Erzurum Ketesi
Cumartesi, Şubat 25, 2006- 150 gr. tereyağ
- 2 su bardağı un
Hamuru için;
Harcın hazırlanışı;
- Tereyağ eritilir. Un ilave edilir. Kısık ateşte karıştırarak hafif pembe kavrulur. Soğumaya bırakılır.
Hamurun hazırlanışı;
- Ilık sütte maya ezilir. Yumurtaların sarıları, un hariç diğer malzemeler ilave edilir bir çatalla çırpılır. (sarıları üzerine sürülecek) Un ilave edilip yumuşak bir hamur yoğrulur.
- On dakika yoğrulan hamur yumurtadan büyük (resimdeki büyüklükte bkz) parçalara bölünür. Yuvarlanır. Üstüne nemli bir bez örtüp on beş dakika dinlendirilir.
- Eritilmiş tereyağ ve sıvıyağ karıştırılıp kaynatılır. Hamur unlanarak yuvarlak açılır. Önce tereyağ sürülür. Sonra kavrulmuş undan serpilir.
- Sonra resimdeki gibi kıvrılıp (bükülüp) aynı şekil verilir.
- Üzerine çırpılmış yumurta sarıları sürülür. Sıcak fırında pişirilir.
24 Comments
merhaba sahra hanim, ben bugün sizin tarifinize göre bu keteleri yaptim, gercekten güzel oldular.
YanıtlaSilAilem aslen erzurumlu ama ben erzurum ketesini yapmasini bilmiyordum. Anneler malzemeleri göz karari koyunca ögrenilmiyor iste.
size bu tarif icin cok tesekkür ederim. Basarinizin devamini dilerim. Ayrice blogunuzuda begenerek sürekli takip ediyorum...
sevgiler, layla
afiyet olsun. sevindim güzel olduğuna. ben geçtiğimiz günler çok meşguldüm ve yorumunuzu yeni okudum. annelerimiz hep sağ olsunlar. fakat ben de sordukça annem aldığı kadar yağ koyduğum, kadar un, göz kararı süt tarifi verir. ne vakit ki bu tariften bir şey çıkaramayacağımı anladım o vakit başına dikilip aldım ilmini, site için beğeninize teşekkürler.
YanıtlaSilKusura bakma Sahra ama ERZURUM KETESI dedigin ERZINCAN KETESI DIR...bu yillarca bilinir...bu yemek kitablarinda bile bögledir...
YanıtlaSilAslında isim yazabilirdiniz yorumunuza. Birincisi ben aslen Erzurumlu değilim fakat Babamın şark hizmeti için gitmiş ve iki sene bulunmuştuk. Ama Erzurumlu teyzeler o zaman bize kendilerinin diye ikram ettti. İkincisi elimdeki yemek kitaplarında Erzincan ketesi bulunmuyor. Belki daha kapsamlısını almalıyım. Ama gerçek şu ki burada aynı yörenin iki şehrinden bahsediyoruz. İkisi de Doğu Anadolu.
YanıtlaSilslm sitenizdeki tüm tarifleri defterime not ediyorum erzurum ketesi yapmışsınız çok güzel gözüküyor acaba içine çekilmiş ceviz koysak olurmu sizce tadı nasıl olur teşekkürler
YanıtlaSilYorumları bazen geç görebiliyoruz. Hiç denemedik cevizli yaptığımız farklı çörekler var ama bunu denemedik. Biz sizden habar bekleyelim?
YanıtlaSilbu erzurum ketesidir ben hepöyle duydum öyle yedim öyle bilirim HAS ERZURUM KETESİ
YanıtlaSilben erzurum gelini olarak sahiden çok güzel bi kete bnde çok yaparım aynı tarifle olunca hiç yabancılık çekmedim ellerinize sağlık çok güzel bi site olmuş emeğinize yüreğinize sağlık
YanıtlaSilbende ketelerimi böyle yapıyorum çok güzel oluyor ellerinize saglık. cevizlisinide yapıyorum çocuklar bilhassa cevizli istiyorlar.mükemmel oluyor:)
YanıtlaSildenedim çok güzel oldu teşekkür ederim.ben hamuru açarken ni,
YanıtlaSilşasta kattım tavsiye ederim suzan
Merhaba,
YanıtlaSilHarika bir tarif. Biz de denedik ve çok başarılı oldu. Babaannemin hakki erzurum ketesi bu. Ayrıca biz ceviz ve tahin koyarak da bunu yapıyoruz. Onlar da çok başarılı oldu. Bursa'nın tahinlisine benzedi. İyi bir karışım oldu. Teşekkür ederiz...
Bazen yorumları okuyacak vakitte bulamıyoruz. Ama Suzan, Sevilay, Polat ve adsızlar teşekkürler. Polat yukarıda soran arkadaşa da yardımcı olacak yorumun.
YanıtlaSilTeşekkürler,
bencede bunun adı erzurum ketesi ben sivas ta yemiştim ve onlarda böyle biliyor erzincan diye hicbirsey duymadım
YanıtlaSilsayfanız cok guzel yeni gördum kesinlikle erzurum ketesi erzincanda bizim memleketimiz
YanıtlaSilama erzurumun ketesi
kesinlikle erzurum ketesi buda türk yunan baklavasına dönmesin çok komik olur ellerinize sağlık bu arada
YanıtlaSilErzurumun merkezinde genelde bohça biçiminde yapılan bu kete köylerde tandırda sizin yaptığınız biçimde yapılır. Birbirine yakın olduğu için bu yöreler,ketelerde birbirine benziyor. Annem şuan 90 yaşında ve hep bize küçükken bu ketenin iki biçiminide yapardı. Ama maya katmazdı. ,ve kıtır kıtır olurdu.Elimizde dağılırdı.Mesela gümüşhane keteside yapılıyor.ama annemin yaptığını tutmuyor.Sonuç olarak biçim aynı ama yapılışlar farklı.....
YanıtlaSilsizi yeni gördüm .çok güzel tarifler var teşekkürler emğiniz için. kete çok güzel görünüyor . erzurum ketesi olarak biliyoruz bizde
YanıtlaSilhamuru şimdi yoğurdum dinlenmesini bekliyorum inşallah görüntüsü kadar tadıda güzel olur şimdiden teşekkürler...
YanıtlaSilSahra Hanım elinize sağlık ben yaptım denedim ve blogumda da yayınladım tarifinizi tekrar teşekkürler bu leziz tarifi paylaştığınız için...
YanıtlaSilGercekten çok tesekkur ederim, elinize emeginize saglik , dun yaptim ve lezzeti, kivami sekli herseyi muazzam oldu kayinpederim secici bir Erzurumludur o begendiya tamamdir dedim:)
YanıtlaSilMerhaba arkadaslar öncelikle harika görünüyor bende hemen yapıcam :) birde arkadaslar ben ne Erzurum nede Erzincanlıyım ama bu kete erzincanın meşhuru aynı kaysı Malatya gibi 😊 tabi o bolgede 4-5ilde yapılıyor ama kete Erzıncana hastır oyleki dükkanlarda satılır ☺️ Neyse hemen yapıyım bende bi kete 😊
YanıtlaSilçok güzel
YanıtlaSilCok harika bir Erzurumlu olarak mutluyum.
YanıtlaSilTepsinin altini yagliymusunuz ? Bende erzurum gelini olcam insallah nisanlima supriz yapiyim diyrum :)
YanıtlaSil