Çiğ Köfte (Babamın tarifi)
Perşembe, Aralık 01, 2011Babam geçtiğimiz yıllarda kim çiğ köfte severse bizim eve buyursun davetleri verirdi. (Geçmiş zaman kullandım çünkü geçirdiği büyük ameliyat sevenler buyursun partilerini engelledi.) Çiğ köfteyi sevenler genel olarak yanına ayran ve arkasına tatlı olsun isterler. Yaptığınız yemekler 3-5 sefer çöpe gidince sizde bu isteğe uyuyorsunuz. Lakin sevenlerin arasına birde sevmeyen karışırsa olay kabus oluyor..."Ay şekerim şimdi siz buna çiğ dediniz ya ben hayatta bunu yiyemem, olsun bende domates salatalık yerim" Bu derin mahcubiyetle elimizden gelse salatalık domates tabağının altına saklanırsınız inanın. Bu acıklı!!! ama videosuz hikaye hafızama nakş oldu. İsmiyle müsemma Çiğ Köfte pişmiyor işte. Hatta kendi gibi birde acı hikayesi var aşağıda eklediğim. Yıllardır böyle gelmiş böyle gider. Yıllar ve Başbakanımız bizi AB'nin kapısına götürünce (hala kapısındayız) olay şekerimli misafirimizin canını sıkan boyuttan çıktı. Artık ÇİĞ KÖFTECİ meşhur falan usta denilen yerlerde bile çiğ köfte kıymasız yapılmakta. O domates salatılık yemekten kurtuldu mu bilmem zira Avrupalı şekerimi 10 yıllardır görmem. Ama biz aynı minval üzere yapıyor ve yiyoruz çiğ köfteyi. Ve babamın bu işte oldukça usta Adanalı bir arkadaşı bu köftenin avuç içi ayalarının ateşiyle piştiğini iddaa etmişti. Tabii henüz ispatlanmamış bir teori gibi görünüyor. İlk yapıldığında ceylan veya kuzu etinin yağsız kısımlarıyla yapılırmış. Günümüzde kullandığımız çekilmiş kıymadan çok satırla dövülmüş bu etlerle daha lezzetli olduğu söyleniyor. Biz bulabildiğimizi ve yapabildiğimizi yazıyoruz.
Malzemeler:
- 500 gr Yağsız dana kıyma (3 kere çekilmiş çiğ köftelik)
- 500 gr Çiğ köftelik esmer bulgur
- 2 Büyük kuru soğan (Doğrandığında bir su bardağı dolusu oluyor)
- 1 kg Domates
- 200 gr Pul biber
- Yarım kutu salçacık
- 2 Çorba kaşığı acı biber sosu
- 1 Yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 Yemek kaşığı sirke
- 1 Limon suyu
- 1 Çorba kaşığı köfte baharı
- 1 Yemek kaşığı sumak
- 1Çay kaşığı kimyon
- 1 Tatlı kaşığı kuru nane
- 1 Çay kaşığı ezilmiş sarımsak
- 1 Yemek kaşığı tuz
- 1 Çorba kaşığı isot
- 1 Çay kaşığı karabiber
- 1 Demet yeşil soğan
- 1 Demet maydanoz
- 1 Demet nane (süslemek için)
Hazırlanışı;
- Domatesler önceden kabukları soyulur, blenderde çekilir veya ince rendelenir ve buzlukta dondurulur. Kuru soğanlar çok ince yemeklik doğranır.
- Geniş bir yoğurma kabında pul biber ve kuru soğan yoğrulur. Kuru soğanlar biberin rengini alıncaya kadar devam edilir. (Çiğ köfte leğenleri oluyor çelikten ama normal hamur kabınızdada olabilir)
- Bulgur, sos,salçacık ve donmuş domates püresinin dörtte biri eklenir biraz yumuşayana kadar yoğrulur. (15 dakika)
- Köfte baharı, kimyon, isot, karabiber,tuz, sumak, kuru nane , ezilmiş sarımsağın yarısı, sirke, nar ekşisi ve kalan domates püresinin yarısı eklenir 5-7 dakika yoğrulur.
- Zeytinyağ, sarımsağın yarısı, limon suyu, ve kıyma ve eğer yoğurmakta zorluk çekiliyorsa kalan domates eklenir 5-7 dakika yoğrulur.
- İnce kıyılmış taze soğan ve maydonoz ilave edilir ve ezilmeden hafif karıştırıp köfteler elle sıkılarak şekil verilir ve servis için tabağa alınır. Üzerini nane ve maydanozla süsleyebilirsiniz.
Arzu ederseniz tabağa marul yapraklarını dizer köfteleri üstüne alırsınız. Bu moda tabirle marul yatağında çiğ köfte olabilir mi acaba? Her ne kadar süre verdiysemde yoğurma süresi sizin gücünüze kalmış. Fazla yoğrulduğunda püre gibi olur. Tuz, biber ve ekşi oranlarıda isteğe göre değişebilir. Bilindiği üzere Doğu ve Güneydoğunun neredeyse bütün şehirlerinde yapılan çiğ köftenin acıklı sergüzeştinide ekledim ola ki merak edersiniz;
1 Comments
aa hiç bilmiyordum ben bu hikayeyi canim, sayende ogrenmis oldum :) . Baban için uzuldum ya insaallah simdi iyidir saglik durumu. Esim çig kofte hastasi ama oda kolay yolunu bulu hazir kutularidan alip yapiyor hani su 15 dk da hazir kutulardan :) Cok bilmez çunku yapmasini :) sagol canim tarif için optum :)
YanıtlaSil