Pazar, Mayıs 11, 2008

Mardin Dolması

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu dolmayı arkadaşta yer yemez bayıldık. Tarifi kaç sefer aldım hatırlamıyorum. Aldım kaybettim olmadı bilgisayara yazdım bu sefer malzemeleri bir araya getiremedim. Ve mutlu son dolmalara ve teyzemlere aynı gün kavuştum. İsmi başka olabilir. Ben Mardin'i ve yemeklerini bilmiyorum. Ama Mardin'e gelin olan bir arkadaşta yediğim için böyle yazdım.
Malzemeler;

  • 500 gr. satır kıyması
  • 500 gr. pirinç
  • 1 kg domates
  • 3-4 sivri biber
  • 1 büyük soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı sumak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • ½ tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 10 erik
  • 2 su bardağı su
  • Kuru biber, patlıcan
  • 200 gr. kaburga

Hazırlanışı;

  1. Sumağın üstüne 1,5 bardak kaynar su dökülür. Bir saat kadar bekletilir.
  2. Satır kıyması özel olarak hazırlatılır. Soğan yemeklik doğranır.
  3. Domatesler soyulur küçük küpler halinde doğranır. Sivri biberler ince doğranır.
  4. Geniş bir kaseye bütün malzemeler koyulur, sumağın suyu süzülür ve yoğrulur.
  5. Süzülen sumağın üstüne tekrar yarım bardak su koyulur, kenara alınır.
  6. Kuru sebzeler haşlanır. Bir kaşık yardımıyla içleri doldurulur.
  7. Bir tencerenin altına kaburgalar dizilir. Üstüne bir kaç erik koyulur. Dolmalar dizilir. Üstüne kalan erikler dizilir.
  8. Sumağın suyu dolmaların üzerine süzülür.(Süzgeçten geçirdim)Dolmaların üzerine yarım çay bardağı zeytinyağ gezdirilir.
  9. Üstüne bir tabak kapatılarak pişirilir. Arzu edilirse yoğurtla servis yapılır.

Etli Kurutulmuş Fasülye

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Buraya etli kuru fasülye yazsam olmaz, bizde Çırtma denir ki o da olmaz yani bilmeyen anlamaz bu şekilde yazdım. İlk olarak fasülyeler yıkanır ve ince ince kesilir, kurutulur. Eskiden malum derin dondurucular yokmuş babaanneler,anneanneler her şeyi yerinde hazırlamışlar. Kışlığı yazdan, yazlığı kıştan. Bir iki sene Erzurum'da kalmıştık yazın helvaya kullanmak için kışın kar gömerlerdi toprağa. Yani hala güzel adetleri devam ediyordu. Bence zararı olmayan yeniliğe bir zararı olmayan bütün eski adetler güzeldir. Bunu da malum yazdan kuruturlarmış. Şimdi konserveler, tufandalar ve derin dondurucular var. Ama farklı bir lezzeti olduğu için biz hala bulduğumuzda severek yiyoruz. Belki eskiye özlem belki damak zevki. Hımm vakit kısa bilgisayar eski ve tarif;
Malzemeler;

  • 300 gr. kurutulmuş fasülye
  • 500 gr. kuzu kuşbaşı
  • 150 gr. kurutulmuş domates
  • 1 kuru soğan
  • 150 gr. tereyağ
  • 1 yemek kaşığı karışık domates, biber salçası
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı;

  1. Fasülyeler bol suda haşlanır. Tereyağ eritilir. Etler suyunu çekene kadar kavrulur.
  2. İnce yemeklik doğranmış kuru soğan ilave edilir. Biraz daha kavrulur. Kurutulmuş domates yıkanır ve haşlanmış fasülyeyle birlikte ete ilave edilir.
  3. Biraz karıştırılır. Suyu ilave edilir. 45 dakika pişirilir. Servis yapılır.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...