Pazartesi, Mayıs 22, 2006

Kesar Bhat {Safranlı Pilav}



Williams-Sonoma'dan safran tariflerine bakarken bu pilavı ve güzelim hint işi tabağını gördüm. Maalesef o güzel tabak ben de yok ama pilavı yapmaya çalıştım. Bu pilav tarifin sayfasında yazdığına göre "Moghul" yemeklerindenmiş. Kesar Bhat "Mughal" yemekleri ve ızgar etle beraber servis edilirmiş. Sanırım "Mughal"ı kast ediyor. Müslüman topluluğu dediğine göre Mughal; Hint-Türk İmparatorluğu veya Babürlüler olarak da geçiyor, 1526-1858 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş müslüman imparatorluklarının bir kolu olarak kurulmuş hanedanlıktır. İlk hükümdarı baba tarafından Timur'un torunu olan Babür'dür. Bu hükümdarlık özellikle mimari ve sanat alanında hatırı sayılır eserler bırakmıştır. Bunlardan en önemlisi amer palace ve Tac Mahal'dir. Tac Mahal, Mughal hanedanlığının Agra'daki en son ve en büyük eseridir.

2 veya 4 kişilik

Malzemeler;

  • 1 bardak basmati pirinci (ben evde olmadığından normal baldo pirinç kullandım, 2 bardak)
  • 2 bardak su
  • 1/2 çay kaşığı safran
  • 2 yk. usli ghee (bir çeşit hint yağı), veya tereyağı, zeytinyağı zevkinize göre (Ben pirince oranla 2 yk. tereyağı, 2 yk. zeytinyağı koydum)
  • 2 yk. kıyılmış kuru soğan (küçük -arpacıktan büyük- bir soğan 2 yk. oluyor)
  • 3 yeşil kakule tohumu (ben iki katı pirinç koyduğumdan 6 adet attım)
  • 3 diş sarımsak (Ben sadece 1 diş koydum çok ağır olabilir diye)
  • 1 tarçın çubuğu (Bunu da sonucu bilemediğimden çay kaşığının ucuyla evdeki toz tarçından attım)
  • 1/3 bardak kuş üzümü
  • 3/4 çay kaşığı tuz


  • Hazırlanışı;

    1. Pirinci soğuk suyla yıkayın. Küçük bir kasede, pirinç, su ve safranı karıştırıp 30 dakika ıslatıp dinlenmeye bırakın.

    2. Pilav tenceresine yağı koyup kızdırın, kızınca kıyılmış soğanları, kakuleleri, sarımsakları ve tarçını ekleyip soğanlar solana kadar karıştırarak yaklaşık 2 dakika kavurun.

    3. Pirinci, ıslatma suyunu, kuş üzümlerini ve tuzu ekleyin. Ateşi orta hararetli yapıp karıştırmadan 6 dakika kaynamaya bırakın kaynamaya bırakın. Ardından ateşi en kısık hale getirip kapağını kapatarak 5 dakika daha pişirin. Bu 5 dakikadan sonra da pilavı ateşten alıp 5 dakika da dinlendirin. Artık servis yapabilirsiniz ama bu güzel tabaksız nasıl olur bilmiyorum. Hindistana gitmek lazım ahşapları çok güzel!

    Deniz Börülcesi



    Bugün baharatlardan başka deniz börülcesi de aldım ama orijinalinden yeni moda çıkan ayıklanmış hazır olanlardan değil. Yani bilerek almadım. Baktım deniz börülcesi yazıyor küçücük bir paket alıp deniyim dedim. Daha önce hiç denemediğim için nasıl yapıldığını da bilmiyorum. Baktım internette farklı bir tarif de göremedim haşlayıp yoğurt dökün diyor. Ben de börülceleri yıkadım, saplarından keserek ayıkladım. Bir kaç su daha yıkadıktan sonra buharda yumuşayıncaya kadar pişirdim. Haşladıktan sonra tadına bakıyım bir dedim. O da ne?? Bunların içinde kılçık var! Çıkarıyım ben bunları diye kesilen baş kısımlarından kılçıkları tek tek çekip çıkardım. İçimden de ben yanlış bir şey yaptım galiba diyorum bu tek tek ayıklanır mı? Ayıkladıktan sonra okudum ayıklanıyormuş. Ama şu hazır pişirilenlerden alıcam bir dahaki sefere...

    Biraz yoğurdu çırpıp tabağın iki kenarına koyduğum börülcelerin ortasına döktüm. Son olarak; yarım çay bardağı zeytinyağını küçük bir sos tavasında kızdırıp içine 1,5 tatlı kaşığı pul biber atarak biraz kavurdum, börülce ve yoğurdun üzerine gezdirdim. Eğer sumak olsaydı yoğurda serpicektim ama maalesef kalmamış. Annem; "tatsız tuzsuz bir şey bu" dedi, babam beğendi, ben de beğendim tadı bana bir şeyi hatırlatıyor ama henüz çıkaramadım... Hala düşünüyorum :). Bu salatanın dışında bir de safran ve kakule aldım hazır "Kesar Bhat" yani "Safranlı Pilav" yapmaya karar verdim.

    Baharatlar {Safran, Kakule, Zencefil, Kişniş}

    Bugün bir kaç tane baharat aldım aktardan, hint mutfağına bakarken eğer denicem bu baharatlara ihtiyacım olucak dedim. Bir de eflatun ayaklı bir servis tabağı aldım. Yeni baharatlarıma bakalım şimdi;

    Safran;

    Baharatların arasında en zarifi sanırım safran. Aynı zamanda pahalı bir baharat yarım kilosunda 70.000 safran çiçeği bulunuyor. Ama ben bu safranın rengini beğenmedim açıkcası daha kırmızı olmasını bekliyorum. Yanlış şey mi sattılar yoksa bana? Buraya tıklayarak dalından koparılmamış bir safran çiçeğini görebilirsiniz.

    Kakule;

    Hemen hemen her hint yemeğinde kullanılan bir baharat, yemeklere ek olarak çay demliğine bir kaç tane atarak da çok hoş tadlar elde edebilirsiniz.

    Zencefil;

    Bu baharat da hem tatlıya hem tuzluya yakışır. Tavuklu yemeklere de çok güzel oluyor. Aynı zamanda reçeli ve marmelatı da yapılıyormuş ama bu kurutulup öğütülmüş olanı.

    Kişniş;

    Kişniş de Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden.. Türkiye'de aşotu olarak da biliniyormuş bence kimyona çok benziyor ama onun biraz daha serti.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...