Perşembe, Nisan 27, 2006

Kars Ketesi



Bunu Karslı bir arkadaşta senelerce yemiş öğrenmemişiz. Yani benim o vakitler öğrenmeme imkan da yoktu ama annemde öğrenmemiş. Sonra zaman geçti araya mesafeler girdi. Uzun senelerdir görüşemiyoruz. Bir akrabasından tarif almıştı annem. Babama sorarsak hiç kimsenin ki o zaman yediğine benzemiyor. Ama yine de Türkan teyze hatırasına yapıyoruz biz bunu ve umarım mutludur Türkan teyze.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • gr. pakmaya
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
  • 250 gr. tereyağ(yufkaları yağlamak için)
  • 200 gr. sıvıyağ(yufkaları yağlamak için)
  • 2 yumurta sarısı(üstüne sürmek için)


Hazırlanışı:

  1. Ilık sütte maya eritilir. Su, tuz, şeker ve aldığı kadar un ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir.









  2. On dakika yoğrulur. Üstü nemli bir bezle örtülüp mayalanması için sıcak bir yerde yirmi dakika bekletilir.
  3. Hamur eşit parçalara bölünerek yuvarlanır.(bu malzemeyle yaptığım hamurdan 9 yufka, 8 kete oldu. Çünkü birini fırında unuttum, yaktım)





  4. Unlanarak tek tek açılır. Tereyağ eritilir, sıvıyağ karıştırıp kaynatılır.








  5. Açılan yufka geniş bir tepsi veya tezgahta yağlanır. Kenarlarından esnetililerek , büyütülür.







  6. El genişliğinde şeritlere bölünür. İlk parçadan başlayarak el genişliğinde katlanır. Katlanan parçanın yağ akan tarafı içe gelecek şekilde koyulur, bütün parçalar bu şekilde katlayarak bir yufka bitirilir.





  7. Tepsiyi çok az yağlanır, keteler elle bastırarak yayılır. Yumurta sarılarını
    çırpıp üstüne sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.






23 yorum:

  1. Ellerine sağlık Sahracım, mükemmel olmuş keteler :)Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Sahra'cıgım,

    Gene döktürmüşsün :)) Ellerine sağlık öüthiş güzel görnüyor

    YanıtlaSil
  3. sahra hanim, mükemmel görünüyor.
    benim annemler aslen erzurumlu ama bende erzurum ketesini yapmasini bilmiyorum. kayinvalidem gümüshaneli ondan ögrendigim icsiz sekliyle yapiyorum.

    sevgiler, selma

    YanıtlaSil
  4. Safran, Tuana, Selma Hanım
    Teşekkürler Güzel baktığınız için güzel görüyorsunuz...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bu arada selma hanımcığım Gümüşhane ketesi de farklı bir tarif midir? yoksa Kars ketesiyle aynı mı?

    YanıtlaSil
  6. Nasıl nefis görünüyo ya yapılır mı bu bana ama yapmıycam de yemiycem de zayıflıycam ben....

    YanıtlaSil
  7. eyvah kuzenim konuştu sanki. babamın güzel sözlerinden söyliyeyim . ilk seneler pehriz yapın derdi. şimdi kararı değişti. yiyen de ölüyor yemiyende ölüyoor. onun için herşeyi yiyin diyor.
    ne alaka demeyin doktor.

    YanıtlaSil
  8. Farklı bir börek çeşidiymiş ellerine sağlık.
    Sevgiler…

    YanıtlaSil
  9. selam sahracım ben ardahanlıyım kete tarifi ararken senin tarifine ulaştım tamda aradığım tarif ellerine yüreğine sağlık çok güzel görünüyor eşim ve çocularım keteyi çok seviyorlar en kısa zamanda yapıcam canım başarıların daim olsun reyhan ölmez

    YanıtlaSil
  10. Perihan teşekkürler.
    Reyhan yaparsın tabii. Ben ve İrem yaptığımıza göre sende yaparsın. Yapamadıklarımızı annemler yaptı diye yazıyoruz zaten.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. çok teşekkür ederim kete tarifi arıyordum buldum bende bu arada karslıyım ailede herkes çok seviyor bundan sonra bende yapacağım inşallah.ellerinize sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  12. bende karslıyım kete tarifini yayınladığınız için teşekkür ederim çok güzel görünüyo ellerinize sağlık eşime artık kete yapabileceğim

    YanıtlaSil
  13. çok güzel olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. çok güzel görünüyo ellerinize sağlık bnede karlıyım artık eşime bol bol yapabilirim tam aradığım tarif

    YanıtlaSil
  15. İsimsiz arkadaşlar ben sizi isminizle görmek isterim ama yine de yorumunuza teşekkürler.
    Nisa ve nisanur aynı gibi görünüyor isimler ama ola ki değildir teşekkürler. Aslında neye teşekkürler "bende Karslıyım" ben bu cümleye hasretim. Bu sene bir kaç aksi müdavmimiz var bu yemeğin aslı şu değil bu ben şuralıyım bu yemek böyle yapılır diyen. Öyle de yapılır böyle de yapılır. Ki buna en güzel örnek yüze yakın baklavacı olması ve onlarcasının meşhur olması. Eğer tek çeşit tek tip tek tat olmalı dersek hayatında tadı kalmaz. Bu yüzden ben de Karslıyım çok güzel görünüyor yorumuna ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık bayıldım safracım
    olsaydıda yeseydik

    YanıtlaSil
  17. Merhaba arkadaslar,

    Ben hollandadan katiliyorum, esim ardaganli ve hamur islerini cok seviyor, bende aksine hic bilmem:( yemeklerde ustume yoktur diyor kendisi ama hamur islerinle hic aram yok bilmiyorum. ögrenmek istiyorum lutfen guzel borek kete o tarz hamur islerinin tariflerini yazarmisinizzz yada nerden bulabilirim ??

    tskler

    YanıtlaSil
  18. Yukarıdaki tarifi beğenmediniz galiba? :) Hamur işleri bölümünde pek çok tarif bulabilirsiniz. Diğer bloglarda da harika tarifler var.

    YanıtlaSil
  19. Ketenizi denedik çok güzel oldu..Sitemde de linkinizi vererek paylaştım.Teşekkürler tarif için..
    tombikasci.blogspot.com

    YanıtlaSil
  20. Burçin hem nezaketine, hem emeğe saygına teşekkürler. Ne güzel hem yapmışsın, hem resimlemişsin. Ellerine sağlık. Böyle olduktan sonra link vermen bile gereksiz. Tarif yurdumuzun bir yöresine ait herkes yapabilir. Fotoğraflarla birlikte alıp kullananlara söylüyoruz bari link verseniz diye?

    YanıtlaSil
  21. Kete harika görünüyor,elinize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Ketenin içinde kavrulmuş un yok kars ketesi böyle olmazki

    YanıtlaSil
  23. merhaba ben de karslıyım bizim evde herhafta kete yapılır cunku bızımkıler cok sevıyo. sızın ketede harıka gorunuyo ellerınıze saglık

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...