Karamelize Tarçınlı Rulo Çörekler (Demir Döküm Tencerede)

Cumartesi, Ağustos 08, 2020

 

Yazın başında hazırladığım bir sofradan tatlı ve güzel bir çörek. 
Büyük bir hamur yoğurup üç ayrı ekmek yaptım: normal ekmek, karışık pestolu zeytinyağlı çiçek ekmek ve bu tarçınlı rulo çörekler. Her zamanki yaş mayalı ekmek tarifimi kullandım ve demir döküm tenceremin marifetini göstermesini bekledim. Sonuç olarak ekmeğin içindeki şeker cevizle birlikte karamelize oldu ve çok lezzetliydi. 

(İsterseniz normal bir fırın kabı veya tepside de pişirebilirsiniz)

İşte tarif:

Malzemeler

Hamuru için
2 + 1/4 su bardağı un
10 gr yaş maya
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı tuz


Harcı için
100gr tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
10 yemek kaşığı şeker
5 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı ceviz, irice kırılmış

Sosu için
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 tatlı kaşığı tuz  
2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş 
2 yemek kaşığı süt
1/2 tatlı kaşığı vanilya

Yapılışı

Mayayı ılık suyun içinde eritin ve zeytinyağını ekleyin.
Un ve tuzu büyük bir kasede karıştırın.
Sıvıyı yavaş yavaş unun içine dökün ve tahta bir kaşıkla karıştırarak yoğurun.
Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. 

Kaseyi streçle kapatıp 1,5 saat mayalandırın. 

Mayalanan hamuru unlu tezgaha koyun biraz elinizle toparlayın. Bir merdaneyle 1/2 cm kalınlığında açın dikdörtgen bir şekil vererek açın.

Bir spatulayla yumuşak tereyağını hamurun bütün yüzeyine sürün. Şeker ve tarçını karıştırıp yine bütün yüzeyi kaplayacak şekilde serpin.

Cevizleri eşit bir şekilde serpin. 

Dikdörtgenin uzun tarafından başlayarak bir rulo yapın. 

Keskin bir bıçakla, bir geniş bir dilim 9 daha küçük dilimler kesin. Geniş olanı çiçeğin ortasına koydum ve etrafına küçük dilimleri yerleştirdim. 

Bir pişirme kağıdını tezgaha serin ve pişireceğiniz tepsi veya tencerenin çapını gerekirse çizerek belirleyin.
 
Önce büyük dilimi tarçınlı katları yukarı bakacak şekilde ortaya yerleştirip etrafına küçük dilimleri aynı şekilde dizin. Biraz elinizle hafifçe bastırabilirsiniz.

Eğer demir döküm tencerede pişirmeyecekseniz, kağıt yerine doğrudan tencereye veya fırın kabına yerleştirebilirsiniz. Demir Döküm tencereyi önceden ısıtmam gerektiği için böyle yapıyorum. 

Ruloları dizdikten sonra 1 saat daha tepsi mayası için bekletin. 

Demir Döküm tencereyi fırınınızın en yüksek ayarında iyice ısınması için fırına koyun. 

Tencerenizin iyice ısındığından ve fırının 250C sıcaklığa geldiğine emin olduktan sonra tencereyi fırından çıkarın ve pişirme kağıdıyla birlikte ekmeği dikkatlice tencereye yerleştirip kapağını kapatın. 

Fanlı 250C'de 30 dk kadar pişirin.

Sosu için, küçük bir tavada tereyağını eritin ve sütü ekleyin. Çırpma teliyle çırparak pudra şekerini ekleyin ve kremamsı hale gelene kadar çırpın. Birkaç dakika yeterli olacaktır. Sos ılıkken ekmeğin üstüne dökün ve mümkünse sıcak servis yapın. 

Afiyet Olsun,

You Might Also Like

0 Comments

Subscribe