandı gibi. Desem nasıl olsa araştıracak kimse yok demeyin bazı aklı evveller araştırabilir. Sana ne? Diyemezsin. Sonra karşınıza geçerler internetten sizin şehrinize, mahallenize girdim söyedikleriniz doğruymuş derler. E sen niye hep internette kalmadın da çıktın diyemezsin?
Evet ya saray yemeklerinden kendi canımın acısına geldim. Yemek Zevki dergisinde İnci Kızılkaya Sakızlı Kebap yapmış ve hikayesinin İstanbul'da saray mutfağında başlamış Hünkar Beğendi olduğunu yazmış. Bursa'da yapılan ilk şekli buymuş.
Malzemeler;


  • 1 kg. kuzu kuşbaşı
  • 1 kuru soğan
  • 5 kaşık tereyağ
  • 2-3 adet damla sakızı
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar, tarçın ve karabiber karışımı
  • 2- 3 yemek kaşığı gül suyu
  • Bir tutam un
  • Tuz

Püre malzemesi;

  • 1 kg. patates
  • 300 gr. süt
  • ½ bardak kaşar peynir rendesi
  • Tuz

Hazırlanışı;

  1. Et doğranmış soğanla bir gece öncesinden bekletilir.( tarifte rendelenmiş soğan deniyor ama bizim aile yoğun soğan kokusuna dayanamıyor)
  2. Tencereye etler ve tereyağı koyulur et suyunu çekinceye kadar kavrulur. Arada bir az miktarda su ilave edilir.
  3. Etlerin pişmesine yakın 2-3 damla sakızı gül suyuyla havanda dövülür bir tabağa alınır. Ayrı bir yerde sarımsak ve tuz dövülür. Bir tutam un, sarımsak, damla sakızı ve baharatları karıştırılır.
  4. Etlerin üzerine dökülür ve bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alınır.
  5. Ayrı bir tencerede soyulup küp küp doğranmış patatesler haşlanır. Süt ve tuz ekleyerek mikserden geçirilir. Pürüz kalmayınca kaşar peynir rendesi ilave edilir ve tekrar çırpılır.
  6. Servis tabağına pürenin üzerine et koyularak servis yapılır.

Gül suyu olarak derin dondurucudaki gül yapraklarını kaynatıp kullandım. Malzemeleri bize göre azalttım. Yanına bir salata yeterli oldu akşam yemeğimize. Yemek Zevkine ve İnci kızılkaya'ya teşekkürler...

You Might Also Like

5 Comments

  1. sen ne iş yapıyorsun çok merak ettim nasıl bu kadar şık ve zarif sunumlar yapıyorsun ya hayran kaldım.
    bende aynen senin gibiti tek tek dizip süslerim herkez benim deli oldugumu düşünür o kadar detaya girdiğim için.birde bu masadaki beyaz iş örtünün değişigi bende var dikkat et salça lekesi hiç bir şekilde çıkmıyor ondan .annem görünce kıyameti kopartmıştı çok dikkatsizsin diye.

    YanıtlaSil
  2. aaa ne ilginçmiş sakızlı gülsulu kebap.yanına da patates püresi.bi denemek lazım herhalde kötü olsa buraya eklemezsin.
    bak kötü olsa dergiye koymazlar demedim dikkatini çekerim :)
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Sihirli eller teşekkürler. Herkes benim deli olduğumu düşünür mü bilmem?
    Burcu teşekkürler. Farklı bir tat ama damak tadı öyle bir şey ki tavsiye etmek için şef olmak lazım. Ben de de yok öyle bir makam. Ama espriyi anlayamadım. Dergiye koymazlar derken?

    YanıtlaSil
  4. YA NERDEN BULDUM BEN BU SİTEYİ YAAAA. BUGÜN BULDUM AMA BUNDAN SONRA BURDAYIM. E ŞİMDİ YEMEKLERE BAKIYORUUUUUUUM AĞZIM SULANIYOOOOOOR..NOOLCEK

    YanıtlaSil
  5. merhaba, bu tarifinizi ben de kendime göre uyguladim ve sonuçtan inanilmaz memnun kaldim! tarife kendi blogumda - sizin blogunuza da link vererek- yer verdim: http://www.sofravemuhabbet.com/2014/08/damla-sakizli-kebap.html

    güzel tarifleri paylasmak dilegiyle,

    selamlar

    YanıtlaSil

Subscribe